Sztori: Amíg élt a mamám, ő volt a fő kritikusom. Hiába voltam a kisunokája, mindig őszintén megmondta a frankót. A családi ünnepek alkalmával lélegzet visszafojtva vártuk (én meg a sütim), hogy kóstolás után, vajon átmegyünk e a vizsgán? milyen ítéletet szab ki ránk a 'sütimester?? :) Mert ha ő meg volt elégedve akkor biztosan tudtam, hogy tényleg állagában és ízében is finomat tálaltam a rokonság elé. Ezt a csokoládés epertortát az ő szülinapjára sütöttem először, és tudom, nagyon ízlett neki. Azóta is néha megsütöm és jó felidézni a vele kapcsolatos boldog emlékeimet. Hiányzol mama.
Hozzávalók:
26 cm-es tortaformához | Töltelékhez |
20 dkg vaj | 3 ek. eperzselé (más bogyós gyümölcs is jó) |
15 dkg barna cukor | 50 dkg eper |
1 csomag vaníliás cukor | 3 dl habtejszín |
4 tojás, 1 csipet só | 1 cs habfixáló por |
30 dkg rétesliszt | 1 kávéskanál vaníliás cukor |
5 dkg keserű kakaó | 2 ek. porcukor |
2 kávéskanál sütőpor | |
2,5 dl tej |
Elkészítés:
1) A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojást és a csipet sót
2) Rászórjuk a lisztet, a kakaót és a sütőport és a tejjel együtt óvatosan beleforgatjuk
3) Az így elkészült tésztát kivajazott tortaformába öntjük és hideg sütőbe (!) a legalsó rácsra tesszük. 180 °C-on kb. 1 óráig sütjük.
4) A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk és az alsó részét megkenjük az eperzselével
5) Megmossuk az epreket, 1/4-ét félretesszük a díszítéshez, a többit nagyobb darabokra vágjuk, majd villával szétnyomkodjuk. Tipp: nem kell túlzásba vinni, mert akkor az eper sok levet enged, ami nagyon felhigítja a tejszínt
6) Félig felverjük a tejszínt, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Belekeverjük az összenyomkodott epreket.
7) A tészta alsó felét megkenjük az epres hab felével, ráfektetjük a másik lapot, majd a megmaradt habbal megkenjük a tortánk tetejét.
8) Min. 2 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve tetszőlegesen díszítjük a maradék eperszemekkel
Jó étvágyat hozzá! Ha elkészítetted, szívesen várom a fotódat Gastrotherapy Facebook oldalamra a recept alá kommentként.
Kattints és csatlakozz -> Epermánia, eper hetek a Gastrotherapyn Facebook esemény
Használd a #gastrotherapy #epermánia #epresreceptek hashtageket és mutasd meg Te milyen epres finomságot sütöttél legutóbb! :)
M
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.