Almás pite
a süti, ami öt órán át készült!

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

Sztori: Almás pite, meg kell, hogy mondjam, alábecsültelek. A legdurvább kétemeletes fullos tortámnak sem kellett ennyi idő, hogy elkészüljön. Igaz, ebben az öt órában benne van rengeteg plusz meló, az előkészület, videó és fotó készítés, a díszítéssel is lehet ám jócskán pöszmötölni. Szóval nettó kb. 3 órával minimum számoljatok. Tehát ez nem egy gyorsan összerakható süti, viszont veszettül finom! A töltelék lehet szinte bármilyen gyümölcs, a díszítésnél pedig kiélhetitek a kreativitásotokat! Amúgy ez az egész pite sztori így indult:

„Figyu, mit szólnál, ha vasárnap összefutnánk?” -„Oké, ráérek, mihez lenne kedved?”

„Elmehetnénk kirándulni a Normafához, hm?” -„Jujj ,az nagyon jó lenne, de sajnos nem jósolnak jóidőt a hétvégére.”

„Hm. Akkor mit szólnál, ha átmennék és sütnénk valami finomat?....” :)

Ekkor még nem sejtettük, hogy mi minden vár ránk a konyhában. 

pitebeforeafter.png

Hozzávalók:

A tésztához A töltelékhez
400 g finomliszt 2 kg alma
200 g vaj 200 g kristálycukor
50 g porcukor 100 g vaj
100 g tejföl 100 g dió vagy mogyoró  (fele darálva, fele durvára törve)
1 tasak instant élesztő 1/2 tasak vaníliás pudingpor
1 tojás (+1 a kenéshez) 2 citrom
csipet só 1 mk fahéj

keszpitelogos.png

Elkészítés:

1) Kezdjük  a citromok levének kifacsarásával és leszűrésével

2) Majd fél dl hideg vízben keverjük csomómentesre a pudingport, hogy ez is meglegyen

3) A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Mihamarabb locsoljuk meg egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg

4) A kristálycukrot egy nagy lábosban felolvasztjuk, majd  hozzáadjuk a felszeletelt almát, fahéjat és a vajat is. Kb. 10 percig magas hőfokon forraljuk. Közben kóstoljuk meg (óvatosan, mert forró!), ízlés szerint hozzáönthető még a maradék citrom leve.

5) A kész pudingot keverjük az almához és forraljuk ezt is együtt egy pár percig, majd vegyük le a tűzről a tölteléket és hagyjuk hűlni

6) A tésztához keverjük el a meglangyosított tejfölben az élesztőt és a tojást. Majd morzsoljuk el a lisztben a vajat, adjuk hozzá a porcukrot, az élesztős tejfölt, a sót és jól gyúrjuk össze. Ha összeállt a tésztánk egy nagyobb és egy kisebb cipót formáljunk belőle.

7) Egy piteformát kivajazunk és meghintjük liszttel. A nagyobb adag tésztánkat kinyújtjuk és a formába terítjük, az alját sűrűn szurkáljuk meg villával, majd mehet rá a darált dió/mogyoró

8) Simítsuk bele a tölteléket, a tetejét pedig szórjuk meg a durvára tört dióval/mogyoróval. Végezetül a kisebb cipónkat is kinyújtjuk  és tetszőlegesen díszítsük fel vele a piténk tetejét, ha elkészültünk, kenjük meg a felvert tojással

9) 180 °C -ra előmelegített sütőben 1 órán át süssük. Tipp: figyeljük és ha nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával

piteallologos.png

Kíváncsi vagyok, hogy ki az, aki végigolvasta ezt a bejegyzést. Ha köztük vagy, nyomj egy tetsziket alul, hogy tudjam, köszi :)

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr214050666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása