Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.
Sztori: 50 éve együtt, bakker, azt akárhonnan is nézem elképesztő! Aranylakodalom volt a mi utcánkban, amire igazi lagzis édességgel készültem. További sok-sok boldog együtt töltött évet kívánok Marika és Csababá :) A tökéletes szalalkális süti receptjét pedig nagyon köszönöm Fodor Klári néninek! Melinyara 36/2
Hozzávalók:
~ A tésztához ~
60 dkg liszt
20 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojás
1 ek rum
1 dl tej
1 tasak szalalkáli
~ A krémhez ~
20 dkg cukor
3 púpos ek liszt
4 kanál kakaópor
1,5 l tej
Elkészítés:
1) A lisztet a zsírral gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk
2) A tejet egy kis edényben felmelegítjük, mikor már langyos levesszük a tűzről és hozzákeverjük a szalalkálit. Előre szólok, hogy ne érjen senkit meglepetés: kb. triplájára fel fog habzani és igen erős, szúrós szagú, ami teljesen normális, a szalalkálinak ilyen illata van.
3) A zsírral elmorzsolt liszthez hozzáadjuk a porcukrot, az egész tojásokat és a rumot, majd a tejben feloldott szalalkálit is. Összegyúrjuk, ha szükséges puhításra még egy kis tejet önthetünk hozzá.
4) Öt egyforma kis cipót formálunk belőle, és lisztezett sütőpapíron vékonyra (1-2 mm) nyújtjuk, tepsik hátuljára helyezzük, majd sütés előtt villával alaposan megszurkáljuk (azért, hogy ne emelkedjen meg a tésztánk túlságosan)
5) 180 °C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt megsütjük a tésztalapokat, majd a sütőből kivéve hagyjuk őket kihűlni
6) A krémhez a lisztet és a kakaót 2 ek cukorral és egy kevés tejjel simára keverjük
7) A maradék tejet feltesszük forrni a cukorral. Forrás után a masszához öntjük, majd sűrűre főzzük.
8) A lapokat a kihűlt krémmel egyenletesen megkenjük, rétegezzük majd hűtőben állni hagyjuk. Tálalás előtt vágjuk csak fel, hidegen a legfinomabb :)
A receptért még egyszer köszönet Fodor Klári néninek.
Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem! Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!
Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.
M
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.