Vajas keksz
ami ünnepivé varázsolja még a legszürkébb hétköznapokat is

Sztori: Ülj le egy percre, hunyd le a szemed és gondolj a kekszek királynőjére. Ahogy omlósan, lágyan szétolvad a szádban. A vajas és a kellemesen vaníliás-édes íz harmóniája, klasszikus és letisztult finomság, amivel ünneppé varázsolhatod még a legszürkébb hétköznapokat is. Imádom a vajaskekszet, anyukámnak is ez a kedvenc keksze és hidd el nekem, az otthon készített verzió százszor finomabb, mint a bolti :) Roppant boldog voltam, mikor a nagymamám kóstolás után leíratta velem ezt a receptet, mondván, hogy ő még ilyen finom kekszet nem evett!

Hozzávalók: vajaskekesz_feliratos.png

35 dkg finomliszt

15 dkg kukoricaliszt

15 dkg porcukor

35 dkg puha vaj

1 vaníliarúd

1 citrom reszelt héja

1 tojássárgája

1 csipet só

Elkészítés

  • A finomlisztet, a kukoricalisztet és a porcukrot külön- külön kétszer átszitáljuk
  • A porcukrot, a puha vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat robotgéppel alaposan összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a tojássárgáját is
  • A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a sót és fakanállal laza, széles mozdulatokkal hozzáadjuk a vajas alaphoz. Amint a tészta összeállt, folpackba csomagoljuk, és min. 2 órára hűtőbe tesszük.
  • a tésztát lisztezett deszkán, enyhén lisztes nyújtófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és kiszúróval tetszőleges méretű és formájú kekszeket készítünk. Tipp: Meg szoktam szurkálni villával ha szórunk a tetejére kristálycukrot is, akkor azt nyomkodjuk a tésztába.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 °C -on kb. 20 perc alatt megsütjük. Akkor lesznek a legfinomabbak, ha szép aranybarnára sülnek. Jól záródó dobozban sokáig elállnak.

vajas_keksz.png

Jó étvágyat hozzá! Ha elkészítetted, szívesen várom a fotódat Gastrotherapy Facebook oldalamra a recept alá kommentként.

Ha tetszett ez a bejegyzés, csatlakozz a Gastrotherapy közösséghez itt

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te mit sütöttél legutóbb! :)

M

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr8213799100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!