APEROL torta

Be kell vallanom valamit: az évek során rá kellett jönnöm, hogy az átlag konyhában tevékenykedő emberekhez képest sokkal többet parázok, kb. mindenen. És ezt a britt tudósok is simán alátámasztanák. :) De tényleg. Van, aki már tinilány korában magabiztosan süt főz és fejből érzésre dobálja össze a hozzávalókat és mennyei finomságokat alkot secperc alatt. Viszont mint az életünk annyi más területén ebben sem lehetünk egyformák és ez benne a szép. Én vállalom, hogy mai napig kell nekem ANYU, aki ha nem is tud segíteni, feltehetem neki plátói és néha igencsak evidens kérdéseimet, mert ez valamiért mindig is jólesett, ha netalán kitörni készülne a pánik, hogy biztos elég lesz e a sütési idő a piskótának, vagy tuti jól mértem e ki az arányokat. Így szoktunk mi sütni ketten, én a konyhában, ő a nappaliban valamivel szöszmötölve. Node, hogy boldogulok, ha az ő szülinapi meglepi tortáját sütöm épp és -érthető okokból- nincs jelen? Akkor lép be a képbe drága nővérem, és segít nekem, amiben csak tud. Mert egyedül is jó, de közösen még szuperebb sütni/főzni.

Mivel Anyu kedvence az Aperol, meg azért mi is eléggé kedveljük tesómmal, így adta magát, hogy valami olyan tortával lepjem meg a Szülinapjára, amiben szerepel ez a csodás ital, mint összetevő. A végeredmény magáért beszél: A torta teteje nem szimpla színesített zselé, hanem színtiszta Aperol Spritz! :)

Boldog Szülinapot Anyu!

aperoltortalogos.png

Hozzávalók:

~ A tésztához ~

3 db tojás

3 ek cukor

2,5 ek finomliszt

1,5 ek cukrozatlan kakaópor

1 mokkáskanál sütőpor aperoltorta3.png

~ A krémhez ~

75 dkg túró

20 dkg cukor

2 csomag zselatinfix

1 citrom reszelt héja

1 ek citromlé

4 ek narancslé

2 ek apróra vágott kandírozott narancshéj

~ A tetejére ~

250 ml Prosecco

75 ml Aperol

120 ml narancslé

2 ev porcukor

1 tasak zselatin

díszítésre szeletelt narancs, lime, citrom és mentalevél

Elkészítés:

1) A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és jól eldolgozzuk. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert habot is

2) Sütőpapírral bélelt 23 cm-es kerek tortaformába simítjuk és a 200 °C-ra előmelegített sütőben 2 percig, majd 180 °C-ra levéve még 10-12 percig készre sütjük

3) A túrót a cukorral a citrom és a narancs levével összekeverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, az apróra vágott kandírozott narancsdarabokat, a zselatint és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Rásimítjuk a tortaformában hagyott piskótalapra

4) Kis serpenyőbe öntünk 50 ml Proseccot, hozzáadjuk a cukrot és alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatinport is, jól keverjük el, hogy teljesen feloldódjon. Adjuk hozzá az Aperolt és a narancslevet, majd tegyük hűtőbe és hűtsük, amíg a zselé be nem sűrűsödik, de még nem szilárdul meg teljesen

5) Ezután habverővel keverjük el csomómentesre és adjuk hozzá a maradék Proseccot. Öntsük a tortánk tetejére és tegyük hűtőbe, legalább 4 órán át dermesszük. Tipp: ha netalán túldermedt a zselatinunk, vagy nem sikerül teljesen csomómentesre elkevernünk, akkor tegyük vissza a tűzre, hogy egy kicsit visszaolvadjon.

6) A hűtőből kivéve tetszés szerint díszitsük

aperoltortalogos2.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy  hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél, ittál legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr8614112795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!