APEROL torta

Be kell vallanom valamit: az évek során rá kellett jönnöm, hogy az átlag konyhában tevékenykedő emberekhez képest sokkal többet parázok, kb. mindenen. És ezt a britt tudósok is simán alátámasztanák. :) De tényleg. Van, aki már tinilány korában magabiztosan süt főz és fejből érzésre dobálja össze a hozzávalókat és mennyei finomságokat alkot secperc alatt. Viszont mint az életünk annyi más területén ebben sem lehetünk egyformák és ez benne a szép. Én vállalom, hogy mai napig kell nekem ANYU, aki ha nem is tud segíteni, feltehetem neki plátói és néha igencsak evidens kérdéseimet, mert ez valamiért mindig is jólesett, ha netalán kitörni készülne a pánik, hogy biztos elég lesz e a sütési idő a piskótának, vagy tuti jól mértem e ki az arányokat. Így szoktunk mi sütni ketten, én a konyhában, ő a nappaliban valamivel szöszmötölve. Node, hogy boldogulok, ha az ő szülinapi meglepi tortáját sütöm épp és -érthető okokból- nincs jelen? Akkor lép be a képbe drága nővérem, és segít nekem, amiben csak tud. Mert egyedül is jó, de közösen még szuperebb sütni/főzni.

Mivel Anyu kedvence az Aperol, meg azért mi is eléggé kedveljük tesómmal, így adta magát, hogy valami olyan tortával lepjem meg a Szülinapjára, amiben szerepel ez a csodás ital, mint összetevő. A végeredmény magáért beszél: A torta teteje nem szimpla színesített zselé, hanem színtiszta Aperol Spritz! :)

Boldog Szülinapot Anyu!

aperoltortalogos.png

Hozzávalók:

~ A tésztához ~

3 db tojás

3 ek cukor

2,5 ek finomliszt

1,5 ek cukrozatlan kakaópor

1 mokkáskanál sütőpor aperoltorta3.png

~ A krémhez ~

75 dkg túró

20 dkg cukor

2 csomag zselatinfix

1 citrom reszelt héja

1 ek citromlé

4 ek narancslé

2 ek apróra vágott kandírozott narancshéj

~ A tetejére ~

250 ml Prosecco

75 ml Aperol

120 ml narancslé

2 ev porcukor

1 tasak zselatin

díszítésre szeletelt narancs, lime, citrom és mentalevél

Elkészítés:

1) A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és jól eldolgozzuk. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert habot is

2) Sütőpapírral bélelt 23 cm-es kerek tortaformába simítjuk és a 200 °C-ra előmelegített sütőben 2 percig, majd 180 °C-ra levéve még 10-12 percig készre sütjük

3) A túrót a cukorral a citrom és a narancs levével összekeverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, az apróra vágott kandírozott narancsdarabokat, a zselatint és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Rásimítjuk a tortaformában hagyott piskótalapra

4) Kis serpenyőbe öntünk 50 ml Proseccot, hozzáadjuk a cukrot és alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatinport is, jól keverjük el, hogy teljesen feloldódjon. Adjuk hozzá az Aperolt és a narancslevet, majd tegyük hűtőbe és hűtsük, amíg a zselé be nem sűrűsödik, de még nem szilárdul meg teljesen

5) Ezután habverővel keverjük el csomómentesre és adjuk hozzá a maradék Proseccot. Öntsük a tortánk tetejére és tegyük hűtőbe, legalább 4 órán át dermesszük. Tipp: ha netalán túldermedt a zselatinunk, vagy nem sikerül teljesen csomómentesre elkevernünk, akkor tegyük vissza a tűzre, hogy egy kicsit visszaolvadjon.

6) A hűtőből kivéve tetszés szerint díszitsük

aperoltortalogos2.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy  hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél, ittál legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr5414112795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!

Címkék

ajánló (43) bazsalikom (6) bor (6) csoki (10) csokis (7) csokoládé (8) cukor (7) december (5) desszert (34) desszertek (8) ebéd (12) ebéd ötlet (10) édes (11) édesség (48) édes recept (27) egészség (5) egészséges (9) egyéb (11) egyszerű (17) egyszerű recept (10) ehető virág (7) élménybeszámoló (6) előétel (11) eper (18) epermánia (18) eperszezon (12) epresrecept (14) epresreceptek (15) esemény (5) étel (14) ételek (9) étkezés (7) evés (6) eztettem (11) finom (48) finomság (50) főétel (10) frissítő (5) gastroblog (53) gastropost (33) Gastrotherapy (6) gastrotherapy (123) gasztro (17) gasztroajándék (7) gasztroblog (101) gasztroblogger (61) gasztrobloggerína (13) gasztrobloggerina (28) gasztrofoto (40) gasztrofotó (6) gasztronómia (44) gasztroposzt (12) gasztrotartalom (5) gasztrotherapy (19) grill (6) hagyma (5) hazai (7) házias (14) homemade (41) interjú (35) ínyenc (5) ital (6) kakaó (6) Karácsony (8) karácsony (7) kávé (6) keksz (7) keserűcsoki (5) könnyű (7) könnyű étel (5) könnyű recept (7) kreatív (6) lime (5) lötty (9) magyar (5) menő (6) méz (8) mutimiteszel (7) nasi (29) nass (37) nyár (10) paradicsom (6) petrezselyem (6) program (9) programajánló (7) recept (81) recept ötlet (8) recept tipp (5) reggeli (9) reklám (7) retro (5) saláta (5) sós (10) sós recept (37) spárga (7) sütés (25) sütésnélkül (5) süti (40) sütirecept (33) születésnap (6) támogatott tartalom (6) tízórai (5) tojás (6) torta (15) tortarecept (6) ünnep (15) ünnepi (14) ünnepi ételek (7) vacsora (9) vacsora ötlet (5) vendégváró (11) Címkefelhő