Citromos-habos pite

Sztori: Igazán 'különleges' élményben volt részem a minap. Történt ugyanis, hogy a nagy gonddal összeállított, majd egy órán át pihentetett, kigyúrt és formába helyezett, majd ismét egy órát pihentetett tésztám, mikor készültem volna a hűvösről áthelyezni a sütő melegébe, megmakacsolta magát és inkább harakirizett egyet a konyha kövén. A forma, -üveg lévén- azonnal ripityára tört és nagy bánatomra tésztástul a kukában landolt. Kezdhettem elölről az egészet, dulifuli módban begyúrtam újra a tésztát. Amíg a második adag is a hűtőben dekkolt, drága nővérem segítségével nekiindultunk egy újabb piteformát venni, ami hétvégén a Balcsi parton azért nem kis teljesítmény, nekem elhihetitek. Szóval ilyen sztorik is vannak a konyhánkban, amiket túl kell élni. Ja igen, és a pite belsejéről elmaradt a fotó készítés, mert mire a szeleteléshez jutottunk én már lázasan feküdtem, idén nyáron másodszorra... A süti végül igazán finom lett, az édes hab és a fanyar citrom tökéletes párost alkotnak együtt. Szép lassan én is meggyógyultam, tehát mutatom is a receptjét Nektek.  pitelogos2_1.png

Hozzávalók:

~ A tésztához ~
250 g liszt
140 g vaj
80 g cukor
30 g darált mandula
1 tojás
1 tk vanília aroma
csipet só
~ A krémhez ~
250 g cukor
150 g vaj
3 nagy citrom leve (kb. 1,5 dl)
6 tojás
30 g keményítő
reszelt citromhéj ízlés szerint

~ A habhoz ~
3 tojásfehérje
150 g cukor

Elkészítés:

1) A tésztához a vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, vanília aromát és a száraz összetevőkkel együtt kézzel gyors mozdulatokkal alaposan átgyúrjuk. Folpack fóliába csomagolva hűtőbe pihentetjük min. 1 órán át. 

2) Amíg pihen a tésztánk a krémhez szükséges hozzávalókat (vajat kivéve) alaposan elkeverjük egy lábosban. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett kb 10 perc alatt puding állagúra sűrítjük. Ha kész, vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük el benne a felkockázott vajat is. Hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig tegyük hűtőbe.

3) Ezután kinyújtjuk a tésztánkat, majd egy kivajazott, lisztezett kb. 27 cm-es piteformába helyezzük. A formával együtt visszatesszük a hűtőbe további min. fél óra pihenésre.

4) Ha ez az idő is letelt, alaposan megszurkáljuk az alját villával és 180 °C fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

5) A habhoz a tojásfehérjéket elkezdjük egyre magasabb fokozaton kemény habbá verni, eközben fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Akkor jó, ha szép csillogó és kemény habbá válik. Ezután a kihűlt tésztánkra kanalazzuk a citromos krémet, majd megkenjük a tetejét a habbal és 200 °C sütőben, grill álláson kb. 10 perc alatt karamellizáljuk. Folyamatosan figyelni kell, mert másodpercek alatt megéghet! Tipp: Ha van otthon karamellizáló pisztolyunk, akkor a grillezés előtt ezzel végigmehetünk a habon. Jó móka, én most csináltam ilyesmit először :) Ezzel el is készült a csodapiténk, tálalásig hagyjuk hűtőben! 
pitelogos1_1.png

A sütit a Bonjourmoszjobacsi illetve Sweetendcrazy oldalán található finomság ihlette

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy  hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél, ittál legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr7014144923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!