Citromos-habos pite

Sztori: Igazán 'különleges' élményben volt részem a minap. Történt ugyanis, hogy a nagy gonddal összeállított, majd egy órán át pihentetett, kigyúrt és formába helyezett, majd ismét egy órát pihentetett tésztám, mikor készültem volna a hűvösről áthelyezni a sütő melegébe, megmakacsolta magát és inkább harakirizett egyet a konyha kövén. A forma, -üveg lévén- azonnal ripityára tört és nagy bánatomra tésztástul a kukában landolt. Kezdhettem elölről az egészet, dulifuli módban begyúrtam újra a tésztát. Amíg a második adag is a hűtőben dekkolt, drága nővérem segítségével nekiindultunk egy újabb piteformát venni, ami hétvégén a Balcsi parton azért nem kis teljesítmény, nekem elhihetitek. Szóval ilyen sztorik is vannak a konyhánkban, amiket túl kell élni. Ja igen, és a pite belsejéről elmaradt a fotó készítés, mert mire a szeleteléshez jutottunk én már lázasan feküdtem, idén nyáron másodszorra... A süti végül igazán finom lett, az édes hab és a fanyar citrom tökéletes párost alkotnak együtt. Szép lassan én is meggyógyultam, tehát mutatom is a receptjét Nektek.  pitelogos2_1.png

Hozzávalók:

~ A tésztához ~
250 g liszt
140 g vaj
80 g cukor
30 g darált mandula
1 tojás
1 tk vanília aroma
csipet só
~ A krémhez ~
250 g cukor
150 g vaj
3 nagy citrom leve (kb. 1,5 dl)
6 tojás
30 g keményítő
reszelt citromhéj ízlés szerint

~ A habhoz ~
3 tojásfehérje
150 g cukor

Elkészítés:

1) A tésztához a vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, vanília aromát és a száraz összetevőkkel együtt kézzel gyors mozdulatokkal alaposan átgyúrjuk. Folpack fóliába csomagolva hűtőbe pihentetjük min. 1 órán át. 

2) Amíg pihen a tésztánk a krémhez szükséges hozzávalókat (vajat kivéve) alaposan elkeverjük egy lábosban. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett kb 10 perc alatt puding állagúra sűrítjük. Ha kész, vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük el benne a felkockázott vajat is. Hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig tegyük hűtőbe.

3) Ezután kinyújtjuk a tésztánkat, majd egy kivajazott, lisztezett kb. 27 cm-es piteformába helyezzük. A formával együtt visszatesszük a hűtőbe további min. fél óra pihenésre.

4) Ha ez az idő is letelt, alaposan megszurkáljuk az alját villával és 180 °C fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

5) A habhoz a tojásfehérjéket elkezdjük egyre magasabb fokozaton kemény habbá verni, eközben fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Akkor jó, ha szép csillogó és kemény habbá válik. Ezután a kihűlt tésztánkra kanalazzuk a citromos krémet, majd megkenjük a tetejét a habbal és 200 °C sütőben, grill álláson kb. 10 perc alatt karamellizáljuk. Folyamatosan figyelni kell, mert másodpercek alatt megéghet! Tipp: Ha van otthon karamellizáló pisztolyunk, akkor a grillezés előtt ezzel végigmehetünk a habon. Jó móka, én most csináltam ilyesmit először :) Ezzel el is készült a csodapiténk, tálalásig hagyjuk hűtőben! 
pitelogos1_1.png

A sütit a Bonjourmoszjobacsi illetve Sweetendcrazy oldalán található finomság ihlette

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy  hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél, ittál legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr2514144923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!

Címkék

ajánló (43) bazsalikom (6) bor (6) csoki (10) csokis (7) csokoládé (8) cukor (7) december (5) desszert (34) desszertek (8) ebéd (12) ebéd ötlet (10) édes (11) édesség (48) édes recept (27) egészség (5) egészséges (9) egyéb (11) egyszerű (17) egyszerű recept (10) ehető virág (7) élménybeszámoló (6) előétel (11) eper (18) epermánia (18) eperszezon (12) epresrecept (14) epresreceptek (15) esemény (5) étel (14) ételek (9) étkezés (7) evés (6) eztettem (11) finom (48) finomság (50) főétel (10) frissítő (5) gastroblog (53) gastropost (33) Gastrotherapy (6) gastrotherapy (123) gasztro (17) gasztroajándék (7) gasztroblog (101) gasztroblogger (61) gasztrobloggerína (13) gasztrobloggerina (28) gasztrofotó (6) gasztrofoto (40) gasztronómia (44) gasztroposzt (12) gasztrotartalom (5) gasztrotherapy (19) grill (6) hagyma (5) hazai (7) házias (14) homemade (41) interjú (35) ínyenc (5) ital (6) kakaó (6) karácsony (7) Karácsony (8) kávé (6) keksz (7) keserűcsoki (5) könnyű (7) könnyű étel (5) könnyű recept (7) kreatív (6) lime (5) lötty (9) magyar (5) menő (6) méz (8) mutimiteszel (7) nasi (29) nass (37) nyár (10) paradicsom (6) petrezselyem (6) program (9) programajánló (7) recept (81) recept ötlet (8) recept tipp (5) reggeli (9) reklám (7) retro (5) saláta (5) sós (10) sós recept (37) spárga (7) sütés (25) sütésnélkül (5) süti (40) sütirecept (33) születésnap (6) támogatott tartalom (6) tízórai (5) tojás (6) torta (15) tortarecept (6) ünnep (15) ünnepi (14) ünnepi ételek (7) vacsora (9) vacsora ötlet (5) vendégváró (11) Címkefelhő