9000 éves régészeti leletek is bizonyítják, hogy a gabonát kezdetekben nem azért termelték, hogy kenyeret készítsenek belőle. A mai napig kedvelt alkoholos italunk, a sör, a hűvös téli estéken is remekül passzol egy komplett menüsor bármelyik fogásához.
A Dreher Sörgyárak 2017 ősze óta tart izgalmas sörvacsorákat, a finom ételek és sörök kóstolása elött a Gyár életébe is bepillantást nyerhetnek a vacsorán résztvevők. A majd egy órás vezetett látogatáson a múzeumon túl megtekintettük az Európában is páratlan szépségű, Zsolnay csempékkel díszített csodálatos Főzőházat, valamint megismerkedtünk a sör és a vállalat történetével, a sörgyártás teljes folyamatával és a nemes nedű számtalan titkával is.
A Dreher története 1790-ig nyúlik vissza és mára már a Dreher Sörgyárak Zrt. a négy magyarországi sörgyár közül az egyik legnagyobb, évi 2,4 millió hektoliteres kapacitásával.
A Dreher Sörgyár több márkanév alatt is gyárt és forgalmaz sört Magyarországon, hozzájuk tartozik többek között a Dreher mellet az Arany Ászok, Pilsner Urquell, Kozel és az Asahi sör is.
Sörvacsorájukon a remekül felépített téli ízvilágra és alapanyagokra komponált menüsorhoz tökéletesen passzoltak a felkínált sörök. Lenk Zsolt séf és Vásárhelyi István sörgasztronómus színes történetekkel és érdekes háttér információkkal tette még teljesebbé az ételek és sörök nyújtotta gasztronómiai élményt.
A November 22-i sörvacsora menü kínálata az alábbi volt:
- Különleges welcome drinknek egy egyedi, édes és enyhén alkoholos sörkoktél várt minket.
- A télies hangulat könnyed megidézéséhez hideg előételként egy zeller, dió, zöld alma és roquefortos Waldorf salátával indult az este. A remek salátához egy 3 féle komlóból készült, tiszta áttetsző, szép tükrös sört, a Dreher Pale Ale-t kóstoltuk.
- Meleg előétel: Sült cékla, füstölt pisztráng és füge, mascarpone tormás-céklahabbal és sós pisztáciával. A torma és cékla örök barát, földes, zöldséges, télies ízük remekül passzolt a csodafinom és szálkamentes pisztránghoz, amelyhez Pilsner Urquellt fogyasztottunk.
Tudtad? Először egy apáca írta le a komló nyugtató hatását, és hogy ez a növény a különböző italok fertőtlenítésére is alkalmas. A komlózást mai napig használják a sör fertőtlenítéséhez, hogy ne romoljon meg.
- Főételünk borjúkaraj volt nyírségi raguval (Sült téli zöldségek, lime levél, citrusos velouté, burgonya gombóc. A Dreher Hidegkomlós sör elfogyasztása után nekem már kezdett igencsak jókedvem lenni :)
- Zárásként a desszert grapefruittal, fahéjjal, fehér mákos-csokoládé mousseal és grillázsal megspékelt tökös mille feuille volt, ami annyira ízlett, hogy lehet megpróbálom majd reprodukálni itthon is. A tökéletes ízélményt a Dreher Bak söre egészítette ki. Nekem ez a barna, erős, karamell ízű sör volt a kedvencem az este folyamán megízlelt sörök közül.
Összességében a Dreher sörvacsorája egy igazi kulináris élmény volt, ahol egyedi fogásokkal párosítva ízlelhettük meg a Dreher Sörgyárak söreit. Számomra bebizonyította, hogy a sör egyáltalán nem csak nyári ital és helye van a téli estéken, akár az ünnepi asztalokon is! Mert annyi a világ, amennyit beletöltesz. :)
Kövesd a Dreher Sörgyárak Facebook oldalát, ahol a következő sörvacsora időpontjáról és menüjéről is hírt adnak majd.
Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem! Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!
Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.
M
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.