Mit eszik egy statiszta?
Forgatási kulisszatitkok és kaják egy gasztroblogger szemszögéből

Ez a bejegyzés elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

Leszögezném, hogy ebben a bejegyzésben saját és szubjektív tapasztalataimat írom le. A valósággal való bármilyen egyezés csupán a véletlen műve. :)

Statisztáltam már filmekben, sorozatokban és reklámokban is. Kültéri és beltéri helyszínen. Éjszaka és nappal, vidéken és Budapesten. Kosztümös és jelen korban játszódó filmekben. Külföldi és magyar produkciókban. Ez az egyik hobbim, mert kifejezetten érdekel a kamerák mögötti világ és bár baromi hosszú egy- egy statisztálással töltött nap, mindig rengeteg érdekesség történik és sok értékes emberrel is megismerkedhetek. Nem utolsó sorban a moziban, vagy a tévé előtt ülve feszülten figyelek, hogy vajon bent marad-e a jelenet, amiben szerepelek vagy kivágták az egészet? És ha bent maradt, vajon látszódom-e akár csak 1 mp-et is? :) 
Visszatérve: a gyakran 12 órát is meghaladó biodíszletként töltött idő fénypontja általában a jól megérdemelt kajálás.

Mikor évekkel ezelőtt részt vettem életem első forgatásán még gondolat sem volt, hogy a több tucatnyi statisztálással töltött napom egyszer egy blogbejegyzés formájában manifesztálódik majd. Viszont már akkor is lefotóztam szinte minden ételt ami elém került... Vagy mégsem?

Bár megrögzött ételfotózóként ismer a világ, mégis alig találtam statiszta kajákról képeket a gépemen. Rájöttem, hogy valószínűleg azért, mert már annyira elcsigázott és éhes vagyok mire megkapjuk, hogy fotózni sincs erőm. És persze egyáltalán nem gusztusosak, de az éhség nagy úr, így hát általában csak gyorsan megeszem.

Egy rögtönzött felhívás eredményeképpen kiderült, hogy statiszta ismerőseim közül viszont akad sok olyan, aki lelkesen fotózza az elé került, néha nehezen meghatározható és kategorizálható ételeket. A galériában számos forgatások alkalmával 'felszolgált' reggeli, ebéd és vacsora ételfotójában gyönyörködhettek. A képeket ezúton is köszönöm!

Neked is van statiszta ételekről készült fotód? Oszd meg velünk itt!

Nos, ezen a ponton meg kell említenem, hogy a statiszták teljesen más ételt esznek mint a stáb, a szereplők, vagy mint a kiemelt statiszták. Ezt soha sem értettem, hogy nálunk miért ez a megkülönböztetés, tudtommal külföldön mindenki ugyan azt az ételt kapja. Az ügynökségnek erre ráhatása nincsen, az étel állítólag produkció függő, de általában sajnos nem jó :( Apró öröm lenne az ebéd után elfogyasztott kávé, de ezt is szigorral mérik, nincs habzsidőzsi.
Hozzáteszem sok kedves és barátságos ügyelővel találkoztam már, aki igyekszik a sokszor zord körülményeket elviselhetőbbé tenni: volt már rá példa, hogy a tikkasztó melegben limonádét készítettek, zord hidegben kaptunk meleg teát, vagy ha túl sok étel (pl hot-dog) maradt a stábkajából, azt szétosztották a statiszták között.

Bízom benne, hogy a hazánkban egyre szaporodó külföldi (és persze magyar) forgatásokkal a statisztákat is jobban megbecsülik majd. Minden téren.

Oszd meg velünk forgatásokon készült ételfotódat Facebook oldalamon! Illetve ha van vicces, vagy érdekes történeted forgatásokról, -ami publikus és nem sért senkit- szintén várjuk. Kérek mindenkit a kulturált és pozitív megnyilvánulásra, a negatív, személyeskedő és sértő kommenteket moderálni fogom!

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

szia_melinda_vagyok_2.png

Blogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr3514604048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

user friendly 2019.02.03. 12:02:12

Elszörnyedtem, hogy ha a stáb jobb kaját kap és az a hot dog, akkor ti mit kaphattok, de a fotókon egy hot dognál a legtöbb kaja jobban néz ki. Ettől persze még lehet rossz :)

tena_lady 2019.02.03. 13:27:47

@ébrenjáró: Én szinte mindig vega kaját kértem. Meg még vagy 50 másik statiszta is, ha nagyobb forgatásról volt szó. Többnyire pedig a nagy hollywoodi produkciókba hívják az embereket. Szóval nem adtak külön a stábkajából, rendeltek abból a statkaját.

tena_lady 2019.02.03. 13:28:57

Én is évek óta statisztálok és a reggeli 99%-ban egy párizsis vagy sajtos zsömle, a gluténérzékenyeknek meg egy banán vagy egy alma. Ritkább esetekben van péksütemény egy olyan pékségből, ahol nem kelesztik a tésztát. Pogácsa, kakaós csiga meg valami sajtos cucc szokott lenni. Az ebédről pedig annyit, hogy már rég nem azt a kérdést tesszük fel, hogy mikor lesz ebéd, hanem, hogy mikor lesz rizses hús. Majdnem mindig az van, ha nem, akkor valami paradicsomos szószos tészta vagy rántott sajt rizzsel. A sima vega menü általában ugyanaz, mint a húsos, csak hús nélkül. Vagyis nem viccelek, sokszor csak rizs magában. Inni mentes és bubis víz mindig mindenhol van. Ebből bármikor bármennyit lehet fogyasztani. Persze nyáron nem hűtik, ezt ne várja senki. Kávé szokott még mindig lenni, de elég sokan inkább hoznak maguknak otthonról. Tea csak nagyon hideg téli napokon van, eleve cukrozott. Szerintem a kávét és a teát is valami porból készítik, van, amikor sűrűbb lesz és keserűbb, máskor hígabb. Ezekből általában egy adag van, ha elfogy, akkor marad a víz.
A stáb kajája ettől értelemszerűen jobb, svédasztalos. Ha azt a területet egy statiszta 5 méterre megközelíti, ahol a stábkaja van, akkor leüvöltik a fejét. Ugyanakkor, ha valamiből sokat rendelnek maguknak és csak kidobnák, akkor inkább szét szokták osztani a statiszták között. De ilyen néhány havonta ha egyszer van. Egyébként olyanokat szoktak, mint leves, pizza, sütemény.

ebella 2019.02.04. 06:08:06

Mikor én statisztáltam, rendesen ettünk, svédasztalról, azt amit a színészek, meg más hivatásosok. Igaz azok amerikai mozik voltak. 2010-12 környékén.

Nem leszünk gyarmat ! 2019.02.04. 09:46:17

Egyik ismerősöm nesélte, hogy egyszer egy filmben statisztaként egy főúri lakomán kellett szerepelniük, és nem csak gázsit kaptak hanem finomabbnál finomabb ételeket szolgáltak fel nekik :)

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása