Ne játssz a késsel! -Inkább tanuld meg helyesen használni

Akár ez is lehetne a mottója az idén 13. születésnapját ünneplő Chefparade egyik közkedvelt, Késhasználat alapok kurzusának. Beálltam a sorba, mondván 22.000 ember nem tévedhet - ugyanis évente körülbelül ennyien tanulnak náluk az összes főzőformátumot nézve- és elmentem, hogy megtudjam, hogyan is zajlik egy ilyen esemény.

chefparade1.png

A Bécsi úti főzőiskolájuk esett hozzám a legközelebb ( A Chefparadenak további helyszínei vannak még a: Páva utcában, Sas utcában és Etyeken is) így hát ide érkeztem meg este 6-ra. Bartal Sándor már várt minket, és rövid beazonosítás és létszámellenőrzés után az emeletre terelte a kis csapatot. A földszinti teremben, -párhuzamosan a miénkkel- a Steak világa kurzusra gyülekeztek a tágas váróban és kávézó részben, a kezdetben picit megszeppent emberek. Bevallom, én is aggódtam, hogy balkezesként mennyivel lesz nehezebb helytállnom és elsajátítanom az átadott tudást, illetve, hogy egy ismeretlen késsel milyen harci sérüléseket ejtek majd a kezeimen. Nem árulok el vele nagy titkot: épségben megúszta mind a tíz ujjam :) 

chefparade7.png

A receptek kiosztása és a rövid, de annál átfogóbb eligazítás után felvehettük a kötényeket és párban beállhattunk a pultjaink mögé. Lehet, hogy a sok főzőműsor nézés az oka, de én teljesen úgy éreztem magam, mintha a tv-ben, valamelyik népszerű versenyben lennék. Persze itt csak belül volt az izgulás, egyáltalán nem kellett sem sietnünk, sem időre dolgoznunk és a kurzus végén egyikünk sem 'esett ki' :)

Mindent, amit a kurzus során használt remek alapanyagokból elkészítettünk meg is ehettük, íme a menü:

  • Thai zöldségleves sertéshússal
  • Rántott filézett csirkecomb, zöldségpüré, blansírozott brokkoli
  • Lazac carpaccio, zöldségtorony

chefparade4.png

chefparade5.png

chefparade6.png

Ebből is látszódik, hogy volt feladatunk bőven egy-egy fogással, hiszen mindent mi vághattunk össze és készíthettünk el a zöldségektől a húsokig.

Legelőször a csodaszép lazacfilénket áztattuk az előre elkészített pácba, hogy legyen elég ideje pihenni. Ezzel aztán csak annyi dolgunk volt, hogy néha meg kellett rázni a kis dobozban, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé. Tálalás előtt levágtuk a bőrét, majd vékony szeletekre vágtuk.

chefparade8.png

Majd a háztáji csirke csodaszép combjának filézése következett, aminél azért ismét rám tört a para, de igyekeztem mindent úgy csinálni, ahogy megmutatták és végül nem is lett olyan rossz a végeredmény. A szuper késsel - amit a kurzus végén meg is tarthattunk -  eleinte bátortalanul, majd egyre bátrabban, de mindig nagy odafigyeléssel bántam. Jó volt ellesni, majd ráérezni a helyes mozdulatokra. Mint oly sok mindennél, itt is fontos a gyakorlás. Jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy villámsebességgel, közben oda sem nézve szeleteljem a miniméter pontosságú julienne-re vágott zöldségszeleteket, de lehet nem is ez a cél. Persze azért csak elképzeltem :)

chefparade3.png

Megtanulhattam számos újdonságot  én is, például, hogy csak olyan tejszínt érdemes használni ami 33%-os, a csirke bőrét hogyan lehet roppanósan kisütni, majd felhasználni akár a husihoz tálalt püréhez is. Hogy Európában 50-50%-osra élezik a késeket, míg Japánban ez az arány 90-10% (szegény Japánok)

Számomra bebizonyosodott, hogy ahogy a szlogenjük is hirdeti "Főzni jó, együtt főzni még jobb!

Tetszett, hogy nem voltunk sokan, így mindenkire jutott idő és figyelem, ha plussz segítségre volt szüksége. A szép és tágas helyszín mindennel felszerelt. Az ételek bőségesek, különlegesek és finomat, nagyon sokat ad hozzá, hogy az elejétől a végéig szinte mindent mi készíthettünk el. Ha kedvet kaptál és szeretnéd te is bővíteni főző vagy éppen sütő tudásodat, biztos találsz kedvedre való kurzust, de egy fontos: időben jelentkezz be rá, mert általában pár napon belül betelnek!

Én ezeket a kurzusaikat néztem még ki magamnak: Rák, rák, rák; Wok, wok, wok; Vad szerelem; Hagyományos japán konyha, Steak világa halak, Francia bisztró konyha, Indiai kedvenceink, Cheescake variációk, Sushi alapok, Salmon lover, Mesés minyonok További aktuális kurzusaik
chefparade9.png

A bejegyzés a Chefparade támogatásával készült.

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy  hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr6014733519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása