Ne játssz a késsel! -Inkább tanuld meg helyesen használni

Akár ez is lehetne a mottója az idén 13. születésnapját ünneplő Chefparade egyik közkedvelt, Késhasználat alapok kurzusának. Beálltam a sorba, mondván 22.000 ember nem tévedhet - ugyanis évente körülbelül ennyien tanulnak náluk az összes főzőformátumot nézve- és elmentem, hogy megtudjam, hogyan is zajlik egy ilyen esemény.

chefparade1.png

A Bécsi úti főzőiskolájuk esett hozzám a legközelebb ( A Chefparadenak további helyszínei vannak még a: Páva utcában, Sas utcában és Etyeken is) így hát ide érkeztem meg este 6-ra. Bartal Sándor már várt minket, és rövid beazonosítás és létszámellenőrzés után az emeletre terelte a kis csapatot. A földszinti teremben, -párhuzamosan a miénkkel- a Steak világa kurzusra gyülekeztek a tágas váróban és kávézó részben, a kezdetben picit megszeppent emberek. Bevallom, én is aggódtam, hogy balkezesként mennyivel lesz nehezebb helytállnom és elsajátítanom az átadott tudást, illetve, hogy egy ismeretlen késsel milyen harci sérüléseket ejtek majd a kezeimen. Nem árulok el vele nagy titkot: épségben megúszta mind a tíz ujjam :) 

chefparade7.png

A receptek kiosztása és a rövid, de annál átfogóbb eligazítás után felvehettük a kötényeket és párban beállhattunk a pultjaink mögé. Lehet, hogy a sok főzőműsor nézés az oka, de én teljesen úgy éreztem magam, mintha a tv-ben, valamelyik népszerű versenyben lennék. Persze itt csak belül volt az izgulás, egyáltalán nem kellett sem sietnünk, sem időre dolgoznunk és a kurzus végén egyikünk sem 'esett ki' :)

Mindent, amit a kurzus során használt remek alapanyagokból elkészítettünk meg is ehettük, íme a menü:

  • Thai zöldségleves sertéshússal
  • Rántott filézett csirkecomb, zöldségpüré, blansírozott brokkoli
  • Lazac carpaccio, zöldségtorony

chefparade4.png

chefparade5.png

chefparade6.png

Ebből is látszódik, hogy volt feladatunk bőven egy-egy fogással, hiszen mindent mi vághattunk össze és készíthettünk el a zöldségektől a húsokig.

Legelőször a csodaszép lazacfilénket áztattuk az előre elkészített pácba, hogy legyen elég ideje pihenni. Ezzel aztán csak annyi dolgunk volt, hogy néha meg kellett rázni a kis dobozban, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé. Tálalás előtt levágtuk a bőrét, majd vékony szeletekre vágtuk.

chefparade8.png

Majd a háztáji csirke csodaszép combjának filézése következett, aminél azért ismét rám tört a para, de igyekeztem mindent úgy csinálni, ahogy megmutatták és végül nem is lett olyan rossz a végeredmény. A szuper késsel - amit a kurzus végén meg is tarthattunk -  eleinte bátortalanul, majd egyre bátrabban, de mindig nagy odafigyeléssel bántam. Jó volt ellesni, majd ráérezni a helyes mozdulatokra. Mint oly sok mindennél, itt is fontos a gyakorlás. Jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy villámsebességgel, közben oda sem nézve szeleteljem a miniméter pontosságú julienne-re vágott zöldségszeleteket, de lehet nem is ez a cél. Persze azért csak elképzeltem :)

chefparade3.png

Megtanulhattam számos újdonságot  én is, például, hogy csak olyan tejszínt érdemes használni ami 33%-os, a csirke bőrét hogyan lehet roppanósan kisütni, majd felhasználni akár a husihoz tálalt püréhez is. Hogy Európában 50-50%-osra élezik a késeket, míg Japánban ez az arány 90-10% (szegény Japánok)

Számomra bebizonyosodott, hogy ahogy a szlogenjük is hirdeti "Főzni jó, együtt főzni még jobb!

Tetszett, hogy nem voltunk sokan, így mindenkire jutott idő és figyelem, ha plussz segítségre volt szüksége. A szép és tágas helyszín mindennel felszerelt. Az ételek bőségesek, különlegesek és finomat, nagyon sokat ad hozzá, hogy az elejétől a végéig szinte mindent mi készíthettünk el. Ha kedvet kaptál és szeretnéd te is bővíteni főző vagy éppen sütő tudásodat, biztos találsz kedvedre való kurzust, de egy fontos: időben jelentkezz be rá, mert általában pár napon belül betelnek!

Én ezeket a kurzusaikat néztem még ki magamnak: Rák, rák, rák; Wok, wok, wok; Vad szerelem; Hagyományos japán konyha, Steak világa halak, Francia bisztró konyha, Indiai kedvenceink, Cheescake variációk, Sushi alapok, Salmon lover, Mesés minyonok További aktuális kurzusaik
chefparade9.png

A bejegyzés a Chefparade támogatásával készült.

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy  hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr1714733519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!

Címkék

ajánló (43) bazsalikom (6) bor (6) csoki (10) csokis (7) csokoládé (8) cukor (7) december (5) desszert (34) desszertek (8) ebéd (12) ebéd ötlet (10) édes (11) édesség (48) édes recept (27) egészség (5) egészséges (9) egyéb (11) egyszerű (17) egyszerű recept (10) ehető virág (7) élménybeszámoló (6) előétel (11) eper (18) epermánia (18) eperszezon (12) epresrecept (14) epresreceptek (15) esemény (5) étel (14) ételek (9) étkezés (7) evés (6) eztettem (11) finom (48) finomság (50) főétel (10) frissítő (5) gastroblog (53) gastropost (33) Gastrotherapy (6) gastrotherapy (123) gasztro (17) gasztroajándék (7) gasztroblog (101) gasztroblogger (61) gasztrobloggerína (13) gasztrobloggerina (28) gasztrofoto (40) gasztrofotó (6) gasztronómia (44) gasztroposzt (12) gasztrotartalom (5) gasztrotherapy (19) grill (6) hagyma (5) hazai (7) házias (14) homemade (41) interjú (35) ínyenc (5) ital (6) kakaó (6) Karácsony (8) karácsony (7) kávé (6) keksz (7) keserűcsoki (5) könnyű (7) könnyű étel (5) könnyű recept (7) kreatív (6) lime (5) lötty (9) magyar (5) menő (6) méz (8) mutimiteszel (7) nasi (29) nass (37) nyár (10) paradicsom (6) petrezselyem (6) program (9) programajánló (7) recept (81) recept ötlet (8) recept tipp (5) reggeli (9) reklám (7) retro (5) saláta (5) sós (10) sós recept (37) spárga (7) sütés (25) sütésnélkül (5) süti (40) sütirecept (33) születésnap (6) támogatott tartalom (6) tízórai (5) tojás (6) torta (15) tortarecept (6) ünnep (15) ünnepi (14) ünnepi ételek (7) vacsora (9) vacsora ötlet (5) vendégváró (11) Címkefelhő