Miért szeretjük a gasztro fesztiválokat?
Élménybeszámoló a 4. Debrecziner Gourmet Fesztiválról

Röviden a válasz: a hangulatuk miatt. Mert egy remek közös program a barátainkkal. Továbbá mert szeretjük a különleges ételeket, ízeket is. Ha ennél részletesebben érdekel, hogy miért is jó átélni és végig enni egy gasztro fesztivált, olvasd el élménybeszámolómat, aminek a végén azt is elárulom, hogy melyik 2 étel volt a kedvencem 4. Debrecziner Gourmet Fesztiválon.
debrecziner_hangulatkep.png

Személy szerint azért szeretem a gasztro fesztiválokat, mert rajongok a gasztronómiáért és ezeken a fesztiválokon tobzódhatok az ízekben, illatokban és textúrákban. Imádom a különleges párosításokat, ami néha meghökkentő, de mégis egy újfajta harmóniát mutat be, ami jól működik egy tányéron belül is. Sok újdonságot elleshetek a workshopok és előadások alatt, tanulhatok például különleges tálalási módokat, megismerkedhetek eddig ismeretlen alapanyagokkal. Továbbá remek lehetőség, hogy rövid idő alatt kapjak egy átfogó képet Magyarország legjobb vidéki és fővárosi éttermeiről, ami nagy segítség nyújt, hogy a későbbiekben hová érdemes ellátogatnom egy finom ebédre vagy vacsorára. Segít dönteni, hogy a fesztiválon prezentált ételeik alapján kiket érdemes részletesebben is bemutatnom majd nektek. Néhány közvetlen szót mindig sikerül váltanom a séfekkel is. Jó érzés találkozni ismerősökkel, megismerni új embereket, együtt kiértékelni és átbeszélni, ki mit kóstolt, kinek melyik étel hogy ízlett, melyik volt a kedvence. Pozitívum még, hogy egy gasztro fesztiválon egyáltalán nem néznek ki a hozzám hasonló gasztro arcok, ha 48 képet csinálok egy ételről mielőtt eljutok a kóstolásáig :D

debrecziner1.png

A hétvégén megrendezett 4. Debrecziner Gourmet Fesztivál nekem leginkább hangulatában a Művészetek Völgyéhez volt hasonló. Bár Kapolcson nem az ételeken van a hangsúly (igaz ott is van számtalan remek hely ahol finomságokat ehetünk) mégis mindkét eseménynél elmondható, hogy utána elég erősen bennem volt a „de jó, hogy ezt is átélhettem” érzés.

debrecziner_fesztival2.png

Hortobágyon legeltetett kecskék és tehenek tejéből készült minőségi sajtok a Nárcisz sajttól

A Debrecziner Fesztivál helyszíne is teljesen elvarázsolt. A 80 éves Nagyerdőben, a barátságos Békás-tó partján külön élmény volt a hatalmas ős fák lombkoronái alatt hűsölve kóstolgatni a finomságokat. Lassan, nem rohanva, kiélvezve minden falat ételt, minden korty italt. Jó párszor körbejártam az egész területet, alaposan végig nézve melyik kiállító mivel készült az eseményre. A Stílusos Vidéki Éttermiség és Debrecen legjobb éttermei mellett vendégkiállítóként budapesti sztáréttermek is bemutatkoztak a Fesztiválon. Örülök, hogy megismerhettem néhány remek éttermet és cukrászdát a környékbeli minőségi gasztronómia képviselői közül is. Nagyon tetszett, hogy ennyire színes volt a kiállítói felhozatal. A korábbi évekhez képest idén nem volt meghatározott tematika, mindenki a saját személyiségét mutathatta meg az ételeken keresztül a közönségnek, ezáltal rendkívül színes és érdekes volt a kínálat.

debreczineruj2.png

Idén újdonság volt az ingyenes kóstoló, amihez a finomságok a tetétleni Kövér tanyáról érkeztek

debreczineruj3.png

A térség legjellemzőbb alapanyaga a mangalica, sokféle étel készült belőle a Fesztiválon is

debreczineruj1.png

Adalék és tartósítószer-mentes, prémium minőségű reszelt torma különlegességek a Heit tormától

sutik2.png

Kiss- üveg desszertek ( Kiss-Virág Cukrászda)

Aztán jöhetett a kóstolás. Mint általában, most sem sikerült mindent végigennem, amit terveztem. Szóval jó tanácsom nektek, hogy érdemes több napot, de legalább egy bő fél napot rászánni egy-egy ilyen eseményre, ha sok mindent szeretnétek megkóstolni. És igen, természetesen kóstoltam debrecenit is, létai tormával és házi mézes mustárral, nem főzve, hanem grillezve, a füst ízével és illatával megbolondítva, ahogy azt az IKON Debrecen készíti:

debrecziner4.png

A fesztivál gasztro színpadának műsorvezetői Liptai Claudia és Bernáth József voltak, akik mellett a legjobb szakácsok mutatkoztak be látványos főzőshowk keretében. Sajnos ezekről most lemaradtam, mert teljesen belemerültem az új ételek felfedezésébe, észre se vettem, hogy milyen gyorsan elrepült az egész délután. Szombat este szerintem telt házas volt a Fesztivál, mégsem éreztem zsúfoltságot, vagy zavaróan nagy tömeget, mindenki megtalálta a helyét. :)  Vagy a faházak előtt ételt kóstolgatva, esetleg a kényelmes nyugágyak valamelyikében egy hűvös italt kortyolva beszélgettek az emberek. Mindehhez a kellemes aláfestő zenét Rakonczai Imre élő koncertje adta.

debrecziner2.png

Csirkepaprikás ravioli, kápialekvár, tejfölhab ( Maszek, az utcabár)

debrecziner_fesztival1.png

Meating Classic ( Meating Burger & More)

Akár fine dining étteremnél, akár egy bisztró, food truck vagy kistermelőnél kóstoltam, kiváló ízekkel találkoztam mindenütt. Az ételek mellett az italkínálat is remek volt. Ebben a hőségben igazán kellemes felfrissülést biztosított a Volt egyszer kókuszos jegeskávéja. De kóstoltam egy nagyon egyedi ízvilágú cseresznyés-bazsalikomos limonádét is a Maszek, az utcabárnál és a legnagyobb délutáni hőségben a Terminus igazán különleges ginjéből készült gin- tonicot kortyolgatva hűsöltem a tó partján üldögélve.
debrecziner_fesztival3.png

sutik1.png

Mégis volt két szubjektív kedvenc ételem amit a sok kitűnő étel közül szeretnék külön is kiemelni nektek.

A sós ételek közül a budapesti Gléda Vendéglő mangalicasonkás kecskesajtos bruschettája volt a kedvencem, mert olyan remek ízei voltak, hogy csak pislogtam kóstolás közben. Megmutatták, hogy egy ilyen egyszerű és hétköznapi ételt is milyen fantasztikussá lehet varázsolni egy kis kreativitással és tudással karöltve. Egyik nagy favoritom, a zöld spárga is egy új oldaláról mutatkozott be, ugyanis kovászolt formában jelent meg a kis falatok tetején:

debrecziner6.png Az édes ételek közül pedig a rácalmási Jankovich Kúria Wellness Hotel ribizli, étcsokoládé, joghurt, tárkony desszerjte nyűgözött le a leginkább. Én ilyen finomat még nem kóstoltam! A fanyar és friss valamint a liofilizált ribizli, a keserű étcsokoládé hab ízével, huh, tényleg zseniális volt.:

sutik4.png

Összességében nagyon szerethető ez a fesztivál, belopta magát a szívembe, örülök, hogy ott lehettem. Bízom benne, hogy az élménybeszámolómat olvasva Te is belekóstolhattál a Debrecziner Fesztivál hangulatába és jövőre majd ellátogatsz és megízleled magad is :)

debreczineruj.pngFocaccia, érlelt sonka, burrata (Anyukám mondta)
sutik5.png
Mákvirág pohárdesszert (Mákvirág Cukrászda)

 Köszönöm a VisitDebrecen és a Debrecen Turisztikai Ügynökség lelkes és kedves munkatársainak, hogy a helyszínen mindenben a segítségemre voltak.

További képeket a galériára kattintva találsz.

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr6514897182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!