A gombát se felejtsd le a rácsról!
változatos és ízletes receptötletek grillezett gombákkal

Ültem a konyhaasztalnál a reggeli teámat kortyolgatva és azon töprengtem, hogy mi legyen az aznapi ebédünk. Végre berobbant a nyár, aminek természetes velejárója a kutatás, hogy hol és hogyan vészelhető át a tikkasztó hőség. Ilyenkor én sem csípem annyira a forró tűzhely mellett álldogálást. Lenge nyári ruhámat felvéve céltalanul indultam neki a boltnak. Tudom, tudom. Általában írok bevásárló listát, de most a meleg miatt egyáltalán nem volt se ötletem, se étvágyam, így nehéz lett volna bármit is összeírni. Rábíztam hát magam a sűrűn tömött polcok és hűtők kínálatára. A nyikorgó kerekű bevásárlókocsival csiga lassan nézelődve egyszercsak megakadt a szemem a portobello gombán. Mondjuk elég nehéz nem észrevenni ezt a négyesével csomagolt, tenyérnyi nagyságú különleges gombafajtát. Néhány hete ismerkedtünk össze a gombafarm látogatásom során, de még sosem kóstoltam. Több se kellett, a melegtől léha és elcsigázott agytekervényeim azonnal életre keltek és hazafele sétálva már szorgosan gyártottam is fejben a gombás recepteket, vászonzacskómban a frissen beszerzett gyönyörű portobellókkal.

De hogyan készítsem el? Nálunk nincs légkondi, így a kertben sokszor hűvösebb van, mint a konyhánkban, így adott volt, hogy kiköltözöm az udvarra és az ebéd részben a grillen készül majd el. Végül a legegyszerűbb módot választottam: mivel korábban olvastam, hogy a portobello a húsokhoz hasonló ízű és állagú gombafajta, így egy grillezett gombás- sajtos szendvicset dobtam össze:

gombashambi_blog.png

  • folyó hideg víz alatt átmostam a gyönyörű portobello gombafejeket
  • készítettem egy egyszerű pácot, amibe: olívaolaj, zúzott fokhagyma, aprított petrezselyem, só és bors került. Ecsettel alaposan átkentem a gombafejeket a páccal és már mehettek is a forró grillre!
  • Kevesebb, mint 15 perc alatt elkészültek. Közben félbevágtam a friss zsömléket, megmostam a zöldségeket, leszeleteltem a sajtot, és ahogy az illatos gomba elkészült már mehetett is a szendvicsekbe, amit mindenki ízlése szerint állíthatott össze. Még a gyerekek is jóízűen megették, nem is gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz!

Tehát ez volt az első recept, amit a portobello gombával készítettem, de utána annyira belelkesültem, hogy számos másik ételnél is bátran bevetettem a grillen készített gombákat.

grillezettportobello1.png

Érdemes elolvasnod a gomba termesztéséről és fogyasztási előnyeiről szóló bejegyzésemet, ahol többek között hasznos tippeket is találsz a gomba tárolásáról és megismerheted a gombafogyasztás számtalan pozitív előnyét is.

További tippek és ötletek gomba grillezéséhez

Húzzuk nyársra

Az apró és közepes méretű csiperkegomba önmagában, vagy más zöldségekkel is ideális a grillezésre. Mutatós és finom étel. Akár a kertben, akár a konyhában grillezünk, ez a 15 perc alatt elkészíthető recept ötlet bármikor könnyen kivitelezhető.
gombanyars_blog.png

Tipp: ha nincs kedvünk grillezni, a csiperkegomba nyersen is remek kiegészítője lehet bármelyik friss salátánknak. A képen lévő saláta összetevői: avokádó, fehér csiperkegomba, lila hagyma, paradicsom, citromlé, só és bors.

gombas_avokado_sali_insta.png

Önmagában is finom

A laskagombát kenjük át vékonyan olívaolajjal és grillezzük mindkét oldalát kb. 10 percig a füstölt tofu és vöröshagyma szeletekkel együtt. Így önmagában is egy teljes értékű étel, de a fentebb mutatott friss avokádós salátával kiegészítve ízletes és laktató ebéd alternatíva lehet a rohanós hétköznapokon is.

laska_gomba_blog.png

Fogyasszuk feltétként

Szeleteljük ujjnyi vastagságúra például a portobellot, forgassuk át a fentebb is leírt olívaolajos páclében és grillezzük kb.10 percig. Főzelékek köreteként is remek alternatíva! Fogyaszthatjuk például kapros, zsenge tökfőzelék mellé: grillezettportobello2.png

Töltsük meg

A nagyobb fejű gombák (portobello, vagy óriás csiperke gomba) grillezés után meg is tölthetjük.  A képen joghurtos, fetás aszalt paradicsomos kencével és friss bazsalikom levelekkel töltöttem meg, és héjában sült rozmaringos, borsos újkrumplival tálaltam.

toltott_grillezett_gomba_blog.png

 Tipp: Ha maradt grillezett gomba, hűtőben tárolva másnap is elfogyaszthatjuk.  

A fenti ételek elkészítése után rájöttem, hogy a nyár legforróbb napjain is tökéletes választás lehet a grillezett gomba, hiszen hamar elkészül és remekül variálható, így mindig újabb ételeket varázsolhatunk az asztalunkra. Ne félj te sem a termesztett gomba használatától és a gombás ételektől, mert az elkészítésük tényleg pofonegyszerű és a gomba szinte mindennel harmonizál. Remélem inspiráló volt számodra ez a bejegyzés és megmutatta neked, hogy mi sem egyszerűbb a különféle termesztett gombák grillezésénél.  Ha kedvet kaptál, akkor a legközelebbi grillezéskor a gombár se felejtsd le a rácsról. :)

A BEJEGYZÉS A BIO- FUNGI KFT. TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.grillezett_portobello_blog.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr7214912750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!

Címkék

ajánló (43) bazsalikom (6) bor (6) csoki (10) csokis (7) csokoládé (8) cukor (7) december (5) desszert (34) desszertek (8) ebéd (12) ebéd ötlet (10) édes (11) édesség (48) édes recept (27) egészség (5) egészséges (9) egyéb (11) egyszerű (17) egyszerű recept (10) ehető virág (7) élménybeszámoló (6) előétel (11) eper (18) epermánia (18) eperszezon (12) epresrecept (14) epresreceptek (15) esemény (5) étel (14) ételek (9) étkezés (7) evés (6) eztettem (11) finom (48) finomság (50) főétel (10) frissítő (5) gastroblog (53) gastropost (33) Gastrotherapy (6) gastrotherapy (123) gasztro (17) gasztroajándék (7) gasztroblog (101) gasztroblogger (61) gasztrobloggerína (13) gasztrobloggerina (28) gasztrofoto (40) gasztrofotó (6) gasztronómia (44) gasztroposzt (12) gasztrotartalom (5) gasztrotherapy (19) grill (6) hagyma (5) hazai (7) házias (14) homemade (41) interjú (35) ínyenc (5) ital (6) kakaó (6) Karácsony (8) karácsony (7) kávé (6) keksz (7) keserűcsoki (5) könnyű (7) könnyű étel (5) könnyű recept (7) kreatív (6) lime (5) lötty (9) magyar (5) menő (6) méz (8) mutimiteszel (7) nasi (29) nass (37) nyár (10) paradicsom (6) petrezselyem (6) program (9) programajánló (7) recept (81) recept ötlet (8) recept tipp (5) reggeli (9) reklám (7) retro (5) saláta (5) sós (10) sós recept (37) spárga (7) sütés (25) sütésnélkül (5) süti (40) sütirecept (33) születésnap (6) támogatott tartalom (6) tízórai (5) tojás (6) torta (15) tortarecept (6) ünnep (15) ünnepi (14) ünnepi ételek (7) vacsora (9) vacsora ötlet (5) vendégváró (11) Címkefelhő