Ebbe a kísértésbe sajnos sokan beleesünk

Dinnyééééét! – kiáltja el magát a fülledt júliusi délutánon a rozoga furgon platóján ülő dinnyeárus. Igyekszik túlharsogni a strandoló emberek önfeledt zaját. Ha ezt a már jól ismert, ’retro reklámot’ hallom a Balatonnál, szinte biztos lehetek benne, hogy végre elérkezett a várva várt hazai, mézédes dinnye szezonja is.

dinnyek.pngKép forrása: Pixabay

Évek óta próbálok tudatosan figyelni arra, hogy a hazánkban is termő zöldségeket és gyümölcsöket a maga idejében vegyem és egyem. Hogy miért? Ennek roppant egyszerű oka van: mert akkor a legízletesebbek és legfrissebbek.

Gasztrobloggerként már számtalanszor belefutottam, hogy a receptjeimhez egyes zöldségekre vagy gyümölcsökre nem a természetes szezonjukban, termési idejükben volt szükségem. Például mikor keresztlányom epres tortát kért a februári névnapjára. Kaptam ugyan epret, de az szinte csak kinézetében hasonlított a májusban termő, ízletes és illatos, napsütés és esővíz által érlelt, friss szabadföldi társaihoz. Be kellett látnom, hogy idő előtt még nem fogok hazai, értékes epret találni sehol sem.

szabadfoldi_eper.png

Saját bőrömön is rendre megtapasztalom a hosszú, sötét téli hónapok után, hogy a tavasz első jelére rohanok a piacra, hogy feltankoljak zöldségekből és gyümölcsökből. Vitaminra, természetes színekre és az intenzív ízekre kiéhezetten könnyű kísértésbe esni. Elcsábulni egy-egy finomnak és frissnek tűnő gyümölcs láttán. Pedig márciusban és áprilisban még tuti nincs spárga, vagy mondjuk a fentebb is említett eper. Sokszor átverve érzem magam és csalódottan eszegetem az íztelen és mű gyümölcsöket.

spargafold_1_1.png

De akkor pontosan mikor is érdemes keresni a friss, hazai gyümölcsöket és zöldségeket? Ha bizonytalan vagy, hogy melyik gyümölcsnek/zöldségnek mikor van itt a szezonja, íme egy hasznos segítség, hogy mindig képben legyél! Az átláthatatlan táblázatok és hosszúra nyúló listák helyett használd az ittaSzezon! csapata által készített színes szezonális naptárakat, amit innen tölthetsz le: megnézem a szezonális naptárat

itt_a_szezon_naptarak3.png

Ez a naptár segíthet előre tervezni a szezonális gyümölcsökkel, zöldségekkel. Ha kedvet kaptál, rendelni az ittaSzezon! honlapján keresztül tudsz, és ezután a termelőtől veheted majd át a megrendelésedet, az általad megjelölt átvevőponton. Kell ennél jobb?  

Pozitívum, hogy ha hazai gyümölcsöket és zöldségeket vásárolunk, akkor kisebb lesz a karbonlábnyom is, ami annyit tesz, hogy nem utaztatják országokon át, kevesebbszer csomagolják, nem kezelik valamivel, hogy mire a boltokba ér is szép maradjon, nem szedik le picit hamarabb, hogy bírja a hosszú utat.

Az tanácsolom tehát, hogy a kevésbé jóval ne érjük be! Sem a környezetnek, sem magunknak nem teszünk jót vele, ha messziről jött, vegyszerezett, frissnek álcázott zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk. Legyünk inkább türelmesek és fogyasszunk mindent a maga idejében.

Fontos figyelembe vennünk azt is, hogy a napjainkban egyre inkább szeszélyes időjárás nagyban befolyásolja a termési időt és a szezonális gyümölcsök és zöldségek árait is. Érdemes megismerni és megérteni a termelőket és mindennapjaikat. Meg kell értenünk, hogy kedvenc gyümölcsünk vagy zöldségünk elérhetősége bizony mindig nagyon függ az időjárástól. Idén például a jelentős esőzések miatt sok helyen a teljes cseresznyetermény megrepedt. Egész éves munkájuk veszett így kárba a termelőknek. De az igény nagy rá, akinek maradt egy kevés, az nyilván most magasabb áron tudja értékesíteni. Vagy például a málna ’hivatalos’ szezonja júniusban van, de idén júliusban lett csak értékelhető mennyiségű és minőségű termés.

malna_szezon.pngKép forrása: Pixabay

itt_a_szezon_naptarak.png

Ha beregisztrálsz az Itt a szezon oldalán, vagy feliratkozol a hírlevelükre, akkor rögtön értesítenek, amikor elindul az aktuálisan elérhető gyümölcsök/zöldségek online rendelése! Szóval, ha tuti biztosan friss, termelői, helyi és szezonális gyümölcsöt ( Például magyar kajszi barackot) és zöldséget szeretnél irány az ittaSzezon! oldal!

hazai_barack.pngKép forrása: ittaSzezon! Facebook oldal
kukoricak.pngKép forrása: Pixabay

Legyél erős és állj ellen a kísértésnek! Keresd és fogyaszd mindig a hazait és a szezonálist, abból baj nem lehet :)

Júliusban termő gyümölcseink:

dinnye, sárgadinnye, körte, sárgabarack, őszibarack, alma, füge, szilva, áfonya és a szeder

piros_alma.pngKép forrása: ittaSzezon! Facebook oldal

itt_a_szezon_naptarak2.png

A bejegyzés az  ittaSzezon! oldal támogatásával készült

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek nagy része a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr9214924064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!

Címkék

ajánló (38) bazsalikom (6) csoki (10) csokis (7) csokoládé (8) cukor (7) december (5) desszert (34) desszertek (7) ebéd (12) ebéd ötlet (10) édes (11) édesség (47) édes recept (26) egészség (5) egészséges (9) egyéb (11) egyszerű (17) egyszerű recept (10) ehető virág (7) élménybeszámoló (6) előétel (10) eper (18) epermánia (18) eperszezon (12) epresrecept (14) epresreceptek (15) esemény (5) étel (14) ételek (9) étkezés (7) evés (6) eztettem (11) finom (47) finomság (49) főétel (9) frissítő (5) gastroblog (53) gastropost (33) Gastrotherapy (6) gastrotherapy (118) gasztro (17) gasztroajándék (7) gasztroblog (97) gasztroblogger (58) gasztrobloggerina (28) gasztrobloggerína (13) gasztrofotó (6) gasztrofoto (40) gasztronómia (43) gasztroposzt (12) gasztrotherapy (19) grill (6) hagyma (5) hazai (7) házias (14) homemade (41) interjú (30) ínyenc (5) ital (6) kakaó (6) karácsony (6) Karácsony (8) kávé (6) keksz (7) keserűcsoki (5) könnyű (7) könnyű étel (5) könnyű recept (7) kreatív (6) lime (5) lötty (9) magyar (5) menő (6) méz (8) mutimiteszel (7) nasi (29) nass (37) nyár (10) paradicsom (6) petrezselyem (6) program (9) programajánló (7) recept (81) recept ötlet (8) recept tipp (5) reggeli (9) reklám (7) retro (5) saláta (5) sós (10) sós recept (35) spárga (7) sütés (25) sütésnélkül (5) süti (40) sütirecept (33) születésnap (6) támogatott tartalom (6) tízórai (5) tojás (6) torta (15) tortarecept (6) ünnep (15) ünnepi (13) ünnepi ételek (6) vacsora (9) vacsora ötlet (5) vendégváró (11) Címkefelhő