Művészet a tányéron- GastroArt séta Szentendrén

Ha eddig 500-szor nem jártam Szentendrén életem során, akkor egyszer sem. És ez a kis művész város mindig tud újat mutatni! A Szentendrei Kulturális Központ szervezésében megrendezett XIV. Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál kifejezetten alkalmas volt arra, hogy még jobban megismerjem és megszeressem ezt a bájos települést. Gasztroblogger révén pedig nem meglepő, hogy felcsillant a szemem a GastroArt séta hallatán.....

29_muveszetek_volgye_masolata.png

Idén 11 szentendrei étterem és cukrászda vállalkozott arra, hogy szentendrei művészekkel összefogásban olyan ételkreációkat készítsen el, melyek csak és kizárólag a rendezvény hétvégéjén érhetőek el a kínálatukban. A művészet tehát a tányérokon is megjelent. A belső kulisszatitkok iránt érdeklődőknek vasárnap egy Gaszto-Art sétát is szerveztek. A gasztro túrán végig kóstoltuk öt helyi étterem és cukrászda kimondottan a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválra készített ételkülönlegességeit.  

Szentendre macskaköves kacskaringós romantikus utcáin sétálva átélhetjük, hogy itt a művészet tényleg mindenütt jelen van. Szentendre a művészetek városa, a Fesztivál pedig idén a több száz program és helyszín mellett számos igazán különleges újdonsággal is várta az ide látogatókat. Betérhettünk udvarokba, boltokba, éttermekbe és cukrászdákba is, ahol a helyiekre jellemző vendégszeretet biztosította, hogy kellemes élményekkel térjünk majd haza. A napsütötte nyár végi hétvégén sokan voltak kíváncsiak a színes programokra, például a jótékonysági gumikacsa-versenyre, vagy a koncertekre.  

szentendre_ejjel_napal_gasztroart_seta_4.png

A gasztronómia mindig is fontos szerepet töltött be az emberek életében, többek között azért is, mert erős közösségépítő hatása van. A turizmus szempontjából a gasztronómia és a vendéglátás együttese a mai napig az egyik legjelentősebb ágazatnak számít. Így nem meglepő, hogy a Gaszto Art túra létszáma is hamar betelt, szóval, ha jövőre szeretnél részt venni rajta, regisztrálj időben! A vezetőnk a sétán Kovács Kriszta volt, aki a szentendrei Ínyencház Főzőiskola tulajdonosa. Nála jobb és hitelesebb kísérőt nehezen tudtam volna elképzelni.

Végig a séta során érdekes és különleges háttér információkat osztott meg velünk Szentendréről, az éttermekről és cukrászdákról, a művészekről és shéfekről akik az ételt megalkották. A különleges összetevőkről és természetesen magáról a gusztusos és finom egyedi fogásokról is. A vendéglátó egységek művészei, a szakácsok és cukrászok helyi művészekkel karöltve, közösen alkottak valami művészit, ami tényleg nagyon egyedivé tette ezt a programot.
szentendre_ejjel_napal_gasztroart_seta_11.png

Miközben az 5 helyszínen, az 5 kedves-lelkes vendéglátóhely jóvoltából kóstolgattuk az ételkülönlegességeket sokat mesélt nekünk például a szentendrei rózsa történetéről, vagy, hogy miért egészséges az áfonya és a dió. Meghallgathattuk a közkedvelt görög sajt, a feta legendáját, valamint, hogy hogyan készül és mire használható a mascarpone.

1. SWEET DREAMS - Szentendre Rózsája torta

Szentendre az 1940-50-es évek környékén a Rózsa-kertészeteiről és kb. 150 évvel ezelőtt pedig a bortermelő vidékeiről volt híres. Ezeket az emlékeket szeretné a Tourinform Iroda visszahozni, a rózsa brandre épülő termékekkel. Innen jött az ötlet az ország tortájára történő pályázással is. A helyi cukrászdák közül a Sweet Dreams-el született meg a közös alkotás, a Szentendre Rózsája torta. Mandula liszt, továbbá rózsakivonat és vele leginkább harmonizáló málna valamint a Szentendrén újra feltámasztott bortermelésből (Kőhegybor) származó rozé borból készült zselé az alapanyagai.

2. LOLA CUKRÁSZDA - „Hullámos ház” 

Vadász Bence Ybl díjas építész, Építészeti Tanszéken külső konzulens, és egyben író, és nem utolsósorban a Lola cukrászda törzsvendége. Fűszeres diós lapok áfonyával és vaníliás krémmel töltve, Által Gábor cukrászmester és Vadász Bence építész, író találkozása ez a cukrászati alkotás. Eredetije Vadász Bence egyik építészeti alkotása, amely a nemrég átadott Meininger hotel, amelyről Bence még verset is írt.

3. KEDVES KÁVÉZÓ BISZTRÓ- Kolibri saláta 

- Görög sült sajt saláta áfonyával. Szurdi Éva keramikus a” Kapolcska” létrehozója. (Férje, Márta István a Kapolcsi Művészetek Völgyének szülőatyja). Szívügye a gyermekek művészi világának bővítése. Egyik kedvenc helye Szentendre. A szentendrei főtéri boltjában megelevenednek kerámiában a „főtéri cicák” is. Szurdi Éva legkedvesebb madara a Kolibri. A Kedves Kávézó tulajdonosa Ludányi József és Éva közös alkotása a Kolibri saláta. Józsefnek is helyi lakosként szívügye Szentendre és a Kedves Kávézó Bisztró egy igazán központi hely, nemcsak a hely adottságai miatt, hanem a mindig frissen készített, ínycsiklandó ételek és a mindig kedves kiszolgálás végett is.

4. HÉ! DODÓ KULTCAFÉ- Dodó szörny 

Krizbai Gergely „Krizbo” grafikus művész és Tóth Attila szakács közös alkotása Koltai Andrea tulajdonos irodalmi kávéházában, a Hé’ Dodóban a könyvek között szól a jazz és blues, kamara előadások, beszélgetések írókkal, művészekkel. A Dodó szörny - ijesztően finom desszertkülönlegesség - Mascarponés- citromkrémes piskótagombócok málnaöntettel, citromszeletekkel díszítve.

5. DALMÁT SZAMÁR BISZTRÓ

 „Ízleld meg a gasztronómiát és élvezd” Egy tányéron egy menüsor válogatás, amit Lénárt Gábor séf gondos munkájának köszönhetjük.

  • előétel kacsamájrózsa sós keksszel rétegezve,
  • főétel bükkfán füstölt marhabélszín barnamártással és
  • a desszert karamellás panna cotta.

A Dalmát Bisztró a történelmi belvárosban, a legszebb kilátótól pár lépésnyire, családias hangulatban, havonta megújuló kiállításokkal várja vendégeit. A menüsor alapjául Kasza Katica képzőművész egyik kiállított képe szolgált, amelynek hangulata, képi elemei és színvilága elindították a séf fantáziáját, és ezek visszaköszönnek az ízletes menüsorban, mint például a főételben a füstös íz és a fotón látható cigarettafüst.

Ha idén lemaradtál, jövőre semmiképpen se hagyd majd ki! Innen tájékozódhatsz: https://szentendreprogram.hu/

szentendre_ejjel_napal_gasztroart_seta_10_1.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr2615092340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!

Címkék

ajánló (38) bazsalikom (6) csoki (10) csokis (7) csokoládé (8) cukor (7) december (5) desszert (34) desszertek (7) ebéd (12) ebéd ötlet (10) édes (11) édesség (47) édes recept (26) egészség (5) egészséges (9) egyéb (11) egyszerű (17) egyszerű recept (10) ehető virág (7) élménybeszámoló (6) előétel (10) eper (18) epermánia (18) eperszezon (12) epresrecept (14) epresreceptek (15) esemény (5) étel (14) ételek (9) étkezés (7) evés (6) eztettem (11) finom (47) finomság (49) főétel (9) frissítő (5) gastroblog (53) gastropost (33) Gastrotherapy (6) gastrotherapy (118) gasztro (17) gasztroajándék (7) gasztroblog (97) gasztroblogger (58) gasztrobloggerina (28) gasztrobloggerína (13) gasztrofotó (6) gasztrofoto (40) gasztronómia (43) gasztroposzt (12) gasztrotherapy (19) grill (6) hagyma (5) hazai (7) házias (14) homemade (41) interjú (30) ínyenc (5) ital (6) kakaó (6) karácsony (6) Karácsony (8) kávé (6) keksz (7) keserűcsoki (5) könnyű (7) könnyű étel (5) könnyű recept (7) kreatív (6) lime (5) lötty (9) magyar (5) menő (6) méz (8) mutimiteszel (7) nasi (29) nass (37) nyár (10) paradicsom (6) petrezselyem (6) program (9) programajánló (7) recept (81) recept ötlet (8) recept tipp (5) reggeli (9) reklám (7) retro (5) saláta (5) sós (10) sós recept (35) spárga (7) sütés (25) sütésnélkül (5) süti (40) sütirecept (33) születésnap (6) támogatott tartalom (6) tízórai (5) tojás (6) torta (15) tortarecept (6) ünnep (15) ünnepi (13) ünnepi ételek (6) vacsora (9) vacsora ötlet (5) vendégváró (11) Címkefelhő