Főzzünk takarékon! - Sass Dani tippjei és receptjei egyetemistáknak

Néhány hete egy egyedülálló programra kaptam meghívást, amire nem is volt kérdés, hogy elmenjek-e. Sass Dani egyetemistabarát receptjeivel ismerkedtem tucatnyi fiatal társaságában. Bár nekem már régen voltak ezek az évek, de tudom, hogy egyetemistaként nehéz mindig odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. Gyakran nincs elegendő idejük a diákoknak otthon sürgölődni a konyhában, vagy hiányzik a mindennapjaikból a rutin szerűség. Sok esetben olcsóbb bemenni egy büfébe, mint megvásárolni az alapanyagokat egy otthoni főzőcskézéshez. Vagy mégsem?

csoportkep_sass_danival.png

Sass Dani egy csapat Corvinusos diák által szervezett eseményen felvette a kesztyűt az egyetemisták körében uralkodóvá vált gyorsétterem – kétnapos pizza – zacskós leves szentháromságával. Az élő főzőbemutató során három fogásból álló, minden szempontból egyetemistabarát menüsort készített el, kevesebb, mint másfél óra alatt. Az ételek elkészültét követően természetesen nem maradhatott el a kóstolás sem, amely egyértelmű bizonyítékként szolgált arra, hogy rövid idő alatt, kevés alapanyagból is születhetnek elképesztően finom ételek, amelyekről nem utolsó sorban pontosan tudjuk, hogy milyen összetevőket tartalmaznak.

Az est során közösen elkészített menü a következő volt: Sült zöldségleves, igazi carbonara és banános zabkeksz, amely ételek receptjeit lentebb megtalálod a bejegyzésben!

img_20191106_164046.jpg

Szuper volt látni, hogy a fiatalok mennyire nyitottak az egészséges és gyorsan elkészíthető ételek iránt, és szívesen kísérleteznek a konyhában.  

dsc_1953.jpgDani hihetetlenül laza, kíváncsi és lelkes, ami természetesen megmutatkozik a főzéshez való hozzáállásán is. „Én arra szeretnélek biztatni Titeket, hogy találjátok meg a saját ízléseteket és stílusotokat a konyhában. Bátran merjetek elrugaszkodni a szabályoktól és a kőbe vésett receptektől, hiszen számomra is az egyik legnagyobb motivációt a főzéshez a kísérletezés izgalma adja” – tanácsolja az egyetemistáknak.

nevtelen_2.png

Érdemes néha elrugaszkodni a megszokott és unalomig ismételt ételeinktől. Nem csak a burgonya és a rizs létezik, mint köret és az olasz és magyar konyhán túl is van élet. Rengeteg elképesztő és egyszerű receptet találunk a legkülönbözőbb kultúrákból, amivel megfűszerezhetjük a megszokott receptek sorát. Egyetemi hallgatóként a főzés terén uralkodó krónikus időhiányra szuper megoldás lehet, ha előre elkészítjük a heti menüt. És, ha pár nap után megunnánk semmi gond, hiszen ételek újra felhasználásából igazán figyelemreméltó receptek születhetnek, ráadásul nagyon gyorsan elkészülnek.

dsc_2021.jpg

„Valamelyik hétvégén sütőtököt készítettem, de pár nap után már untam, így összedobtam belőle egy izgalmas sütőtökös gnocchit. Ha sült húst készítek, a hét közepén egy-két nap után simán átsütöm kicsit, nyomok rá egy kis szószt bevágom egy buciba és kész is a pulled pork szendvics” – meséli a műsorvezető.

Íme a 3 gyorsan elkészíthető, olcsó és nem utolsó sorban finom recept Sass Danitól:

Sült zöldségleves

Hozzávalók 

6-8 db paradicsom
2 db pritamin paprika
2 nagyobb fej hagyma
friss chili
5 dl zöldség alaplé vagy víz
bazsalikom
mozzarella

Elkészítés

A paradicsomot, paprikát és a vöröshagymát nagyobb darabokra vágjuk, tepsibe halmozzuk, majd meglocsoljuk olíva olajjal, sózzuk. Nagyjából 15 percig sütjük. Ezt követően a chilivel együtt pürésítjük, majd hozzáöntjük az alapléhez, amivel 5 percig főzzük. mozzarellát és friss bazsalikomot halmozunk a tetejére.

Az igazi carbonara

Hozzávalók

500 g tagliatelle tészta    
1 csipet só    
1 evőkanál olaj      
3 db tojássárgája     
10 dkg bacon   
10 dkg parmezán
vaj
só, bors

Elkészítés

A tagliatelle tésztát enyhén olajos, sós vízben fogkeményre főzzük. Ha a tészta elkészült, a tojássárgákat kikeverjük, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük a reszelt parmezánnal. A bacont ropogósra pirítjuk, majd a megfőtt (kemény) tésztát a kisült szalonnára öntjük, ügyelve arra, hogy kb. 1 dl főzővíz is kerüljön a serpenyőbe. Ha egy kicsit hűlt, ráöntjük a tojásos szószt és addig kevergetjük, míg egy krémes állagot nem képez, amivel a tésztát bevonja. Ízlés szerint keverhetünk még hozzá vajat a végén. Tálalásnál parmezánt reszelünk rá.

Banános zabkeksz

Hozzávalók          

6 db banán
450 g zabpehely
2 evőkanál őrölt
fahéj
cukrozatlan kakaó
cukor vagy édesítő
750 g alma
1 db kisebb gyömbér
50 ml víz
2 ek. citromlé
1 db fahéjrúd
4-5 szem szegfűszeg

Elkészítés

A banánokat kézzel összetörjük, majd annyi zabpelyhet adunk hozzá, hogy egy közepesen sűrű masszát kapjunk. A banános zabpehelyhez hozzáadunk kb. 3 evőkanál kakaót, 2 evőkanál fahéjat és ízlés szerint édesítjük. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk. Ebből kb. 8-10 cm átmérőjű korongokat formázunk, majd sütőlapra helyezzük. 120 fokos sütőben 15 percig sütjük. Meghámozzuk az almát és eltávolítjuk a magházát, majd felkockázzuk. A felkockázott almát vízzel, citromlével, cukorral (vagy édesítőszerrel) a meghámozott egész gyömbérrel és  fahéjjal puhára főzzük. Ha az alma megpuhult, akkor a gyömbért, fahéjat és a szegfűszeget eltávolítjuk, majd botmixerrel pürésítjük.

Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött eseményre a szervezők tartós élelmiszer gyűjtést is szerveztek, amit jótékony célra ajánlottak fel.

img_20191106_164941.jpg

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr7315348140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.12.13. 09:07:52

Engem rosszul gyúrtak össze. Rendeteg sajtot eszem, kedvencem a vajas, lekváros, sajtos szendvics reggelire, de sem a sajtos, tejfölös tésztát, sem a sajtos, tejfölös lángost nem szeretem. Régen kinőttem a koleszból, de a tejfölös tészta még mindig nyerő. Mindegy, hogy széles metélt, vagy masni, vagy fodros kocka, 5-8 perc alatt megfő, (és nem kell a főzővízbe olaj, csak só kell, elég leszűrés után önteni rá egy keveset, és megkeverni, miért menjen az extra szűz olíva a lefolyóba), aztán pár kanál tejföl, és rádarált bors. Szuper!

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása