Az utóbbi években egyre hangosabbá váltak a nagyüzemi állattartás kritikusai, az emberek részéről komoly igény mutatkozik az állati összetevők kiváltására. Hazánkban is megkerülhetetlenek a vega és vegán opciók, és ma már nálunk sem számít furcsa hóbortnak a vegán étkezés. A húsmentes hamburger otthoni elkészítése pedig könnyebb és egyszerűbb, mint gondolnánk.
Magyarországon is egyre több kézműves hamburgerezőben és étteremben kapható a borsófehérje-alapú Beyond Burger, ami ugyan száz százalékig növényi alapú fehérjéből készül, mégsem könnyű a csirkétől vagy marhától megkülönböztetni. Az íze, textúrája, szaftja is megtévesztően hasonló és a tányéron is úgy mutat, mint állati eredetű ételeink. A pogácsa színét valójában a cékla adja, míg a faggyú tökéletes illúzióját a kókuszolaj segít megteremteni.
Az állati összetevőktől mentes harapnivalók nagy sikert arattak a Sirha Expón, a nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon is. A rendezvényen a Matusz-Vad Zrt. is megkóstoltatta vendégeivel a világ jelenleg legígéretesebbnek tűnő, növényi alapú burgerpogácsáját, a Beyond Burger-t.
Érdekesség, hogy Beyond Meat cég egyik beruházója a nagy környezetvédő, Leonardo DiCaprio. A színész gyakran említi, hogy az állattartás során termelődő szén-dioxid hozzájárul a klímaváltozáshoz. Ez is kiküszöbölhető a minőségi műhússal, ami egyre szélesebb rétegek tányérjára kerülhet: a tengerentúlon a marhahúsos taco-tól a csirkefalatokig számtalan ételben találkozhatunk vele.
Jó hír, hogy a Beyond Meat termékei közül a Beyond Burger már a lakossági fogyasztók számára is megrendelhető a Matusz-Vad webshopjában, így akár otthon is gond nélkül elkészíthetjük kedvenc húsmentes fogásainkat.
Hozzávalók (10 Burgerre)
Hamburger zsemle GM Amurex 100g/db
Beyond Burger 1,14kg/ karton 114g/dkg
~ A szószhoz ~
0,5dkg Avokádó kocka 1kg/cs
0,5 fej lilahagyma
1 gerezd Fokhagyma
0,5 db lime
8 dkg paradicsom
Só, bors ízlés szerint
~ A pirított gombához~
250 g barna csiperke
5 dkg vöröshagyma
1,5 ek. modenai Balzsamecet
Só, Bors ízlés szerint
1-2 ek. olívaolaj
Továbbá:
1 csomag rukkola
4 db paradicsom szeletelve
Elkészítés
- Első lépésként elkészítjük az avokádó krémet. Ne készítsük túl intenzívre, mert elnyomja a hamburger ízét. Előkészítjük a paradicsomot: kivágjuk a magját majd a húsát apró kockákra vágjuk. A lilahagymát felkockázzuk és lesózzuk, majd a levét kinyomkodjuk. Az előkészített alapanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a lime levét és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk! Ne törjük össze az avokádót teljesen krémesre, hagyjuk darabosra!
- A pirított gombához a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, kevés olívaolajon lepirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott barna csiperkegombát. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a modenai balzsamecetet! Erős lángon pirítjuk, ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a gombát, hogy megmaradjon a szaftossága.
- A Beyond Burgert rostlapon (vagy serpenyőben) oldalanként 2-2 percig süssük, maximum 72 fokos maghőmérsékletig.
- Ezután félbevágjuk a hamburger zsemléket és kicsit megpirítjuk őket.
-
Utolsó lépésként összeállítjuk a burgert! A buci mindkét felét megkenjük az avokádókrémmel, arra tesszük a paradicsomszeleteket és a Beyond Burgert, erre halmozzuk a pirított gombát és a rukkolát, majd helyezzük rá a zsemle tetejét. Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzésben szereplő fotók forrása: Matusz-Vad Zrt.
Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem! Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!
M
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.