Beyond burger – húsmentes hamburger házilag

Az utóbbi években egyre hangosabbá váltak a nagyüzemi állattartás kritikusai, az emberek részéről komoly igény mutatkozik az állati összetevők kiváltására. Hazánkban is megkerülhetetlenek a vega és vegán opciók, és ma már nálunk sem számít furcsa hóbortnak a vegán étkezés. A húsmentes hamburger otthoni elkészítése pedig könnyebb és egyszerűbb, mint gondolnánk.

Magyarországon is egyre több kézműves hamburgerezőben és étteremben kapható a borsófehérje-alapú Beyond Burger, ami ugyan száz százalékig növényi alapú fehérjéből készül, mégsem könnyű a csirkétől vagy marhától megkülönböztetni. Az íze, textúrája, szaftja is megtévesztően hasonló és a tányéron is úgy mutat, mint állati eredetű ételeink. A pogácsa színét valójában a cékla adja, míg a faggyú tökéletes illúzióját a kókuszolaj segít megteremteni.

beyond_burger.png

Az állati összetevőktől mentes harapnivalók nagy sikert arattak a Sirha Expón, a nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon is. A rendezvényen a Matusz-Vad Zrt. is megkóstoltatta vendégeivel a világ jelenleg legígéretesebbnek tűnő, növényi alapú burgerpogácsáját, a Beyond Burger-t.
Érdekesség, hogy Beyond Meat cég egyik beruházója a nagy környezetvédő, Leonardo DiCaprio. A színész gyakran említi, hogy az állattartás során termelődő szén-dioxid hozzájárul a klímaváltozáshoz. Ez is kiküszöbölhető a minőségi műhússal, ami egyre szélesebb rétegek tányérjára kerülhet: a tengerentúlon a marhahúsos taco-tól a csirkefalatokig számtalan ételben találkozhatunk vele.

Jó hír, hogy a Beyond Meat termékei közül a Beyond Burger már a lakossági fogyasztók számára is megrendelhető a Matusz-Vad webshopjában, így akár otthon is gond nélkül elkészíthetjük kedvenc húsmentes fogásainkat.

Hozzávalók (10 Burgerre)

Hamburger zsemle GM Amurex 100g/db
Beyond Burger 1,14kg/ karton 114g/dkg

~ A szószhoz ~

0,5dkg  Avokádó kocka 1kg/cs
0,5 fej lilahagyma
1 gerezd Fokhagyma
0,5 db lime
8 dkg paradicsom
Só, bors ízlés szerint

~ A pirított gombához~

250 g barna csiperke
5 dkg vöröshagyma
1,5 ek. modenai Balzsamecet
Só, Bors ízlés szerint
1-2 ek. olívaolaj

Továbbá:

1 csomag rukkola
4 db paradicsom szeletelve

beyond_burger_raw_platter_grey.jpg

Elkészítés

  • Első lépésként elkészítjük az avokádó krémet. Ne készítsük túl intenzívre, mert elnyomja a hamburger ízét. Előkészítjük a paradicsomot: kivágjuk a magját majd a húsát apró kockákra vágjuk. A lilahagymát felkockázzuk és lesózzuk, majd a levét kinyomkodjuk. Az előkészített alapanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a lime levét és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk! Ne törjük össze az avokádót teljesen krémesre, hagyjuk darabosra!
  • A pirított gombához a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, kevés olívaolajon lepirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott barna csiperkegombát. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a modenai balzsamecetet! Erős lángon pirítjuk, ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a gombát, hogy megmaradjon a szaftossága. 
  • A Beyond Burgert rostlapon (vagy serpenyőben) oldalanként 2-2 percig süssük, maximum 72 fokos maghőmérsékletig.
  • Ezután félbevágjuk a hamburger zsemléket és kicsit megpirítjuk őket. 
  • Utolsó lépésként összeállítjuk a burgert! A buci mindkét felét megkenjük az avokádókrémmel, arra tesszük a paradicsomszeleteket és a Beyond Burgert, erre halmozzuk a pirított gombát és a rukkolát, majd helyezzük rá a zsemle tetejét. Jó étvágyat hozzá!

beyond_burger_half.jpg

A bejegyzésben szereplő fotók forrása: Matusz-Vad Zrt.

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr10015482814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása