Házi fehér kenyér élesztővel

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

Ropogós héjú, lágy belsejű házi kenyér. 

Két kezeddel gyúrod, formázod. Közben kihagyhatatlan, hogy belecsippents, hiszen a nyers tésztának elmondhatatlanul különleges íze van. Te készíted. A tiéd. És aztán megosztod. Azokkal akiket szeretsz. Hosszú perceken át lesed, vajon eléggé megkelt-e? Aggódsz és ez az aggodalom eltart egészen addig, amíg meg nem érzed a friss kenyér illatát. Amikor a kés először érinti a ropogós héjat, a felvágás jellegzetes sercegő hangjánál már mosoly ül az arcodon, mert tudod: tökéletesre sikerült

hazi_feher_kenyer_gastrotherapy.png

Hozzávalók

630 g kenyérliszt (BL 80), vagy búzafinomliszt
2 tk. só
1 tk. kristálycukor
1 tasak szárított élesztő
300 ml langyos víz
25 g olvasztott margarin vagy vaj
1 egész tojás

Érdemes mindent legalább 1 órával hamarabb a konyhába kitenni, hogy a hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek
hazi_feher_kenyer.png

Elkészítés

  • A szoba hőmérsékletű lisztet egy edényben átszitáljuk és hozzáadjuk az összes többi száraz hozzávalót (só, kristálycukor, élesztő)
  • Majd az olvasztott vajat, a tojást és a langyos víz felét is hozzáadjuk a lisztes keverékhez és elkezdjük dagasztani. (kézzel, vagy dagasztó géppel) A maradék vizet fokozatosan adjuk hozzá, amíg el nem éri a megfelelő állagot a tésztánk. Akkor jó, ha teljesen homogén, közepesen kemény, ami se a kezünkhöz, se az edény falához nem ragad hozzá
  • Az első dagasztás után 35 percig letakarva, szoba hőmérsékleten pihentetjük, majd újra átgyúrjuk a tésztát, és további 15 percig kelesztjük, szoba hőmérsékleten, letakarva
  • Amíg kel a kenyerünk, egy kacsasütő, vagy bármilyen hőálló nagyobb edényt kibélelünk sütőpapírral. Ízlésünk szerint megformázzuk a tésztát és az edénybe helyezve, letakarva további 1 óra pihentetés következik, ez idő alatt a tésztánk duplájára nő. Közben a sütőt felmelegítjük 230 °C fokra. Alulra egy kis hőálló edénybe vizet teszünk, hogy gőz keletkezzen.
  • Sütőbe helyezés előtt pár perccel éles késsel vagy pengével bevagdossuk a tészta tetejét és vízzel megspricceljük. (a sütés közben keletkezett gőz biztosítja, hogy a kenyerünk szép magas legyen) Fedővel együtt sütjük 20 percig, majd lejjebb vesszük a hőfokot és 210 °C fokon fedő nélkül további 20-30 percig sütjük, amíg szép aranybarnára nem sül.
  • Ha a kenyerünk teteje aranybarna és kopog az alja, akkor biztosan megsült már. Rácsra téve ismét megspricceljük vízzel (ettől lesz fényes a kenyerünk) és hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat hozzá!

Tipp: A receptet kenyérsütő gépben is teszteltük, ott arra kell figyelni, hogy a gépbe először a víz felét öntsük, utána a száraz hozzávalókat majd végül a többi hozzávalót. A maradék vizet pedig fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg el nem éri a megfelelő állagot a tésztánk.

hazi_feher_kenyer_elesztovel.png

hazi_kenyer_insta.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

Blogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.

Melinda

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr5915556406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása