gastrotherapy

Kalandozásaim a gasztronómia csodálatos szigetein

Kezdők kenyere
Kezdők kenyere

Sztori:   Nálunk a kenyérsütés mindig Apu reszortja volt. Jó pár éve kapott egy kenyérsütő gépet amivel szuper finom házi kenyér variációkkal lepett meg minket. Kicsit misztikus volt nekem ez az egész, mígnem feliratkoztam Főzz érzésből Kriszti 5 részes ingyenes e-mail tanfolyamára , aholis szembe jött a dagasztás nélküli friss házi kenyér receptje. A részletes leírás és a remek képek láttán felbátorodtam és elhatároztam, hogy én is megpróbálok ...

FRIDA torta
FRIDA torta

Először 2005-ben volt szerencsém megismerni Frida fantasztikus képeit és történetét. Előtte szinte semmit sem tudtam, vagy hallottam róla, de a londoni TATE galériában töltött órák óta töretlen a rajongásom. Az életét bemutató filmre Salma Hayek főszereplésével mai napig emlékszem és olvastam a Frida könyveket is. Már nagyon várom, hogy eljuthassak a Magyar Nemzeti Galériába és Budapesten újra megcsodáljam a képeit.  Ezt a tortát igyekeztem olyan ...

APEROL torta
APEROL torta

Be kell vallanom valamit : az évek során rá kellett jönnöm, hogy az átlag konyhában tevékenykedő emberekhez képest sokkal többet parázok, kb. mindenen. És ezt a britt tudósok is simán alátámasztanák. :) De tényleg. Van, aki már tinilány korában magabiztosan süt főz és fejből érzésre dobálja össze a hozzávalókat és mennyei finomságokat alkot secperc alatt. Viszont mint az életünk annyi más területén ebben sem lehetünk egyformák és ez benne a szép. Én ...

Rusztikus pite
Rusztikus pite

Sztori: Egy igazi Jolly Joker süteményt hoztam nektek, ami omlós tésztájával és az érett őszibarack ízével mindenkit levesz a lábáról. Ha nem hiszed, tegyél egy próbát :) Ráadásul abszolút cifrázásmentes és sokkal gyorsabban elkészült, mint a korábbi Almás pitém . Érdemes kihasználni, hogy nyáron a természet folyamatosan érleli nekünk a finomabbnál finomabb gyümölcsöket: sárgabarackkal, körtével, almával és szilvával is isteni finom lehet! pitelogos1.png...

Espresso Tonic
Espresso Tonic

...írhattam volna ezt is, viszont az őszinte hódolatomhoz kellett egy kis idő amíg a 2017-es év favorit itala 2018 nyarára belopta magát a szívembe és nekem is az egyik kedvenc hűsítő és frissítő italom lett.

espressotonic1logos.png

Hozzávalók: 1 adag hideg espresso, kb. 2 dl hideg tonic, jég és pár csepp lime

Aki a lágyabb, gyümölcsösebb ízű italokat kedveli, annak ajánlom figyelmébe a  Három villámgyorsan elkészíthető hűsítő epres italt   ami a nagy melegben szintén ...

Nyári sali
Nyári sali

Sztori: Biztos veled is előfordult már az irgalmatlanul tikkasztó nyári napokon, hogy csak álltál a nyitott hűtőszekrény előtt (egyrészt mert jólesett a hideg, haha) éhesen, de nem kívántál igazándiból semmit se. Na én pont egy ilyen alkalommal készítettem el ezt a gyors salit. A kertünkben érett friss paradicsomot és petrezselymet használtam fel hozzá. Laktató, mégis könnyű étel aminek különleges íze még a nagy melegben is jólesett! Próbáld ki te is! salikalogo.png

...

Duplacsokis óriás keksz
Duplacsokis óriás keksz

Ma van a csokoládé világnapja! Ez alkalomból hatalmas, duplacsokis kekszeket sütöttem :)

kekszlogos2.png

Hozzávalók: ( 6 db nagy kekszhez  )

2 csésze finomliszt

½ tasak sütőpor

1 ek kakaópor

¾ csésze olvasztott vaj

1, 5 csésze cukor

1 vaníliás cukor

1 egész tojás + 1 tojás sárgája

csipet só

1 csésze apróra tört étcsokoládé

kekszlogos3.png

Elkészítés:

1)  Az összes hozzávalót (a csokidarabokat kivéve) összegyúrjuk, majd kis időre a hűtőbe ...

Túrógombóc
Túrógombóc

Sztori: Sikítófrászt kapok, mikor némelyik étteremben egy leheletnyi tejföllel és minimális porcukorral tálalják elém ezt az amúgy fenséges desszertet. Véleményem szerint jó sok tejföllel és porcukorral az igazi! Persze ízlések és pofonok, a lényeg, hogy ez a verzió könnyed, puha és ízletes, és ha az alap jó, a többi már csak ráadás. :)
turogomboc2logos.png

Hozzávalók: ( kb. 10  db normál méretű gombóc lesz belőle )

0,5 kg túró 

3 ek gríz

2 ek liszt

1 ...

Paradicsomos bruschetta
Paradicsomos bruschetta

Sztori:  Imádom az olasz kajákat, az olasz tájat, az aperolt, meg úgy kb. mindent, ami olasz :D  A bruschetta az egyik kedvenc olasz előételem. Még anno Rómában egy, a Spanyol lépcsőhöz közeli étteremben ettük ezt a paradicsomos-márványsajtos verziót, ami nálunk azóta is nagy favorit.

El a kezekkel!

A családom alig bírta kivárni, míg végzek a fotózással és végre felfalhatják az egész tálnyi finomságot :D

elakezekkel_1.png  Hozzávalók:

10 paradicsom

1 fej ...

Gofri tál
Gofri tál

Egyszerű és finom, kívül ropogós, belül légiesen könnyű gofri recept. Abszolút olyan, mint amilyet a strandokon ettünk gyerekoromban. Pakolj tele egy nagy tálat a gofrira szánt pl. gyümölcsökkel, így a család vagy a vendégeid ízlés szerint variálhatják majd a különböző feltéteket. gofrital1logos.png

Hozzávalók: (kb. 16 db-hoz)

30 dkg finomliszt

4 tojás

4 dl tej

4 ek cukor

1,5 tasak sütőpor

2 tasak vaníliás cukor

1-2 csipet só

pici olaj a kenéshez

...

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!