Beyond burger – húsmentes hamburger házilag

Az utóbbi években egyre hangosabbá váltak a nagyüzemi állattartás kritikusai, az emberek részéről komoly igény mutatkozik az állati összetevők kiváltására. Hazánkban is megkerülhetetlenek a vega és vegán opciók, és ma már nálunk sem számít furcsa hóbortnak a vegán étkezés. A húsmentes hamburger otthoni elkészítése pedig könnyebb és egyszerűbb, mint gondolnánk.

Magyarországon is egyre több kézműves hamburgerezőben és étteremben kapható a borsófehérje-alapú Beyond Burger, ami ugyan száz százalékig növényi alapú fehérjéből készül, mégsem könnyű a csirkétől vagy marhától megkülönböztetni. Az íze, textúrája, szaftja is megtévesztően hasonló és a tányéron is úgy mutat, mint állati eredetű ételeink. A pogácsa színét valójában a cékla adja, míg a faggyú tökéletes illúzióját a kókuszolaj segít megteremteni.

beyond_burger.png

Az állati összetevőktől mentes harapnivalók nagy sikert arattak a Sirha Expón, a nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon is. A rendezvényen a Matusz-Vad Zrt. is megkóstoltatta vendégeivel a világ jelenleg legígéretesebbnek tűnő, növényi alapú burgerpogácsáját, a Beyond Burger-t.
Érdekesség, hogy Beyond Meat cég egyik beruházója a nagy környezetvédő, Leonardo DiCaprio. A színész gyakran említi, hogy az állattartás során termelődő szén-dioxid hozzájárul a klímaváltozáshoz. Ez is kiküszöbölhető a minőségi műhússal, ami egyre szélesebb rétegek tányérjára kerülhet: a tengerentúlon a marhahúsos taco-tól a csirkefalatokig számtalan ételben találkozhatunk vele.

Jó hír, hogy a Beyond Meat termékei közül a Beyond Burger már a lakossági fogyasztók számára is megrendelhető a Matusz-Vad webshopjában, így akár otthon is gond nélkül elkészíthetjük kedvenc húsmentes fogásainkat.

Hozzávalók (10 Burgerre)

Hamburger zsemle GM Amurex 100g/db
Beyond Burger 1,14kg/ karton 114g/dkg

~ A szószhoz ~

0,5dkg  Avokádó kocka 1kg/cs
0,5 fej lilahagyma
1 gerezd Fokhagyma
0,5 db lime
8 dkg paradicsom
Só, bors ízlés szerint

~ A pirított gombához~

250 g barna csiperke
5 dkg vöröshagyma
1,5 ek. modenai Balzsamecet
Só, Bors ízlés szerint
1-2 ek. olívaolaj

Továbbá:

1 csomag rukkola
4 db paradicsom szeletelve

beyond_burger_raw_platter_grey.jpg

Elkészítés

  • Első lépésként elkészítjük az avokádó krémet. Ne készítsük túl intenzívre, mert elnyomja a hamburger ízét. Előkészítjük a paradicsomot: kivágjuk a magját majd a húsát apró kockákra vágjuk. A lilahagymát felkockázzuk és lesózzuk, majd a levét kinyomkodjuk. Az előkészített alapanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a lime levét és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk! Ne törjük össze az avokádót teljesen krémesre, hagyjuk darabosra!
  • A pirított gombához a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, kevés olívaolajon lepirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott barna csiperkegombát. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a modenai balzsamecetet! Erős lángon pirítjuk, ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a gombát, hogy megmaradjon a szaftossága. 
  • A Beyond Burgert rostlapon (vagy serpenyőben) oldalanként 2-2 percig süssük, maximum 72 fokos maghőmérsékletig.
  • Ezután félbevágjuk a hamburger zsemléket és kicsit megpirítjuk őket. 
  • Utolsó lépésként összeállítjuk a burgert! A buci mindkét felét megkenjük az avokádókrémmel, arra tesszük a paradicsomszeleteket és a Beyond Burgert, erre halmozzuk a pirított gombát és a rukkolát, majd helyezzük rá a zsemle tetejét. Jó étvágyat hozzá!

beyond_burger_half.jpg

A bejegyzésben szereplő fotók forrása: Matusz-Vad Zrt.

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr4415482814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Már nagymamáim konyhájában megszerettem a sütésfőzést, mondhatni a véremben van. :) Egy régi jó barát hét évvel ezelőtti kommentje és egy új barát időszerű ötlete megadta azt az ösztönöző mixet, hogy végre beindítsam a Gastrotherapy oldalt. Az elmúlt években fő hobbymmá vált a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz elsősorban nekem, a produktum pedig másoknak :) Azt szoktam mondani, hogy ez az egyik legjobb terápia, innen a név is. :) Gyakran próbálok ki új, különleges recepteket, szeretek kísérletezni, felfedezni ízeket, technikákat. Főleg édességeket, egytálételeket, salátákat, egyszerű húsételeket készítek. Fedezzük fel együtt a gasztronómia csodálatosan gazdag szigeteit!

Címkék

ajánló (57) bazsalikom (6) bor (7) csoki (10) csokis (7) csokoládé (8) cukor (7) december (5) desszert (36) desszertek (8) ebéd (12) ebéd ötlet (10) édes (14) édesség (51) édes recept (30) egészség (5) egészséges (10) egyéb (11) egyszerű (17) egyszerű recept (10) ehető virág (7) élménybeszámoló (6) előétel (11) eper (18) epermánia (18) eperszezon (12) epresrecept (14) epresreceptek (15) esemény (5) étel (14) ételek (9) étkezés (7) étterem (8) étteremteszt (6) evés (6) eztettem (11) finom (55) finomság (55) főétel (10) frissítő (5) gastroblog (56) gastropost (37) gastrotherapy (140) Gastrotherapy (10) gasztro (20) gasztroajándék (8) gasztroblog (119) gasztroblogger (77) gasztrobloggerina (33) gasztrobloggerína (13) gasztrofoto (48) gasztrofotó (6) gasztronómia (55) gasztroposzt (13) gasztrotartalom (7) gasztrotartalomgyártó (5) gasztrotherapy (19) gomba (5) gourmet (6) grill (6) hagyma (5) hazai (7) házias (15) homemade (44) interjú (45) ínyenc (5) ital (6) kakaó (6) karácsony (9) Karácsony (9) kávé (6) keksz (8) keserűcsoki (5) könnyű (7) könnyű étel (5) könnyű recept (7) kreatív (6) leves (6) lime (5) lötty (10) magyar (5) menő (6) méz (10) mutiholjársz (5) mutimiteszel (12) nasi (30) nass (38) nyár (10) paradicsom (6) petrezselyem (6) program (9) programajánló (8) recept (88) recept ötlet (8) recept tipp (5) reggeli (9) reklám (7) retro (5) saláta (6) sós (11) sós recept (40) spárga (7) sütemény (5) sütés (26) sütésnélkül (5) süti (42) sütirecept (34) születésnap (6) támogatott tartalom (6) tízórai (5) tojás (6) torta (16) tortarecept (6) újdonság (5) ünnep (16) ünnepi (14) ünnepi ételek (8) utazás (5) vacsora (10) vacsora ötlet (5) vendégváró (11) Címkefelhő