Sztori: Szülinapos kávéimádó Apukámnak készítettem el ezt a tortát, és igazi sikert arattam vele még a nem kávéimádók körében is :) Egy szárnyait bontogató konyhatündérnek pedig mi is lehetne nagyobb elismerés, minthogy mindenki kért repetát! :) Szóval, ha ismertek olyat, aki szereti a kávét, vagy te magad vagy nagy rajongója, javaslom, hogy mihamarabb készítsd el ezt a receptet, mert tényleg mennyei! Az inspirációt a Nők Lapja Konyha Desszertben található recept adta.
Hozzávalók
~ a tésztához ~
6 db tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
5 dkg darált mandula
fél csomag sütőpor
~ a krémhez ~
2 dl lefőzött presszókávé
2 dl tej
2 teáskanál őrölt kávé
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg Rama Vajas Íz
3 evőkanál krémlikőr (én Baileyst használtam)
~ a díszítéshez ~
10 dkg szeletelt, pörkölt mandula
==========
Elkészítés
~ tészta ~
1) A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a sárgáját, végül beleforgatjuk a darált mandulával és sütőporral elkevert lisztet is.
2) A masszát egy 22 cm-es átmérőjű, sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük és 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük (alsó-felső álláson). Tűpróbával ellenőrizzük.
3) Ha kihűlt vízszintesen 3 lapba vágjuk
~ krém ~
4) A krémhez felforraljuk a kávét az 1 dl tejjel, őrölt kávéval és a kristálycukorral. Majd besűrítjük a maradék 1dl tejjel alaposan elkevert vaníliás pudingporral. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
5) Amikor kihűlt habosra dolgozzuk a nagyon puha Rama Vajas Ízzel és a krémlikőrrel.
6) Két rétegben betöltjük a tortát, úgy, hogy maradjon a tetejére és a szélére is, ahová vékonyan visszük fel a krémet. Végül az oldalát és a tetejét is beborítjuk a szeletelt pörkölt mandulával. Hűtőbe tesszük és legalább egy órát hagyjuk dermedni.
Jó étvágyat hozzá! Ha elkészítetted, szívesen várom a fotódat Gastrotherapy Facebook oldalamra a recept alá kommentként.
M
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.