Tudatos fenntarthatóság régen és most

Forró nyári nap volt, mikor a piros lada beparkolt a tanyaudvarra. Fészkelődöm a felforrósodott és levegőtlen hátsó ülésen, a felkavart homoktól alig látok ki az ablakon. Kinyitom a kocsi ajtaját, mire heves rikácsolások és szárnycsapkodások mellett szétszélednek a kertben kapirgáló tyúkok. Legújabb vajszín szandálomban tipegve, kényeskedve igyekszem eljutni a tyúkszar mentes övezetet jelentő kerítés másik oldalára, nagypapám jóízű nevetését mai napig hallom a fülemben: „mit kényeskedsz, te városi lány!”

Másnap nagymamám ugyan ezen tyúkok tojásaiért küldött az ólba. Finnyáskodva bár, de kis fonott kosaramat tele is szedtem friss tojásokkal. Akkor jó ötletnek tűnt, hogy a többi gyerekkel krétával céltáblát fessünk egy hordó oldalára és az összes aznap begyűjtött tojást feláldozzuk a célba dobálós játék oltárán.

Tökéletesen értem már, hogy nagymamám ezért cserébe miért kergetett minket keresztül az udvaron, cirokseprűt lengetve, „ megálljatok csak, adok én nektek!” csatakiáltással.
youtyuk_tojasok.png

Nagyszüleim csupán a család szükségleteinek kiszolgálására tartottak tyúkokat, azonban napjainkban számos magyar család él a tyúktartásból. 

A YouTyúk szervezésében tartott fenntarthatósági reggelin megtudtam, hogy a tyúktartó gazdáknak ma már szigorú feltételeknek kell eleget tenniük: elvárás, hogy NÉBIH regisztrált, hatóságilag ellenőrzött gazdaságnak kell lenni, és a tyúkok nem kaphatnak antibiotikumot, sem szintetikus anyagokat, és állati eredetű koncentrátumokat sem.  A lehető legtöbb ideig a szabadban kell tartózkodnia a tyúkoknak és az ólban is bőséges hely kell, hogy rendelkezésükre álljon. Ahogy visszaemlékszem, ezek a feltételek a mi tanyánkon is teljesültek :)

youtyuk_logos2.png

youtyuk_omlett_2.png

A YouTyúk egy olyan felület, ami összeköti az egyre tudatosabban élő és minőségi alapanyagokat kereső nagyvárosi embereket a szabályosan működő tyúktartó családokkal. Egy platform, ami a családi gazdaságokból származó friss, szabad tartású tojásokat juttatja el a tudatos vásárlókhoz. Magánszemélyeknek online rendeléssel, átvevőpontos rendszerben, éttermeknek pedig megbízható kiszállítást biztosít.

Gasztrobloggerként rengeteg tojást használok. Múlt hétvégén például  16 tojás fogyott el két torta elkészítéséhez. Boltban vettem, és igazság szerint nem tudom, hogy honnan, melyik gyárból érkezett. De szinte biztos vagyok benne, hogy nem ilyen „boldog” tyúkok tojták.

A rendezvényhez kapcsolódó meghívott előadók mind a YouTyúkéhoz hasonló filozófiával működnek. Kiemelkedően fontos számukra a gazdaság és társadalom fenntarthatósága. Remekül és harmonikusan kapcsolódtak egymáshoz, ezt nevezem én igazi koprodukciónak :) Hiszen a YouTyúk tojásokból az omlettet Grapoila vegyszer, és adalék mentes hideg sajtolású dió olaján készült és Farkas Szilvi szarvasgombász által gyűjtött szarvasgomba szeletek kerültek rá, amihez a Sárika Családi Pékség friss kovászos kenyerét ettük és a BUBIS  kizárólag üveg palackokban árult, papír címke mentes vizét ittuk hozzá. Zárásként a Four Bites Catering kóstolóit, mint például az étcsokis- mogyorós csicserigolyót is megkóstolhattuk. Az ajándékba kapott finomságok mellé pedig a szuper ne pazarolj csomagolásmentes bolt felajánlásaként egy vászontáskát is hazavihettünk. Az Ételműhely Gasztrostúdió remek helyszínt biztosított az eseménynek, Hack Barnabás pedig profin készítette el és tálalta elénk az csodaszép és ízletes omlettet.

youtyuk_omlett2_1.png

youtyuk_four_bites.png

youtyuk_kenyer.png

youtyuk_logos1.png

youtyuk_bubis_viz.png

Szóval ha arany tojást tojó tyúkhoz nem is, de egészséges, szabadon felnőtt, természetes táppal etetett tyúkok tojásaihoz már te is könnyedén hozzájuthatsz a youtyuk.hu oldalon keresztül. Ki tudja, lehet, hogy valamelyik tanyán, egy olyan forma kislány, mint én voltam, ugyan úgy gyűjti majd össze neked a tojásokat, mint anno én tettem. Reméljük, ő jobban vigyáz majd rájuk. :)

További képekért kattints a galériára

 Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy  hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr8014814340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása