Csokikrémes-mandulás babka

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

A babka általában ünnepek alkalmával kerül az asztalra, de szerintem jó lenne, ha ennél többször is szerephez jutna, hiszen brutál finom sütemény. Egy baja van csak, nehéz kivárni, amíg kicsit kihűl. :) A babka alapjául a Foszlós kalács receptemet vettem. Kicsit azért módosítottam rajta, a végeredmény átment az ételtesztelőim kóstolóján és mindenki elismerően nyilatkozott, úgyhogy bátram osztom meg veletek, hogy én hogyan készítettem ezt a csodálatos kalács süteményt. 

finom_babka.png

Hozzávalók

580 g liszt
100 g kristálycukor
25 g friss élesztő
2 tojás
2,5 dl tej
100 g vaj
1 bio narancs héja
~ 10 ek. csokikrém
~ 6 ek. szeletelt mandula
1 mk. só

A sziruphoz: 100 g cukor és 1 dl víz

babka_recept_gastrotherapy.png

csokis_babka.png

Így készül a babka

  • A babka sütése előtt 2-3 órával tegyük a hozzávalókat szoba hőmérsékletű helyre
  • 0,5 dl langyos tejbe keverjünk el 1 ek. cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel
  • Öntsük dagasztó (vagy kenyér sütő) gépbe az átszitált lisztet, a langyos tejet, a maradék cukrot, a tojásokat és a vajat, majd kezdjük el dagasztani. Amint az élesztő felfutott öntsük azt is hozzá, és keverjük tovább
  • Végül adjuk hozzá a sót és a narancs reszelt héját is. Lényeg, hogy lágy tésztát kapjunk ami nem tapad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Lisztezett kelesztőtálban, tiszta konyharuhával vagy fedővel lefedve meleg helyen kelesszük 1 órán át.
  • Az első kelesztés után borítsuk a tésztánkat enyhén lisztezett nyújtódeszkára és nyújtsuk ki vékony (0,5-1 cm) vastagságú téglalapra. Ezután kenjük meg a csokikrémmel és szórjuk rá a szeletelt mandulát. 
  • Hosszanti irányba szorosan tekerjük fel, majd a feltekert tésztát egy éles késsel vágjuk ketté hosszanti irányban. Az így kapott két szálat csavarjuk össze úgy, hogy ügyeljünk rá, a vágott fele kerüljön mindig felülre. Az így kapott fonatot felezzük el és helyezzük kivajazott, enyhén lisztezett püspökkenyér sütőformákba. Konyharuhával lefedve, meleg helyen kelesszük további 40 percig.
  • A kelesztési idő lejártával 180 °C fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt sülnek készre.
  • Amíg sül a babka, a vizet és a cukrot összeforraljuk a sziruphoz, amivel majd a sütőből kivett, még forró babkákat egyenletesen meglocsoljuk. Jó étvágyat hozzá! 

Kedves olvasóm, követőm! Ha tetszenek a receptjeim és támogatni szeretnéd a munkámat, hívj meg egy virtuális kávéra. A jövőben is számos új recepttel, étel inspirációval és izgalmas gasztro hírekkel hálálom meg a segítséget.

babka_recept.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

szia_melinda_vagyok_2.png

Blogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr4216443144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása