A Kiskunság sokkal több annál, mint amit eddig gondoltál róla

Kopár? Kietlen? Lapos? A Kiskunmajsa és Szank környékén töltött látogatásom maximálisan rácáfolt az Alföldről kialakult negatív sztereotípiákra. A Duna-Tisza közén található Kiskunság ma még sokaknak felfedezetlen terep Magyarországon, pedig rengeteg arrafelé a látnivaló. A térség szuper programokkal és számos kulturális látnivalóval is várja az ide látogatókat. Élménybeszámolómat elolvasva bízom benne, hogy sokatok következő úti célja lesz majd ennek a csodás tájnak a felfedezése.

Szank, Bács- Kiskun megye egyik ékköve, régen zsákfalu volt. Szankon a Büszkeségpont és a Helyi Érték Kiállítótér mellett a nemrég átadott, egyedülálló Kiskun Emlékhelyet végigjárva megismerkedhetünk a térség ősi történelmével.

szank-kiskunmajsa_montazs.png

Kiskun emlékhely

A nemrég átadott Kiskun emlékhelyen modern eszközökkel mutatják be 33 kiskun település közös múltját, történelmi emlékeit. A látogatóközpontban lévő moziterem mellett egy tágas kiállítótérben különböző régészeti kincseket csodálhatunk meg, de van itt mini makett, sőt egy eredeti feltárt sírhely is megtekinthető, ami a régi temetkezési szokásokba enged bepillantást. A látogatóközpont melletti hatalmas területen, az emlékparkban sétálva mintha a történelmi múltba csöppentünk volna vissza. A régi kunok életét felidéző lakóházakat és jurtákat csodálhatunk meg. Az Árpád kori templom kettős körárokkal és védművel lett kialakítva, amivel őseink a mongol támadás ellen védekeztek. Folyamatos régészeti feltárás is zajlik az emlékhely területe mellett, ahová majd táborokat terveznek a gyerekeknek.

Kiskunmajsai gyógy- és élményfürdő

A fürdő rövidített története: a területen kőolajat kerestek, termálvizet találtak :) A Kiskunmajsán található élményfürdő hatalmas parkosított területén az egész család megtalálhatja a számára megfelelő időtöltést. Gyógy-, termál- és élményfürdők, gyermekmedence, remek büfék és kényelmes fotelokkal felszerelt, árnyékos kávézók, valamint egy mesterséges, homokos partú tó is várja az ide érkezőket. A kültéri medencék közül a speciális, tengeri hullámzást imitáló medence volt a kedvencem, de a színes vízi csúszdák is igen csábítóak :) A beltéri, gyógyvizes medencék: 2 db ülőmedence, termál úszómedence és egy termál élménymedence ami a téli időszakban is nagyon hangulatos és közkedvelt az ide látogatók körében. Szinte elképzeltem magam, ahogy a 38 fokos vízben ellazulva gyönyörködöm a körülöttem elterülő hólepte tájban. A fürdő télen- nyáron, az év minden napján üzemel. Sportolásra, például strandröpizni is van lehetőség, vagy akár beiratkozhatunk egy frissítő masszázsra is. A 2018-ban az Év versenyen a feltörekvők között harmadik helyezést elérő fürdő mellett a motellel együtt mintegy 50 ezer négyzetméteren elterülő zöldterületen fekvő kemping is található. 

Lópofa Csárda

Kiskunmajsa legnagyobb étterme 1991-ben indult. A Lópofa Csárdának 2019-től új üzemeltetője van, akik családi vállalkozásként dolgoznak nap, mint nap a hely folyamatos fejlesztésén. Már a kaput megpillantva látszik, hogy a régen lovardaként funkcionáló hely, mára egy igazi oázis, a nyugalom szigete lett. Frissen felújított, csodálatosan zöld és virágos nagy élőkerttel, játszótérrel is felszerelt étterem esküvői helyszínként is ideális. A pávák otthonául is szolgáló árnyas mini elkerített baromfi udvar pedig kakaskukorékolástól hangos, ami szerintem hozzá tartozik a hamisíthatatlan vidéki életérzéshez. Csárdajellegű ételeket szolgálnak fel, melyek részben helyi alapanyagokból készülnek. Előételként csólyospálosi sajttálat, majd legényfogó levest, végül 2 személyes bőségtálat kóstoltunk és helyi pálinkákat is megízlelhettem az ebéd lezárásaként. Nyáron rendezvénysorozattal kedveskednek a látogatóknak: csütörtöktől szombatig 18 órától élő zenés előadásokat tartanak a Jonathermál Gyógy-és Élményfürdővel együttműködve. Ottlétünk idején friss, ropogós és ízletes, igazi kemencében sült kenyerüket is megkóstolhattuk.

Levendula fesztivál

A Lópofa csárda mellett található egy csodálatos levendula ültetvény, ahol nyáron, a levendula bokrok virágzásakor gyönyörködhetünk az illatos és pompás színű virágszőnyegben és térítés ellenében szedhetünk is magunknak egy csokornyi levendulát. A metszés közben figyeljünk rá, hogy a fás részbe ne vágjunk bele, mert akkor tönkremegy a bokor. Nagyon tetszett, hogy a virágok mellett egy hatalmas méhecskehotelt is felállítottak. Az egyre népszerűbb levendula szüret hétvégéjén előadókkal, helyi termékekkel, kézműves bemutatókkal és vásárral is várják az ide látogatókat.

Büszkeségpont

A kiállítási tér az 1956-os eseményekre emlékezik, és az oda vezető utat éppúgy a látogatók elé tárja, mint ahogy az akkori események megtorlását is megkísérli érzékeltetni. A történelmi előzmények bemutatása mellett helyi és a közelben élő embereknek is emléket állít.

Ízek háza

Szanki konyakmeggy

A szanki kézműves konyakmeggy íze mindenkit magával ragad. Az Ízek házában átlagosan 2500-3000 konyakmeggyet gyártanak naponta. Itt szó szerint belekóstolhattam a környék jellegzetes ízeibe és nem csak kívülről figyelhettem meg, hanem saját kezűleg is kipróbálhattam a kézműves konyakmeggy készítési folyamatát is. A ház célja, hogy a hagyományos módon történő sütés főzést bemutassák a gyerekeknek is. Például szezonálisan paradicsom főzést, befőtt főzést, lekvárkészítést, Luca napkor pogácsákat sütnek a kicsikkel, de van birsalma sajt készítés és az igazi húzott rétes tészta technikáját is elleshetik itt. A konyakmeggyhez kizárólag helyi meggyet használnak (ami a település védjegyéül is szolgál), amit 80 százalékos szeszben érlelnek, majd csokoládéval borítanak be. Egyedi gépek segítségével és kézzel készítik. Isteni finom, mindenképpen kóstold majd meg! :)

Vaddohányméz

A szanki méz országos hírű, nagyon finom és jó minőségű, ezt jelzi az is, hogy 11 éve rendeznek a településen Méz- és Meggyfesztivált. Helyi specialitás a vaddohányméz, ami csak a környéken készül, mert a növény egyedül itt, a meszes talajon ad nektárt. Egészséges, ráadásul a virágporra allergiások is fogyaszthatják. Az Ízek Házában a Csontos méhészet jóvoltából mézpörgetésnek is szemtanúi lehettünk és a méhészkedésről tartott érdekes beszámoló közben megkóstolhattuk a vaddohány mézet is.

Szelfipont

Szank határában található a város betűit formáló embernagyságú szelfipont, ahol bárki csodálatos környezetben örökítheti meg, hogy a településen járt.

szank1.png

Zárásképp: azoknak különösen ajánlom a térséget, akik a mindennapi stressz és hajtás után szeretnének le- és megnyugodni. A csodálatos tájat, a friss és tiszta levegőt már önmagában receptre kéne felírni. Akár barátokkal, akár a családdal látogattok el a Kiskunságra a fentebb felsorolt program lehetőségek segítenek a  kikapcsolódásban és feltöltődésben, amire néha bizony mindenkinek nagy szüksége van.

kiskunmajsa15.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr4814925456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása