Kulináris élmények a Kunsági Borvidéken

 A Duna Borút turisztikai kezdeményezés útvonala a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevő 40 borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. Ebben a bejegyzésben néhány kiváló helyet mutatok be nektek, hogy közelebbről is megismerhessétek a gyönyörű Kunsági borvidék mindennapjait. 

kulinaris_elmenyek_a_kunsagi_borvideken_1.png

Koch Borház - Az ország legjobb nedűi egy helyen

A kecskeméti Koch Borház a borkedvelők számára egy igazi kis ékszerdoboz. Az üzletben 27 fajta Koch bor mellett 30 borász közel 300 borát találhatják meg a betérők. Padlótól a plafonig minőségi borokkal van tele, de akkor se kell aggódnunk, ha elbizonytalanodnánk a széles termékkínálat láttán. Anna, a hely 'háziasszonyának' szakértelmében vakon bízhatunk. A borbolt hangulatos kóstoló helységében számunkra is egy olyan élvezetes és érdekes történetekkel feldobott borkóstolót tartott, ami méltó kezdés volt a Kunsági borvidék alaposabb megismeréséhez. Az itt kóstolt borok közül a Koch Borászat 2019-es Irsai Olivér bora volt a kedvencem.

DiVino Borbár - Kecskemét

"Ha győzelemmel zártam a csatát, akkor megérdemlem, ha veszteséggel, akkor pedig szükségem van rá."
A DiVino Borbárok egy egészen egyedi koncepcióra épülnek, ami kicsit eltér a megszokottól: kimondottan Juni borászok borait tartják, és céljuk, hogy a borfogyasztás kultúrája, a borkóstolás és a minőségi borokkal való ismerkedés a fiatalabb korosztály számára is egy lazább hangvételű élményprogram lehessen. A DiVino kecskeméti borbárjában 14 borvidék, majdnem 40 borász, több mint 80 féle borával ismerkedhetünk, akár a havi tematikus programok keretében. A pezsgő történelme Magyarországon egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza. Ma a pezsgő fogyasztás reneszánszát éli és a pezsgő nyitási őrületben pedig eluralkodott a teátrális előadások módja, mint például a sabrage. Ez azonban nem egy ma kitalált úri hóbort: Napóleon nevéhez kötik, hiszen úgy tartja a mondás, hogy annak idején a győztes csaták után ő volt az első, aki a kardjával nyitott fel egy pezsgőt. A Borbárban kardok nincsenek, de megvan a modern kori bornyitás gasztrokulturális eleganciája: borospohár segítségével nyitható ki a pezsgős palack.
Hiába a szakszerű bemutatás, hármunk kitartó próbálkozása is kudarcba fulladt. Ha rajtunk múlott volna, akkor sajnos a csapat pezsgő nélkül marad. Szerencsére Frittmann Péter a segítségünkre sietett és néhány jól irányzott mozdulat után úgy repült le a dugó a pezsgősüvegről, hogy azt Napóleon is megirigyelte volna! 

Gedeon Birtok - alföldi borkülönlegesség

Alföld különlegességét, az őshonos arany sárfehér szőlő eredetvédett borát tűzte a zászlajára a Gedeon Birtok. A hely alapító tulajdonosa Varga Árpád, szőlész – borász. Az izsáki pincészet háromszor nyerte el a Kecskemét Város Bora, illetve kétszer a Bács-Kiskun Megye Bora megtisztelő címet. 2018-ban az elsők között jelentek meg a piacon a vegán boraikkal, amelyek megkapták az Európai Vegetáriánus védjegyet is. A borkóstoló és helyi termelők különlegességeiből összeállított reggelink után lehetőségünk volt egy rendhagyó birtok bejárásra is. Egy kocsi platóján ülve szívhattuk magunkba a friss levegőt és a végtelen alföldi táj semmivel sem összehasonlítható szépségét.  

Frittmann Borászat - generációk bora

Következő állomásunk a Duna borút útvonalon Soltvadkert volt, ahol a Frittmann Borászatot látogattuk meg. Alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az Év Bortermelője megtisztelő címet 2007-ben és ez a régió más borászatainak is áttörést jelentett. A generációk tudását hasznosító családi vállalkozás 60 hektáron gazdálkodik. Borházukban egy borkóstolóterem, barrique-, és ászok pincerész illetve a megfáradt borisszáknak kényelmes szobák kaptak helyet. 2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítették a palettát, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatait és igényes környezetben válogathassanak a termékeik közül. Boraik kiemelkedő eredményeket érnek el a hazai és külföldi borversenyeken egyaránt.

Lantos Borház - bor, látvány, pince

A Lantos Családi Pincészetben tett látogatást nagyon vártam és a hely, Zsuzsanna és Szabolcs családias vendégszeretete, a kóstolt borok és ételek minden várakozásomat felülmúlták. Soltvadkert és a borvidék legújabb látványpincészete a 2013-ban indult Lantos Borház, ahol birtoklátogatással, pincesétával egybekötött borkóstoló program várja a vendégeket. A pincében ropogós-üde reduktív fehér borok, rozék és gyöngyözőborok mellett tüzes-testes vörösborokat is megkóstolhatunk. A családbarát hely gyermekjátszóval kedveskedik a kisgyermekekkel érkezőknek. A borkóstoló mellé finom ebéddel vártak minket: sütőtök krémleves, marha bourguignon és csokoládé szuflé volt a menü.

Szent Korona Cukrászda - az őrült ízek otthona

Soltvadkerten működik a külföldön is méltán népszerű Szent Korona Cukrászda. A kultikus hely 1971-ben fogadta az első vendégeit, majd 2005-ben megkapta az év cukrászdája címet. A Szervánszky László cukrászmester nevéhez köthető cukrászdát ma már a lányai és családtagjai vezetik. A bécsi Sacher kávéházra hasonlító helyen a színben harmonizáló fagylaltokat, finom és gyönyörű süteményeket, 34 féle tortát, 12 féle pogácsát, pitét és lepényeket lehet kóstolni.

Szállásajánló

Ha több napot szánunk a Kunsági borvidék felfedezésére, íme egy remek Hotel, ahol megpihenhetünk az élményekkel teli napok után és feltöltődve indulhatunk neki az újabb borászatok felfedezésére.

Four Points by Sheraton - négycsillagos kikapcsolódás

Kecskemét városközpontjától mindössze negyedórás sétára található a város legnagyobb és legmodernebb nemzetközi szállodája a Four Points by Sheraton, ami kellemes kikapcsolódást nyújt az ide érkezőknek. A hotelnek 136 minden igényt kielégítő, magas komfort fokozattal rendelkező szobája van, melyből öt classic és egy penthouse exkluzív lakosztály. A szálloda legfelső szintjén található a wellness részleg, ahol úszómedence, jacuzzi, infra-, bio-, finn szauna, gőzkabin, merülőmedence, jégkút és tágas pihenőtér várja a felfrissülni vágyókat, amit külsős vendégek díjfizetés ellenében szintén igénybe vehetnek. A szálloda ideális helyszíne lehet konferenciáknak, tréningeknek, üzleti tárgyalásoknak is. A szálloda részeként működik a Bistorant étterem, ahol bőséges büféreggelivel, a magyar és a nemzetközi konyha kiváló ízeivel és széles borkínálattal várják a szálló-, illetve a külsős vendégeket egyaránt.

A Kunsági Borvidék valóban a 'nedűbe zárt napfény hazája'. Mindegyik borász és borászat egyedi a maga nevében, de a szőlő és a borok iránti szenvedélyük közös. Az egész környék annyira szerethető! Remélem sikerült átadnom az élményeimen és képeimen keresztül, hogy milyen remek helyek várnak itt Rátok, és kedvet kaptok hozzá, hogy Ti is jobban megismerjétek a térséget.

Alkoholt mindig felelősséggel fogyassz!

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr8915323376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása