Így készíts tökéletes grízgaluskát!

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

Van, ahol grízgaluskának és van, ahol daragaluskának hívják. De bárhogyan is nevezzük, igen népszerű és egyszerűen elkészíthető levesbetét. Egyszerű, mégis sokan félnek az elkészítésétől, pedig tapasztalataim szerint csak a megfelelő gríz mennyiséget kell eltalálni. Érdemes kísérletezni, próbálkozni vele! Ahány ház, annyi féle verzió, én most a saját bevált receptemet osztom meg veletek. Kisebb és nagyobb formájában is finom, gyerekként ez volt az egyik kedvencem a nagyi húslevesében. :)

grizgaluska_gastrotherapy.png

Hozzávalók

1 M-es (normál méretű) tojás
6 csapott ek. búzadara
csipet só
csipet sütőpor
1 ek. vegeta (vagy 1 db húsleveskocka)
grizgaluska.jpg

Elkészítés

  • A normál méretű tojást a csipet sóval és a csipet sütőporral egy villa segítségével alaposan összekeverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy közepesen sűrű, krémszerű massza legyen. Ez nagyjából a receptben szereplő mennyiség, de érdemes apránként adni a tojásos masszához
  • Fóliával letakarva, minimum fél órát hűtőbe téve pihentetjük. Ez idő alatt forraljunk fel 1,5 liter vizet 1 ek. vegetával
  • Ha a hűtőből kivéve túl sűrűnek ítéljük a masszát, adjunk hozzá egy kevés vegetás vizet (max. 1,2 ek.) és keverjük át. Amikor a víz felforrt, vegyük lejjebb a lángot, hogy csak gyöngyözzön. Ezután evőkanál (ha kisebb galuskákat szeretnénk, akkor teás kanál) segítségével formázzuk, majd helyezzük bele egyesével a galuskákat ( ebből a mennyiségből 12-13 db normál, evőkanálnyi méretű galuska lesz)
  •  a gyöngyöző vízben kb. 10-15 percig főzzük, akkor van készen, ha az összes galuska feljött a víz tetejére. De javaslom, hogy kóstolással ellenőrizzünk egyet, hogy biztosan megpuhult-e. Ha elkészült, vegyük le a tűzről és fedővel lefedve hagyjuk pihenni. A végeredmény pedig a képen látható tökéletes ízű és állagú galuska lett. Jó étvágyat hozzá! :)

daragaluska_gastrotherapy.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr7815572586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2020.04.03. 07:15:41

Az aranyoknak az a titka, h konyhamerlegen le kell merni hany gramm a felutott tojas es ugyanannyi grizt kell hozzaadni. Sutopor sem kell hozza, amig puhul es dagad a fedo alatt lazul az allaga sutopor nelkul is csak nem kell megvarni amig szetesik.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása