Diós gyökérkenyér

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik

Még a legegyszerűbb házi péksütik és kenyérfélék is összehasonlíthatatlanul finomabbak bolti társaiknál, szóval ha kicsit több az időnk, bátran álljunk neki az elkészítésüknek. A diós gyökérkenyér összeállítása egyáltalán nem bonyolult, de időigényes. Bár a munka kevés vele, viszont sokat kell pihentetni. Talán az év elején, vagy hétvégén jut időnk ilyen zen tevékenységekre is, mint a diós gyökérkenyér sütés, szerintem elronthatatlan és a végeredmény pedig még önmagában fogyasztva is nagyon finom. 

dios_gyokerkenyer.png

Hozzávalók

500 g búzakenyérliszt (BL80)
4 dl langyos víz
0,5 tasak szárított élesztő
1 csapott ek. só
0,5 ek. cukor

80 g durvára tört dió
1-2 ek. olívaolaj 

dios_gyokerkenyer_gastrotherapy.png

Elkészítés

  • A diós gyökérkenyér hozzávalóit (kivéve a diót és az olívaolajat) egy nagyobb tálba öntjük és fakanál segítségével összedolgozzuk. Nem kell, hogy teljesen homogén tésztát kapjunk, ha hígabb, galuska állagú, akkor már jó. Egy másik edényt kikenünk az olívaolajjal, majd ebbe átlapátoljuk a tésztánkat. Lefedve, hűtőbe tesszük nagyjából egy éjszakára. Nekem  általában14 órát pihen a hűtőben (pl.: 18:00-kor beteszed és reggel 8:00-kor veszed ki)
  • Lisztezzünk be egy gyúródeszkát és borítsuk rá a hűtőből kivett tésztát. Ne spóroljunk a liszttel, mert a diós gyökérkenyér tésztája nagyon ragad és csak akkor tudunk majd dolgozni vele, ha jó lisztes a felület. A tetejét is hintsük meg liszttel és az ujjaink hegyével nyomkodjuk, nyújtsuk a tésztát téglalap alakúra, úgy, hogy tudjuk hajtogatni. Ezután szórjuk rá a durvára tört diót. Balról, jobbról, lentről és fentről is hajtsuk fel, majd takarjuk le egy tiszta és száraz konyharuhával és pihentessük 20 percig. Majd ezt ismételjük meg még kétszer: újhegyünkkel nyomkodjuk, nyújtsuk kicsit szét téglalap alakúra, majd hajtogatás és pihi.
  • A 3. hajtogatás és pihentetés után kapcsoljuk be a sütőt 230 °C fokosra. Egy kis hőálló edényben tegyünk a sütő aljába kb. 1 dl vizet. A téglalap formájú tésztát vágjuk széltében három részre és csavarjunk rajta egyet, mintha vizes törülközőt csavarnánk ki. (ha kisebbeket szeretnénk, mint ami a képeken látható, akkor vágjuk több részre a tésztát) Nem kell sokat bíbelődni a formázással, a diós gyökérkenyér formája rusztikus és egyedi. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és tegyük be a sütőbe, majd vegyük vissza a hőfokot 200 °C fokra 
  • Sütőtől és a kenyér méretétől függően 200 °C fokon kb. 40 perc alatt sülnek szép aranybarnára és ropogósra. Jó étvágyat hozzá!

Ajánlom figyelmedbe a Friss és ropogós dagasztás nélküli kenyér és a Házi fehér kenyér élesztővel receptjeimet is!

hazi_gyokerkenyer.png

hazikeszitesu_kenyer.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

szia_melinda_vagyok_2.png

Blogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr5416357260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása