Csokoládés epertorta

Sztori: Amíg élt a mamám, ő volt a fő kritikusom. Hiába voltam a kisunokája, mindig őszintén megmondta a frankót. A családi ünnepek alkalmával lélegzet visszafojtva vártuk (én meg a sütim), hogy kóstolás után, vajon átmegyünk e a vizsgán? milyen ítéletet szab ki ránk a 'sütimester?? :) Mert ha ő meg volt elégedve akkor biztosan tudtam, hogy tényleg állagában és ízében is finomat tálaltam a rokonság elé. Ezt a csokoládés epertortát az ő szülinapjára sütöttem először, és tudom, nagyon ízlett neki. Azóta is néha megsütöm és jó felidézni a vele kapcsolatos boldog emlékeimet. Hiányzol mama.

Hozzávalók:

26 cm-es tortaformához Töltelékhez
20 dkg vaj 3 ek. eperzselé (más bogyós gyümölcs is jó)
15 dkg barna cukor 50 dkg eper
1 csomag vaníliás cukor 3 dl habtejszín
4 tojás, 1 csipet só 1 cs habfixáló por
30 dkg rétesliszt 1 kávéskanál vaníliás cukor
5 dkg keserű kakaó 2 ek. porcukor
2 kávéskanál sütőpor
2,5 dl tej

epertorta_negyzet_blogra.png

Elkészítés:

1) A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojást és a csipet sót

2) Rászórjuk a lisztet, a kakaót és a sütőport és a tejjel együtt óvatosan beleforgatjuk

3) Az így elkészült tésztát kivajazott tortaformába öntjük és hideg sütőbe (!) a legalsó rácsra tesszük. 180 °C-on kb. 1 óráig sütjük.

4) A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk és az alsó részét megkenjük az eperzselével

5) Megmossuk az epreket, 1/4-ét félretesszük a díszítéshez, a többit nagyobb darabokra vágjuk, majd villával szétnyomkodjuk. Tipp: nem kell túlzásba vinni, mert akkor az eper sok levet enged, ami nagyon felhigítja a tejszínt

6) Félig felverjük a tejszínt, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Belekeverjük az összenyomkodott epreket.

7) A tészta alsó felét megkenjük az epres hab felével, ráfektetjük a másik lapot, majd a megmaradt habbal megkenjük a tortánk tetejét. 

8) Min. 2 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve tetszőlegesen díszítjük a maradék eperszemekkel

csokis_epres_torta.png

Jó étvágyat hozzá! Ha elkészítetted, szívesen várom a fotódat Gastrotherapy Facebook oldalamra a recept alá kommentként.

Kattints és csatlakozz -> Epermánia, eper hetek a Gastrotherapyn Facebook esemény

Használd a #gastrotherapy #epermánia #epresreceptek hashtageket és mutasd meg Te milyen epres finomságot sütöttél legutóbb! :)

M

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr5213878642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása