Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.
Sztori: Almás pite, meg kell, hogy mondjam, alábecsültelek. A legdurvább kétemeletes fullos tortámnak sem kellett ennyi idő, hogy elkészüljön. Igaz, ebben az öt órában benne van rengeteg plusz meló, az előkészület, videó és fotó készítés, a díszítéssel is lehet ám jócskán pöszmötölni. Szóval nettó kb. 3 órával minimum számoljatok. Tehát ez nem egy gyorsan összerakható süti, viszont veszettül finom! A töltelék lehet szinte bármilyen gyümölcs, a díszítésnél pedig kiélhetitek a kreativitásotokat! Amúgy ez az egész pite sztori így indult:
„Figyu, mit szólnál, ha vasárnap összefutnánk?” -„Oké, ráérek, mihez lenne kedved?”
„Elmehetnénk kirándulni a Normafához, hm?” -„Jujj ,az nagyon jó lenne, de sajnos nem jósolnak jóidőt a hétvégére.”
„Hm. Akkor mit szólnál, ha átmennék és sütnénk valami finomat?....” :)
Ekkor még nem sejtettük, hogy mi minden vár ránk a konyhában.
Hozzávalók:
A tésztához | A töltelékhez |
400 g finomliszt | 2 kg alma |
200 g vaj | 200 g kristálycukor |
50 g porcukor | 100 g vaj |
100 g tejföl | 100 g dió vagy mogyoró (fele darálva, fele durvára törve) |
1 tasak instant élesztő | 1/2 tasak vaníliás pudingpor |
1 tojás (+1 a kenéshez) | 2 citrom |
csipet só | 1 mk fahéj |
Elkészítés:
1) Kezdjük a citromok levének kifacsarásával és leszűrésével
2) Majd fél dl hideg vízben keverjük csomómentesre a pudingport, hogy ez is meglegyen
3) A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Mihamarabb locsoljuk meg egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg
4) A kristálycukrot egy nagy lábosban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt almát, fahéjat és a vajat is. Kb. 10 percig magas hőfokon forraljuk. Közben kóstoljuk meg (óvatosan, mert forró!), ízlés szerint hozzáönthető még a maradék citrom leve.
5) A kész pudingot keverjük az almához és forraljuk ezt is együtt egy pár percig, majd vegyük le a tűzről a tölteléket és hagyjuk hűlni
6) A tésztához keverjük el a meglangyosított tejfölben az élesztőt és a tojást. Majd morzsoljuk el a lisztben a vajat, adjuk hozzá a porcukrot, az élesztős tejfölt, a sót és jól gyúrjuk össze. Ha összeállt a tésztánk egy nagyobb és egy kisebb cipót formáljunk belőle.
7) Egy piteformát kivajazunk és meghintjük liszttel. A nagyobb adag tésztánkat kinyújtjuk és a formába terítjük, az alját sűrűn szurkáljuk meg villával, majd mehet rá a darált dió/mogyoró
8) Simítsuk bele a tölteléket, a tetejét pedig szórjuk meg a durvára tört dióval/mogyoróval. Végezetül a kisebb cipónkat is kinyújtjuk és tetszőlegesen díszítsük fel vele a piténk tetejét, ha elkészültünk, kenjük meg a felvert tojással
9) 180 °C -ra előmelegített sütőben 1 órán át süssük. Tipp: figyeljük és ha nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával
Kíváncsi vagyok, hogy ki az, aki végigolvasta ezt a bejegyzést. Ha köztük vagy, nyomj egy tetsziket alul, hogy tudjam, köszi :)
Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem! Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!
Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.
M
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.