APEROL torta

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

Be kell vallanom valamit: az évek során rá kellett jönnöm, hogy az átlag konyhában tevékenykedő emberekhez képest sokkal többet parázok, kb. mindenen. És ezt a britt tudósok is simán alátámasztanák. :) De tényleg. Van, aki már tinilány korában magabiztosan süt főz és fejből érzésre dobálja össze a hozzávalókat és mennyei finomságokat alkot secperc alatt. Viszont mint az életünk annyi más területén ebben sem lehetünk egyformák és ez benne a szép. Én vállalom, hogy mai napig kell nekem ANYU, aki ha nem is tud segíteni, feltehetem neki plátói és néha igencsak evidens kérdéseimet, mert ez valamiért mindig is jólesett, ha netalán kitörni készülne a pánik, hogy biztos elég lesz e a sütési idő a piskótának, vagy tuti jól mértem e ki az arányokat. Így szoktunk mi sütni ketten, én a konyhában, ő a nappaliban valamivel szöszmötölve. Node, hogy boldogulok, ha az ő szülinapi meglepi tortáját sütöm épp és -érthető okokból- nincs jelen? Akkor lép be a képbe drága nővérem, és segít nekem, amiben csak tud. Mert egyedül is jó, de közösen még szuperebb sütni/főzni.

Mivel Anyu kedvence az Aperol, meg azért mi is eléggé kedveljük tesómmal, így adta magát, hogy valami olyan tortával lepjem meg a Szülinapjára, amiben szerepel ez a csodás ital, mint összetevő. A végeredmény magáért beszél: A torta teteje nem szimpla színesített zselé, hanem színtiszta Aperol Spritz! :)

Boldog Szülinapot Anyu!

aperoltortalogos.png

Hozzávalók:

~ A tésztához ~

3 db tojás
3 ek cukor
2,5 ek finomliszt
1,5 ek cukrozatlan kakaópor
1 mokkáskanál sütőpor aperoltorta3.png

~ A krémhez ~

75 dkg túró
20 dkg cukor
2 csomag zselatinfix (vagy 6 db zselatinlap)
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
4 ek. narancslé
2 ek. apróra vágott kandírozott narancshéj

~ A tetejére ~

250 ml Prosecco
75 ml Aperol
120 ml narancslé
2 ek. porcukor
1 tasak zselatin (20 g)

díszítésre szeletelt narancs, lime, citrom és mentalevél

Így készül az aperol torta:

1) A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és jól eldolgozzuk. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert habot is

2) Sütőpapírral bélelt 23 cm-es kerek tortaformába simítjuk és a 200 °C-ra előmelegített sütőben 2 percig, majd 180 °C-ra levéve még 10-12 percig készre sütjük

3) A túrót a cukorral a citrom és a narancs levével összekeverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, az apróra vágott kandírozott narancsdarabokat, a zselatint és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Rásimítjuk a tortaformában hagyott piskótalapra Tipp: ha nincs kandírozott narancsunk otthon, akkor tehetünk bele nagyon apróra vágott friss narancsot és reszelt narancs héjat is. Ebben az esetben érdemes plusz egy tasak (20 g) zselatint is hozzákeverni még, hogy szépen összeálljon a krém

4) Kis serpenyőbe öntünk 50 ml Proseccot, hozzáadjuk a cukrot és alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatinport is, jól keverjük el, hogy teljesen feloldódjon. Adjuk hozzá az Aperolt és a narancslevet, majd tegyük hűtőbe és hűtsük, amíg a zselé be nem sűrűsödik, de még nem szilárdul meg teljesen

5) Ezután habverővel keverjük el csomómentesre és adjuk hozzá a maradék Proseccot. Öntsük a tortánk tetejére és tegyük hűtőbe, legalább 4 órán át dermesszük. Tipp: ha netalán túldermedt a zselatinunk, vagy nem sikerül teljesen csomómentesre elkevernünk, akkor tegyük vissza a tűzre, hogy egy kicsit visszaolvadjon.

6) A hűtőből kivéve tetszés szerint díszítsük

Megjelent a Tavaszi receptes e-könyvem! 21 tavaszi recept + menü tervező + alapanyag jegyzék + kuponok. Ide kattintva tudod megvásárolni!

aperoltortalogos2.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

szia_melinda_vagyok_2.png

Blogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr1214112795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása