Először 2005-ben volt szerencsém megismerni Frida fantasztikus képeit és történetét. Előtte szinte semmit sem tudtam, vagy hallottam róla, de a londoni TATE galériában töltött órák óta töretlen a rajongásom. Az életét bemutató filmre Salma Hayek főszereplésével mai napig emlékszem és olvastam a Frida könyveket is. Már nagyon várom, hogy eljuthassak a Magyar Nemzeti Galériába és Budapesten újra megcsodáljam a képeit. Ezt a tortát igyekeztem olyan lenyűgözőre alkotni, mint amilyen ő maga volt.
Hozzávalók
~ A piskótához ~
12 db tojás
12 ek cukor
12 ek liszt
fél tasak sütőpor
~ A krémhez ~
500 g mascarpone
400 ml habtejszín
2 tasak habfixáló
2 ek porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 kk vaníliaaroma
1 kk fahéj
9 db sárgabarack
baracklekvár
~ Díszítéshez ~
Színes rózsavirágok
Levendulavirág
cukorgyöngyElkészítés
1) Gondosan válasszuk szét a tojásokat. A tojás sárgájához adjunk hozzá 9 ek cukrot és robotgéppel keverjük habosra. Ezután óvatosan adjuk hozzá a lisztet és a sütőport is majd keverjük el jól. Tipp: A piskótát megsüthetjük egyben, és úgy vágjuk három részre, vagy 3 részletben, ez esetben harmadoljuk a mennyiségeket
2) A tojásfehérjét felverjük, amikor fehérre vált, adjuk hozzá a 3 ek cukrot, ettől a hab tartása még jobban megerősödik. Tipp: először alacsony fokozaton kezdjük el verni a tojásfehérjét és utána váltsunk egyre erősebb fokozatra. Én mindig teszek hozzá egy csipet sót is
3) A kemény tojáshabunkat óvatosan lapátoljuk hozzá a tojássárgájából kevert krémhez. Amikor teljesen elkeveredett, öntsük sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett 23 cm-es tortaformába és 180 °C fokon kb. 20 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is tökéletesen megsült-e, nem szabad, hogy a tűre ragadjon a tészta. Ha megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni
4) A krémhez felverjük a habtejszínt a habfixálóval, óvatosan hozzákeverjük a mascarponét, végül belekeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, vaníliaaromát és a fahéjat is
5) Megmossuk a sárgabarackokat, megpucoljuk és kockára vágjuk
6) Ha kihűlt a piskótánk vágjuk 3 egyenlő lapra. (ha három részletben sütöttük, nem kell vagdosni) Kenjük meg a rétegeket vékonyan baracklekvárral, majd jöhet a krém (laponként kb. a krém 1/3-át kenjük rá) aztán szórjuk meg az összevágott sárgabarackkal. Végül kívülről is borítsuk be krémmel a tortánkat és tetszés szerint díszítsük virágokkal, cukorgyönggyel. Jót tesz neki, ha egy pár órát állni hagyjuk a hűtőben
Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem! Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!
Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél, ittál legutóbb! :)
Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.
M
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.