Teautazás a világ körül

Bármilyen évszak legyen is, az ideális reggel nálam egy forró bögre teával indul. Kedvenceim a fekete, menta és a gyümölcsös teák, de szívesen kísérletezem új ízekkel és kombinációkkal is. Már évek óta szinte csak szálas tea van itthon, mert frissebb és intenzívebb ízüket az egész család kedveli.

sajat_team2_logos.png

Mariannával a Kiskertpiacon találkoztam először személyesen, és az akkor tőle vásárolt teákba ( egy pirosbogyós-gyümölcsös és egy rooibos alapú immunerősítő) első kóstolás után beleszerettem. A Teaprogramok honlapját áttanulmányozva szembesültem azzal, hogy Teanagykövetként a nevéhez kapcsolódik többek között Magyarország első teaültetvénye is.

Nem volt kérdés tehát, hogy elmenjek egy teaworkshopjára, hisz tanulni csak a legjobbaktól érdemes :)

Honnan származik a tea? Mitől fehér-, zöld-, vagy fekete egy tea? Mi az az érlelt tea? Hol hogyan fogyasztják? És hogyan fogyasszuk mi? A víz hőfoka, áztatási idő, a tea minősége mind meghatározó. Hol rontjuk el leggyakrabban?  

Ezekre a kérdésekre mind választ kaptunk a bő két órás teakóstolón. Ez nem csak egy sima előadás volt, hanem gyakorlatias, interaktív workshop, ahol saját magunk készíthettük el a kóstoláshoz a teákat, a kínai kungfu szertartás szerint, hagyományos teaeszközökkel.

Elsőként a csodaszép virágzó teával ismerkedhettünk meg, ami forró vízzel leöntve  2-3 perc alatt kinyílik. Igazi varázslat, amit Kínában még hagyományosan, kézzel készítenek a profi virágtea készítők. A siker és gazdagság jelképe, esküvőkön, rendezvényeken fogyasztják, itthon szilveszterre is sokan szokták venni.

viragzo_tea_logos.png

viragzo_tea2_logos.pngA kóstolón a kínai zöld tea volt a következő, amit 80 fokos vízzel öntöttünk fel. Ezt  a teát gunpowdernek is nevezik, a friss tealeveleket szedés után először fonnyasztják, majd kézzel sodorják, ettől néz ki úgy, mint egy kis puskagolyó.

gunpower_tea_logos.pngA Japán zöld teákat 70-75 fokos vízzel, maximum 2 percig szabad áztatni. Ügyelni kell a víz hőfokára, mert ha túl forró vizet öntünk rá, az megégeti a növényt. Ha a zöld teát túláztatod, kiázik belőle a csersav,  és attól lesz keserű az íze.


Te tudtad ,hogy egy igazi autentikus Japán teaszertartás akár 4-5 óra is lehet?

A alap zöld teák után egy számomra eddig ismeretlen teát kóstoltunk, sencha zöld tea pirított barna rizsszemekkel került a csészéinkbe. A rizsszemek lágyítják a tea ízét, régen ez a szegények teája volt, kevésbé minőségi teából készítették és rizzsel dúsították a teát, így léböjt idején is egy tartalmasabb italt kortyolgathattak. 

rizses_tea_logos.pngAz indiai fekete assam teát akár 20-24 óráig  is fermentálják. Érdekesség, hogy ezt a teát mi a levél színéről nevezzük el, a Kínaiak pedig a főzet színéről. Ez a tea akár többször is felönthető. Ökotudatosaknak infó: a használt tealevél komposztálható!

fekete_tea_logos_1.png

fekete_tea_logos.png

A valódi tea, teacserjéből készül. Nem valódi teának nevezünk minden más növényt, amit teaként fogyasztunk, mint például a mate teát. Hasonló ízvilágú mint a zöld tea, magas a koffeintartalma, Dél-Amerikából származik, felvágott levelekből készül.

futea_logos.pngA rooibos tea, Dél-Afrikából származik, egy örökzöld fűféléből készül, amit lekaszálnak, alaposan  meglocsolják és hagyják a napon fermentálódni. Fekete teához hasonlít, koffeinmentes, csersav tartalma is alacsony, édeskés ízű, így gyerekeknek is ajánlott.

rooibos_tea_logos.pngAz est fénypontja, Mariann saját termesztésű, magyar teájának debütálása volt, amit elsőként a workshop résztvevőivel kóstoltatott meg. Egyöntetűen finomnak értékeltük :)

magyar_tea_logo.png

magyar_tealevel_logo.pngA teakóstolási sort a pu erh, eredet védett tea különlegességgel zártuk. Ez egy akár 10 évig is érlelt tea,de  létezik belőle 30 éves is. Többször felönthető, az első felöntést általában kiöntik, mert még erősen intenzív földes, erős az íze.

teakulonlegesseg_logos.pngAz öt kontinens teakóstoló workshop végén pedig mindenki elkészíthette a saját teáját, amihez az alap teákon felül több, mint 20 féle ízesítéssel, hozzávalóval variálhattuk kedvünkre.

Ma reggel már valóban az Én teámat kortyolgathattam, ami rooibos, rózsa, levendula, hárs és akácvirágból kombináltam össze, íme:sajat_team_logos.pngAz eseménynek a nemrég megnyitott, csodálatosan szép Ételműhely Gasztrostúdió adott otthon.

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr9814323127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása