10 jó tanács az ünnepi étkezésekre

Hogyan maradjon öröm a karácsonyi evés? Hogyan tartsuk meg az egyensúlyt az ünnepi lakomák bősége és az egészségünk megtartása között? 

Ünnepekkor más jelentése van az ételeknek, sokaknak ez a szeretetnyelve. Rohanó világunkban, ahol minden felgyorsul, az ünnepi evést-ivást is néhány napba szeretnénk belesűríteni, emiatt nagyon felfokozott elvárásaink vannak magunkkal és az egész ünnepkörrel szemben is. Az egész évi stressz után ebben az időszakban pótoljuk a családi összejöveteleket, és bőséges étkezéssel próbáljuk behozni az egész éves szeretetet és odafigyelést.

heart-1786894_1920.jpg

Schmidt Judit dietetikussal beszélgettem ünnepről, ételekről, hagyományokról, aktuális étkezési trendekről és így született meg ez az összeállítás, amely reméljük segítségetekre lesz az elkövetkezendő ünnepi időszakra, hogy az idei Karácsony ne gyomorrontással, túlevéssel és bűntudattal teljen.

judittal.png

Judit dietetikusként, majd egészségügyi szaktanárként végzett a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai, majd Egészségtudományi Karán. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) vezetőségi tagjaként az Új DIÉTÁ-nak, a magyar dietetikusok szakmai lapjának szerkesztőségi tagja, lektora. Emellett cikkeket ír a havonta megjelenő Baba Patikába, valamint az utazás és a gasztronómia, életmód területén a travelo.hu-ra. Közel egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a prevenció, e-egészségügy, egészségnevelés területén, újabban pedig a digitális oktatásban is kipróbálhatta magát. Youteefool néven szakmai jellegű blogot vezet, amelyben a táplálkozástudomány humoros, bolondos oldalát igyekszik kidomborítani. Mottója: Egy csipet megelőzés többet ér, mint száz mázsa gyógyítás. (David B. Agus)

1) Tervezzük meg!

Sok felesleges stressztől és kapkodástól kíméljük meg magunkat, ha előre megtervezzük az ünnepi menüt. Az sem árt, ha a családtagokkal, barátokkal, akikhez vendégségbe megyünk, szintén egyeztetjük a tervezett fogásokat (ha csak nem szánjuk meglepetésnek), mert így előre kiderülhet, hogy ha keresztbe szervezünk vagy ha valaki éppenséggel nem ehet valamit. Így még lesz időnk a módosításra és a speciális étrendet követők sem maradnak éhen. Már ezzel a gesztussal is kifejezhetjük a figyelmességünket a számunkra legfontosabbak iránt.

menu-3206749_1920.jpg

2) Ne feledkezzünk el a rendszeres étkezésről!

Az ünnepi ebédek és vacsorák mellett gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy egész nap nem eszünk semmi mást, koplalással sanyargatva a testünket. Ennek gyakori következménye a rosszullétig tartó túlevés, akár a gyomorrontás is. Igyekezzünk a nap során több kisebb étkezést beiktatni, hogy ne korgó gyomorral üljünk a bőségesen megterített asztalhoz!

3) Figyeljünk a mennyiségre!

Mindenkivel előfordul, hogy csak a szeme kívánja az ételt, vagy nem szeretné otthagyni a finom falatokat, és ezzel megbántani a vendéglátót azzal, hogy csak “keveset eszik”. Praktikus tanács: a mértékletesség alapelv az ünnepnapok során is. Szedhetünk bátran akár mindenből is, kis mennyiséget, szem előtt tartva, hogy csak egy gyomrunk van! A díszes teríték, a bőséges választék, a finom és különleges ízek és ételek kavalkádjában is törekedjünk a mértékletességre! Ha mi vagyunk a házigazdák, tartsuk tiszteletben a vendégeink igényeit, ne tukmáljuk őket! Nem attól lesz emlékezetes egy étkezés, ha erőn felül sütünk-főzünk, és roskadásig púpozzuk meg a vendégek tányérját.

celebration-315079_1280.jpg

4) Figyeljünk a minőségre!

Ha odafigyeltünk a menü és az adagok megfelelő összeállítására, és ehhez mérten tudatosan vásárolunk, akkor a jobb minőségű és nagyobb tápértékű, esetleg év közben ritkán vagy sosem fogyasztott alapanyagok is jobban beleférnek az ünnepi költségvetésünkbe. Ha jól gazdálkodtunk, akkor minimális lesz a maradék mennyisége.

imgm9963.jpg

5) A maradék is értékes

Gondoltad volna, hogy évente fejenként 60-70 kg/fő étel is a kukában landol? Ehhez a mennyiséghez az ünnepek alatt felesleges mértékben sütött-főzött ételek is nagyban hozzájárulnak. A megmaradt étel újrahasznosítható más formában, ha elég kreatívak vagyunk, vagy éppenséggel le is fagyasztható, így az ünnep elmúltával is lesz mit falatozni azokon a napokon, amikor nem jut időnk, energiánk a főzésre.

6) Ne vigyük túlzásba!

Hajlamosak lehetünk arra, hogy terülj, terülj asztalkámat varázsoljunk az ünnepre hivatkozva. Arra azonban figyeljünk, hogy a túlzások sosem vezetnek jóra: bánjunk csínján a cukorral, sóval, zsiradékokkal, a csípős, testesebb fűszerekkel is a menü tervezése, elkészítése során. A kevesebb több. Nem biztos, hogy például 5-6 fajta édességgel kell traktálni a családot, vendégeket. Elég 1-2 féle is. Ha szívvel-lélekkel készítjük, a kevesebb is ugyanolyan jól fog esni, és jut energiánk az ünneplésre is, nem csak a konyhai tennivalókra.

christmas-cookies-2975570_1920.jpg

7) Ne most kezdjünk fogyókúrázni!

Nem lehet néhány hét vagy nap alatt behozni az egész évet, ha nem sikerült eleget mozogni és/vagy az étkezés területén voltunk egy kissé szertelenek. Éppen ezért ne az ünnepi asztalnál vágjunk bele (amúgy is többet árthat, mint használ) valamilyen drasztikus diétába, amivel le szeretnénk faragni magunkról pár kilót! Együnk, de mértékkel és az ünnepek alatt készüljünk fel testileg-lelkileg az életmódváltásra, ami nem koplalást jelent! 

christmas-table-1926936_1920.jpg

8) Sétáljunk vacsora, ebéd után!

A rendszeres, mértéktartó étkezés mellett a mozgást, sportot se hanyagoljuk el az ünnepek alatt! Persze nem ekkor kell maratont futni vagy éjszakába nyúlóan a konditeremben izzadni. Ha amúgy sportolunk, 1-2 edzés kimaradása még nem tragédia, de ne hanyagoljuk el teljesen! A hangulatunknak és az emésztőrendszerünknek is jót fog tenni, ha ebéd vagy vacsora után felkerekedünk és elmegyünk egyet sétálni levezetésképpen. Utána jobban fogunk aludni és nem teli gyomorral forgolódunk egész este. 

winter-622747_1920.jpg

9) Mértékkel az alkoholt!

Az ünnepléshez a koccintások is hozzátartoznak, de fontos, hogy ebben is mértékletesek maradjunk! Egy pohár száraz vörösbor vagy pezsgő csak oldottabbá teszi a hangulatunkat, de itt érdemes megállni. Ha több pohár is lecsúszna, mindenképpen igyunk ugyanannyival több vizet is! A gyerekeket, várandós és szoptató nőket, gyógyszert szedő rokonokat viszont ne kínáljuk alkohollal! 

glasses-3823754_1920.jpg

10) Lassuljunk le!

Az ünnepekre olyan hosszan készülődünk, s aztán olyan gyorsan véget is érnek! Így van ez a finom ételekkel is: hosszasan készítjük őket, majd pillanatok alatt be is faljuk az egészet. Hol marad az ízek, aromák, illatok élvezete? Sokkal jobban esik majd az étel, a túlevés is elkerülhető és ráadásként még az emésztésük is könnyebb lesz, ha lassan, alaposan megrágva fogyasztjuk el.

88439654_l.jpg

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy  hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr5214442210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása