Vigyázz, kész, SAJT!

A tavasz, csupa zsongás. Jobban vágyódunk a természetbe, aktívabban szervezünk szabadtéri programokat is. Múlt héten ragyogó napsütésben érkeztünk a Budapesttől kb. 12 kmre lévő Kecskevilág farmra, ahol a kocsiból kiszállva nyomban felidéződött bennem gyermekkorom tanyán töltött nyarainak emléke. A rám törő emlékek nosztalgiázós hangulatában léptem be a farm kapuján, ahol Anita, a Kecskevilág tulajdonosa és háziasszonya már várt minket. Hosszú évek óta terveztem ez a látogatást, csak valahogy mindig halogattuk, aztán persze elmaradt. Szerintem te ne kövesd el ezt a hibát és kerekedj fel mihamarabb, a sajtkészítés vagy a farmtúra is szuper élmény! Ízelítőként elmesélem neked, milyen az élet a Kecskevilág Farmon és mivel telt az ott töltött időnk.

Kattints, és nézd meg a fotóalbumot!

Készül a friss kecskesajt

A sajtkészítő workshoppot a saját sajtunk elkészítésének előkészületeivel indítottuk, hiszen ennek hosszabb időre van szüksége. Az első lépés, hogy a 40 °C fokra felmelegített friss kecsketejhez természetes borjúgyomor oltóenzimet tettünk. Ezután következett a várakozás, ami csöppet sem volt unalmas, sőt, a nagyjából 40 perc alatt Anita upgrade-elte mindannyiunk tudását tej témában. Nekem már az első mondatok is kínaiul hangzottak, de a program végére kikristályosodott minden, vagy mondhatnám úgy is, összeállt a kép a fejemben, mint a készülő kecskesajt a tálban.

Tejismereti gyorstalpaló

Mi és hogyan befolyásolja a sajt ízét és állagát? Mitől lesz az egyik sajt ilyen, a másik olyan?

Tejet inni barbár szokás volt, kezdetben csak az állattartók fogyasztották. Viszont a hűvösebb észak Európában már az Ókorban is kultúrája volt a tej és tejtermékek fogyasztásának, egyfajta státusz szimbólumnak számított. Napjainkban pedig a kecsketejet kedvelik és fogyasztják világszinten a legtöbben.

Nem írok le részletesen mindent, csak néhány érdekességet, ami a laza és vidám hangulatú előadás közben elhangzott. Inkább menjetek el és hallgassátok meg Anitát, érdemes tanulni tőle.

Kattints, és nézd meg a fotóalbumot!

Tudtad-e?

  • A sajt végső állaga (hogy lágy vagy kemény sajt lesz-e) az alvadéktól függ.
  • A pasztőrözött tej jobban eláll, könnyebb vele dolgozni, olyan, mint egy hófehér papír, stabil minőségű sajt készülhet belőle. A nyers tejből változatosabb végtermék születik. A sajt ízét, lyukacsosságát a bacilusok, vagyis a bacik melléktermékei adják.  Csupán egy apró különbség is elég a más és más ízű és állagú sajt megszületéséhez. 
  • A tej, például egy kancsóba öntve magától megalvad. Ezt hívjuk savanyításnak, amikor is a tejcukrot a laktobacilusok megeszik. A túró, a tejföl, és az aludt tej is savanyítással készül. A tejen a zsíros réteget hívjuk tejfölnek, ami savanyú ízű, nem hófehér, kellemesen krémes állagú és alacsony a laktóz tartalma. Érdekességként megtudtuk, hogy Magyarországon több tejfölt fogyasztunk, mint sajtot.
  • A tej alapjáraton nehezen emészthető - viszont savanyítással könnyen emészthetővé válik.
  • A savóból orda (melegítés hatására a tejsavóból kicsapódó fehérje, savósajt) lesz, az alvadékból pedig maga a sajt készül.
  • A pasztőrözött tejnél 72 °C fokon 15 másodpercig a tejben lévő csíraszámot lecsökkentik, hogy ne okozzon megbetegedést. ESL tej esetében 130-132 °C fokon 1 mp-es hőkezelés kap, ami kiírtja az összes laktobacilust, így a tej eláll akár 21 napig is. UHT tej : 145 °C fokon 1 mp-es totális csírátlanítás, nem szükséges hűteni és a csomagolása is teljesen csíramentes.
  • Napjainkban megnőtt az igény a legeltetett állat friss teje iránt, de nehéz összehozni időben és térben a keresletet a kínálattal.
  • Oltós alvasztásnál pár csepp tejoltó enzimet adunk a tejhez. Ez a tejfehérjék szerkezetét változtatja meg.

Végső simítások a saját sajtomon

A 40 perc letelte után következett a bemosakodás. A munkához csak tiszta kézzel kezdhettünk neki, ami igencsak megnehezítette a folyamat pontos fotódokumentálását, de ezt az előírást szigorúan be kellett tartanunk! Anita először elmondta és közben meg is mutatta a helyes mozdulatokat, ezután mi is hozzáláthattunk: összetörtük, felvágtuk az alvadékot, utána leöntöttük róla a savót majd kinyomkodtuk belőle a felesleges nedvességet. Vigyázni kell, hogy a készülő sajtunkat ne nyomjuk túl. Ha már látszatra is összeállt és sajtnak nevezhető a kis tálkánkban lévő fehér anyag, az itteni munkánk véget is ért. Ugyanis a sajtot teljesen készre mindenki otthon készíti el. Ehhez minimum 12 órát kell majd egy tányéron pihentetni. Másnap pedig 2 dl víz és 2 kávéskanál sóból készült sóoldatba áztatni nagyjából 10-15 percig és már fogyasztható is a család nagy örömére.

Kattints, és nézd meg a fotóalbumot!

WorldCheeseAwards bronzérmes krémsajt kóstolás

Miután végeztünk a munkával és büszke sajtkészítőként joggal éheztünk meg a ’kemény’ munkában, bőségesen megrakott gusztusos kóstolótál várt minket a tavaszi napsütésben. De még mielőtt nekieshettünk volna, egy rövid ismertetőből megtudtuk, hogy mi micsoda. A tálon volt natúr, bazsalikomos, friss medvehagymás, édes paprikába forgatott kecskesajt, sajttekercsek, sonka, kolbász és szalámi is, hiszen a Kecskevilág farmon nem csak kecskéket, hanem disznókat- és még jó pár más állatot- is tartanak. A hársméz sonkával és a bronzérmet nyert lágy kecskesajttal különleges és érdekes ízélményt nyújt. 100% kecsketejből készülő krémsajtjuk 2018-ban a WorldCheeseAwards nemzetközi sajtversenyen Bronz érmét szerzett. Ez egy lágy, friss sajt, amit kenyérre kenve, sós tésztákra például spenóttal vagy akár sajttortában is fel lehet használni. Ezt a sajtféleséget mindig az esti fejésből készítik, hiszen az esti tej egy kicsit zsírosabb, és kizárólag friss tejet használnak hozzá. Az elkészítés során  a krémsajtot 12 órás oltási idő után sajtkendőbe szedik, majd 24 órát csöpögtetik, ezután kilónként 1 dkg sóval készre keverik és már fogyasztható is. Ízét, zamatát a friss tej adja, így egyszerre selymesen krémes és mégis ízes sajt. Minden fantasztikusan finom, úgyhogy a program végén hosszú tömött sorokban álltunk a ’giftshop’ban és bőségesen bevásároltunk a házi finomságokból. Nem mindig kapható minden, de a kínálat igen változatos: krémsajt, kőrözött, friss sajtok összesen 10 féle ízesítésben, parázs sajt - franciás stílusú friss kecskesajt, fehér penészes lágy sajtok - két féle változatban szén porral és anélkül, parenyica, töltött sajtok: buratta és sajttekercs, halloumi - grillezni való sajt 3 féle ízesítésben készítik - natúr, fokhagymás, mentás, van joghurt (natúr és gyümölcsös), orda,  érlelt sajtok 4 féle változatban az érlelés hosszúsága és a készítés módja szerint, olíva olajban érlelt kecskesajt és feta sajt is.

Jó hír, hogy hamarosan újraindul a Kecskevilág termékek házhoz szállítása is! 

Kattints, és nézd meg a fotóalbumot!

FarmTúra

A FarmTúra egy teljesen új program a Kecskevilágnál, ahol egy közös sétán, szakértői körbevezetéssel mutatják be a tanyát és mesélnek sok érdekességet az állatokról. A körülbelül 3 órás program kisgyerekkel, de gyerek nélkül is remek szórakozás, vagy akár a pároddal, barátaiddal is ellátogathattok Anitáékhoz. Aki szereti az állatokat, vagy csak szeret kirándulni annak is ajánlom, szerintem látszik a képeken, hogy felnőtt fejjel is mennyire élveztem az ottlétet. :)

Ha nem csak a képernyőkön keresztül érdekel egy farm élete és szeretnél te is kisgidát és pihepuha báránykákat simogatni, itt tudod megnézni a következő FarmTúra időpontokat.

Trágyaszag van? Van. De még pont elviselhető. És javaslom ne tűsarkúban és miniszoknyában, hanem valami kényelmes és sportos ruhában menj. Készülj úgy, hogy a cipőd csupa kecskekaki lesz, a kecskék kíváncsi jószágok szívesen hozzád dörgölőznek majd, a bárányon meg elkerülhetetlenül lesz némi szalma és kosz. De ezek olyan dolgok, amit szerintem minden városi gyereknek és felnőttnek is meg kell tapasztalnia legalább egyszer élete során. Sok mindenre van lehetőség: Kóstolhatsz friss kecsketejet, a bátrabbak pedig megpróbálkozhatnak a kecskefejéssel is. Általában Szederke az "önkéntes" kecske, akin bemutatják a fejést. Vele próbálkoztam én is kisebb-nagyobb sikerrel. :) A farmon egyébként 72 mama kecske, két bak kecske és jelenleg körülbelül 20 kisgida él. 

Kattints, és nézd meg a fotóalbumot!

Végezetül íme, a könnyen elkészíthető házi joghurt receptje:

Most már tudom, hogy mi sem egyszerűbb a házi joghurt készítésénél. 1 l tejből (pasztőrözött is lehet) 1 liter joghurt lesz és nagyjából 13 perc alatt elkészülhet! 40 °C fokra melegítjük a tejet, beletesszük a joghurt kultúrát, vagy egy pohár probiotikumos natúr joghurtot. 40 °C fokon kell tartani nagyjából 5-6 órán keresztül a tejet, itt akár a nagyi módszert is bevethetjük: tekerjük vastagon pokrócba, plédbe ami remekül megtartja a szükséges hőt. Vagy vásárolhatunk joghurt készítő gépet is, ami kb. ugyan ezt a műveletet fogja elvégezni. Egy tejhőmérőbe viszont javasolt beruháznunk, hogy a pontos hőfokokat meg tudjuk mérni. Ha elkészül, és kóstolás után ízlik nekünk, akkor zárjuk le hermetikusan, mert ilyen tárolásnál nem tud megromlani, maximum túl savanyú lesz. 

A túra során beszélgettünk arról is, hogy sokszor mennyire nem figyelünk oda ételeink és italaink minőségére, ezáltal az egészségünkre sem. Nem járunk utána úgy egy-egy alap élelmiszerünknek, mint például egy új autó vásárlása előtt, amikor is rengeteget és alaposan tájékozódunk róla és minden létező információt begyűjtünk a végső döntésünk előtt. Tejért meg csak lemegyünk a boltba és megvesszük. Nem érdekel minket különösebben, hogy honnan jött, hogy készült, stb… Érdemes időt szánni és az automatikus mozdulatok helyett megállni egy pillanatra és megnézni, átolvasni, mérlegelni és az alapján dönteni, ami a legjobb a szervezetünknek.

 Kattints, és nézd meg a fotóalbumot!

Ha a beszámoló alapján kedvet kaptál, akkor mihamarabb foglalj helyet és jelentkezz be a következő FarmTúrára, Sajtkészítő workshopra, mert a programok általában gyorsan betelnek.

Ha nem tudsz most elmenni, akkor se keseredj el, mert az élmény egy kis szelete most házhoz is megy. Új szolgáltatásként a friss finomságokat meg is rendelheted, jó hír, hogy Anitáék egész Budapestre kiszállítanak már! A rendelés és szállítás részleteiről, valamint a FarmTúrák időpontjairól és a bejelentkezés menetéről itt tudsz tájékozódni:

Kecskevilág Facebook oldal: https://www.facebook.com/Kecskevilag/

Holnap: http://www.kecskevilag.hu/

Instagram:  https://www.instagram.com/kecskevilag/

Termékrendelés hamarosan házhoz szállítással is: http://www.kecskevilag.hu/termekeink

A bejegyzésben szereplő képek egy részét Szlávik Beáta készítette ( Szlávik Betti Photo ) felhasználásuk a szerző előzetes beleegyezésével és engedélyével történt.

 Kattints, és nézd meg a fotóalbumot!

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek nagy része a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr7014717355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása