Grillen készült pácolt tarja

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

A tavaszi és nyári hétvégék nálunk elképzelhetetlenek családi grillezések nélkül. Ebben a bejegyzésben egyik kedvenc receptünket mutatom meg Nektek, aminek elkészítését Apukámtól tanultam. Próbáljátok ki Ti is!

Mostantól, ha beterveztem a grillezést (a húst általában már előző nap bepácoljuk), a szeszélyes időjárás miatt sem kell aggódnom, mert az új George Foreman grillsütőm kültéren és beltéren is egyaránt használható! Valamint fedővel és fedő nélkül is grillezhetünk vele. Ha fedő nélkül sütünk, akkor mindent folyamatosan szemmel tarthatunk, ha viszont használjuk a fedőt, akkor kevesebb hőt pazarolunk, illetve a belül lévő gőz segíteni fog az étel gyorsabb sütésében.

grill2.png

A disznónak egy zsírosabb része a tarja, ezért kiválóan alkalmas grillezni. A sütésnél inkább a csont nélkülit ajánlom. Nagyon fontos, a hús széleit bevagdosni, és ha találunk inakat azokat átvágni, mert ellenkező esetben összerántja a húst, felkunkorodik a széle, és nem sül át egységesen. Ha úgy látjuk, hogy túl vastagra sikerültek a szeletek, néhányszor egy szélesebb kés lapjával üssünk rá, de klopfolni nem kell. Sütés előtt ajánlatos bepácolni, akár néhány órára, de a legjobb, ha egy éjszakát tudjuk érlelni. Ne használjunk sót, őrölt paprikát, és a mustárból is csak keveset pácoláskor. Mindegyik gyorsan meg tud égni, keserű lesz és elveszi a hús ízét.

Remélem kedvet kaptatok hozzá, kérlek mielőtt nekiálltok, kalkuláljátok bele a hús és pác pihentetési idejét is! 

Hozzávalók

1 kiló tarja
1 dl + 1 dl napraforgó olaj
3 ek. + 1 ek. mustár

(Az alábbi fűszereket ízlés szerint keverhetjük össze!)
1-1 kk.: bazsalikom, kakukkfű, őrölt bors, borsikafű, zsálya, rozmaring, őrölt kömény
1-2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem

1 ek. cukor
1 ek. méz

1-2 ek. szójaszósz
1 kk. chili (azoknak, akik csípősen szeretik)
néhány csepp citromlé
só ízlés szerint

grill1.png

Elkészítés

1) A kb. másfél centire felszeletelt tarját vékonyan bekenjük 3 ek. mustárral. Megforgatjuk kb. 1 dl napraforgó olajban, lezárt edénybe tesszük, és mehet is a hűtőbe. A legjobb, ha egy napig, de legalább egy éjszakán át tud érlelődni

2) Az egységes ízhatás miatt a sütéshez készített pácot is érdemes legalább egy órával a sütés előtt elkészíteni, majd leturmixolni. Ehhez összekeverjük a pác hozzávalóit: 1-1 kiskanálnyi bazsalikom, kakukkfű, őrölt bors, borsikafű, zsálya, rozmaring, őrölt kömény, lepasszírozott foghagyma, apróra vágott petrezselyem, 1 ek. mustár, 1 dl napraforgó olaj, 1 ek cukor, 1 ek. méz és a szójaszószt. Turmixoljuk le, és végül ízlés szerint sózzuk. Tehetünk bele pár csepp citromlevet és kevés őrölt chilit is, ha bírjuk és szeretjük a csípős ízeket

3) A hűtőből kivett pácolt húst lecsepegtetjük, leitatjuk róla az olajat. Egy ecset segítségével alaposan kenjük be a  sütéshez elkészített páccal, majd tegyük vissza még egy órára a hűtőbe. A grillt bekapcsoljuk és ha már forró, enyhén megkenjük olajjal. Sütésnél vigyázzunk, ne a legmagasabb hőfokon tegyük oda a grillre a hideg húst, mert hamar kiszáradhat a külseje, és belül nyers marad. Minimum tíz percig sütjük oldalanként, és közben érdemes egy hústűvel néha megszúrnunk. Ha könnyedén átmegy, akkor már csak néhány percig kell pirítanunk, magasabb hőfokon

Tipp: Köretként készíthetünk hozzá grillezett burgonyát, ráolvasztott reszelt sajttal. Mossuk meg és héjával együtt főzzük puhára a krumplikat. A már kihűlt krumplikat vágjuk félbe és a hús megsütése után, a vágott felével helyezzük pár percre a grillre, hogy szépen megsüljön. Utána fordítsuk meg, és szórjuk rá a reszelt sajtot. Ha marad a sütésnél használt pácból, akkor felhasználjuk a kész krumpli ízesítéséhez.

grill3.png
grill_allo1.png

grill4.png

A grillezett pácolt tarja és krumpli elkészítéséhez a George Foreman Kültéri/Beltéri állógrilljét használtam.

grill_allo.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy  hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr2014737915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása