Ebbe a kísértésbe sajnos sokan beleesünk

Dinnyééééét! – kiáltja el magát a fülledt júliusi délutánon a rozoga furgon platóján ülő dinnyeárus. Igyekszik túlharsogni a strandoló emberek önfeledt zaját. Ha ezt a már jól ismert, ’retro reklámot’ hallom a Balatonnál, szinte biztos lehetek benne, hogy végre elérkezett a várva várt hazai, mézédes dinnye szezonja is.

dinnyek.pngKép forrása: Pixabay

Évek óta próbálok tudatosan figyelni arra, hogy a hazánkban is termő zöldségeket és gyümölcsöket a maga idejében vegyem és egyem. Hogy miért? Ennek roppant egyszerű oka van: mert akkor a legízletesebbek és legfrissebbek.

Gasztrobloggerként már számtalanszor belefutottam, hogy a receptjeimhez egyes zöldségekre vagy gyümölcsökre nem a természetes szezonjukban, termési idejükben volt szükségem. Például mikor keresztlányom epres tortát kért a februári névnapjára. Kaptam ugyan epret, de az szinte csak kinézetében hasonlított a májusban termő, ízletes és illatos, napsütés és esővíz által érlelt, friss szabadföldi társaihoz. Be kellett látnom, hogy idő előtt még nem fogok hazai, értékes epret találni sehol sem.

szabadfoldi_eper.png

Saját bőrömön is rendre megtapasztalom a hosszú, sötét téli hónapok után, hogy a tavasz első jelére rohanok a piacra, hogy feltankoljak zöldségekből és gyümölcsökből. Vitaminra, természetes színekre és az intenzív ízekre kiéhezetten könnyű kísértésbe esni. Elcsábulni egy-egy finomnak és frissnek tűnő gyümölcs láttán. Pedig márciusban és áprilisban még tuti nincs spárga, vagy mondjuk a fentebb is említett eper. Sokszor átverve érzem magam és csalódottan eszegetem az íztelen és mű gyümölcsöket.

spargafold_1_1.png

De akkor pontosan mikor is érdemes keresni a friss, hazai gyümölcsöket és zöldségeket? Ha bizonytalan vagy, hogy melyik gyümölcsnek/zöldségnek mikor van itt a szezonja, íme egy hasznos segítség, hogy mindig képben legyél! Az átláthatatlan táblázatok és hosszúra nyúló listák helyett használd az ittaSzezon! csapata által készített színes szezonális naptárakat, amit innen tölthetsz le: megnézem a szezonális naptárat

itt_a_szezon_naptarak3.png

Ez a naptár segíthet előre tervezni a szezonális gyümölcsökkel, zöldségekkel. Ha kedvet kaptál, rendelni az ittaSzezon! honlapján keresztül tudsz, és ezután a termelőtől veheted majd át a megrendelésedet, az általad megjelölt átvevőponton. Kell ennél jobb?  

Pozitívum, hogy ha hazai gyümölcsöket és zöldségeket vásárolunk, akkor kisebb lesz a karbonlábnyom is, ami annyit tesz, hogy nem utaztatják országokon át, kevesebbszer csomagolják, nem kezelik valamivel, hogy mire a boltokba ér is szép maradjon, nem szedik le picit hamarabb, hogy bírja a hosszú utat.

Az tanácsolom tehát, hogy a kevésbé jóval ne érjük be! Sem a környezetnek, sem magunknak nem teszünk jót vele, ha messziről jött, vegyszerezett, frissnek álcázott zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk. Legyünk inkább türelmesek és fogyasszunk mindent a maga idejében.

Fontos figyelembe vennünk azt is, hogy a napjainkban egyre inkább szeszélyes időjárás nagyban befolyásolja a termési időt és a szezonális gyümölcsök és zöldségek árait is. Érdemes megismerni és megérteni a termelőket és mindennapjaikat. Meg kell értenünk, hogy kedvenc gyümölcsünk vagy zöldségünk elérhetősége bizony mindig nagyon függ az időjárástól. Idén például a jelentős esőzések miatt sok helyen a teljes cseresznyetermény megrepedt. Egész éves munkájuk veszett így kárba a termelőknek. De az igény nagy rá, akinek maradt egy kevés, az nyilván most magasabb áron tudja értékesíteni. Vagy például a málna ’hivatalos’ szezonja júniusban van, de idén júliusban lett csak értékelhető mennyiségű és minőségű termés.

malna_szezon.pngKép forrása: Pixabay

itt_a_szezon_naptarak.png

Ha beregisztrálsz az Itt a szezon oldalán, vagy feliratkozol a hírlevelükre, akkor rögtön értesítenek, amikor elindul az aktuálisan elérhető gyümölcsök/zöldségek online rendelése! Szóval, ha tuti biztosan friss, termelői, helyi és szezonális gyümölcsöt ( Például magyar kajszi barackot) és zöldséget szeretnél irány az ittaSzezon! oldal!

hazai_barack.pngKép forrása: ittaSzezon! Facebook oldal
kukoricak.pngKép forrása: Pixabay

Legyél erős és állj ellen a kísértésnek! Keresd és fogyaszd mindig a hazait és a szezonálist, abból baj nem lehet :)

Júliusban termő gyümölcseink:

dinnye, sárgadinnye, körte, sárgabarack, őszibarack, alma, füge, szilva, áfonya és a szeder

piros_alma.pngKép forrása: ittaSzezon! Facebook oldal

itt_a_szezon_naptarak2.png

A bejegyzés az  ittaSzezon! oldal támogatásával készült

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek nagy része a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr6614924064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása