Merj jót enni a SZIGETen!
Izgalmas új és régi szereplők a Sziget Fesztivál gasztro palettáján

Ez a bejegyzés elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

A napi akár 95.000 látogató változatos ételkínálatra számíthat a Szigeten. A vendéglátó egységeknél hazai és nemzetközi konyhák ízeivel is találkozhatunk. Igyekeztem minél több helyen enni, hogy sok finomságot megmutathassak nektek.

Találkoztam szuperhősökkel, balerinákkal, mesefigurákkal, sőt még egy csoport vidám, két lábon járó zöldség és gyümölcs is szembe jött velem a Sziget csütörtöki napján. Csillám, fényfüzér, tüll, igazi karnevál hangulat fogadott az idén 27. alkalommal megrendezett Sziget Fesztiválon, ahová több, mint 100 országból érkeznek a fesztiválozni vágyók. A sztárfellépők és szuper zenekaroknál, valamint az egy hétig itt bulizó több tízezer embernél talán csak a gasztronómiai kínálat ami sokszínűbb a Szigeten. Akár csak egy napra látogatsz ki, vagy kiköltözöl a Fesztivál teljes hetére, mindig nehéz döntés, hogy mit és hol együnk, mert olyan nincs, hogy a több órányi bulizás alatt egyszer sem éhezne meg az ember.

sziget_gasztro3.png

Fenntartható fesztiválozás 

Az idei Sziget fesztivál továbbra is különös figyelmet fordít a környezetvédelemre. A Sziget az elmúlt években is sokat tett azért, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után a fesztivál. A tavaly bevezetett re-poharak mellett ezúttal is minden tányér és evőeszköz lebomló anyagból készül, nem árulhatnak műanyagzacskót a vendéglátók, ha pedig valaki mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy szívószálat tegyen az italába, papírból készült, 100%-ban újrahasznosítható szívószál képében egy környezetbarát alternatívát használhat.

Mint megtudtam, az idei sztárfelhozatal kívánságlistáján az ételek közt sok a vegán- és vega étrend alapján leadott rendelés. A fesztiválozók is egyre több helyen találkozhatnak vega és vegán étkezéshez igazodó ételekkel is a Sziget egész területén.

Új gasztronómiai szereplők

KOTÁNYI BBQ Smokehouse foodtruck

A 19 országban jelen lévő Kotányi brand a külföldi vendégek számára sem ismeretlen. Idén először kóstolhatod meg a Szigeten az általuk kínált ételeket, amiket a Kotányi chefek titkos receptje alapján készítettek el. Lendvai Zoltán chef és Antal Gábor mesterszakács reggel 10 órától egészen hajnal 4-ig várja a megéhezett, finom falatokra vágyó fesztiválozókat. Már a Sziget első napján több, mint 500 pulled pork szendvicset szolgáltak fel, amihez a husi a food truck egyik különlegességében, a fixen beépített szmókerben készül. A Nagyszínpadhoz közel, a hullám pihenők mögött találod őket: https://szigetfestival.com/hu/interactivemap

sziget_gasztro12.png

Egy elkerített, tágas chill részleggel kiegészülve, kényelmes padokon, vagy akár egy babzsákban belehuppanva fogyaszthatod el a náluk vásárolt ételeket. Az étlap kialakításában az egyik fő szempont az volt, hogy a fiatalok is megismerjék és ne féljenek otthon, a mindennapokban használni a különböző fűszereket, mint például a BBQ, vagy a Grill fűszerkeverékeket.

Pulled pork szendvics kapris sajtraguval és fűszeres steakburgonyával:

sziget_gasztro13.png

Vega thai tészta:

sziget_gasztro24_1.png
sziget_gasztro24_2.png

MERAKI

Eredeti görög recept alapján készülő fesztiválfinomságokat kóstolhattok náluk. A mediterrán ízek kedvelőinek különösen ajánlom. Mint megtudtam, az ételeik közül a fesztiválozók abszolút kedvence a gyros pitában, amit vega (haloumi sajttal) és vegán (szeitánnal) változatban is kérhetnek. Első körben nagyjából 460 kg hússal készültek a fesztiválra, szóval bátran menjetek hozzájuk enni, nem marad éhen senki.

sziget_kep5.png

Kövesd az Isteneket, ahogy a szlogenjük hirdeti, a Szigeten a nagyszínpadtól kivezető ledfolyosótól jobbra a főúton, a Marie Claire GameLandHub-bal szemben találjátok őket. 10 óra körül nyitnak, ha ekkor még nem is vágynál gyroszra, a Greek yogo mézzel és dióval akár egy gyors tízórainak is tökéletes. Hajnali 4-ig vannak nyitva.

sziget_gasztro10.png

Édesburgonya, tzatziki:

sziget_gasztro11.png

Akik már több éve etetik a szigetlakókat 

PEK-SNACK

Éppen hogy vége a kedvenc koncertednek, de már kezdődik is egy újabb remek program, amire jó lenne időben odaérni? Ha éhes vagy, de nem szeretnél lemaradni a kedvenceidről, tankolj fel péksütivel, amit a koncert előtt, alatt és után is elmajszolhatsz. Könnyen tárolható és az sem baj, ha kihűl. Tavaly egy szuper (díjnyertes) konténerrel, idén pedig egy Food truckkal 0-24 várja a péksüteményre éhezőket az ismert látványpékség hálózat.

sziget_gasztro4.png

Az ellenállhatatlan fahéjas illat engem is ide vonzott. Az általános termékeken (kakaós és fahéjas roll, túrós táska, saját készítésű muffin, fánk, pogácsák…) laktózmentes és szénhidrát csökkentett finomságokkal is készültek a fesztiválra.

A legtöbb fesztiválozó az öt féle ízesítésben kapható pizzaszeletet részesíti előnyben. Nagyjából 1 tonnányi áru van náluk egyszerre készleten, a pékárukat 8 kemencében folyamatosan készítik, így mindig találhatsz éppen kisült, friss finomságokat náluk. Itt megtalálod, hogy pontosan hol keresd őket a Szigeten: https://szigetfestival.com/hu/interactivemap

sziget_gasztro20_1.png

WAFFEL Land

A Szigetre látogatók számára nem lesz ismeretlen, hiszen idén negyedik éve ehetünk náluk édes és sós gofrikat. Teltházas napokon akár 500 gofrit is készítenek, ami nem meglepő, hiszen már nem csak a belga szigetlakók fogyasztják előszeretettel reggelire is ezt a kívül ropogós, belül puha finomságot.

sziget_gasztro6.png

A TOP fesztivál kedvenc a nutellás-epres-tejszínhabos kombináció, de sokan választják a Take away változatot is, amiben a gofrit kisebb kockákra vágják, csokoládé és vanília puding rétegekkel felváltva belekerül egy pohárba, a tetején jó sok tejszínhabbal. Én most egy sós, fűszeres tésztájú verziót kóstoltam: tejszínes tormakrém, feketeerdei sonka, koktélparadicsom, rukkola és parmezán. Kóstold meg, érdemes!

sziget_gasztro5.png

sziget_kep1.png

THE GRILLED PIGGY

Könnyen megakad a szemünk a The Grilled Piggy nagyon eredeti faszenes látvány sütőjén.

sziget_gasztro13_1.png

Na itt tényleg azt kapsz, amit látsz! Kb. 4-5 órán át készül a kellemesen fűszerezett, feltekert malac husi, mielőtt a szendvicsekben, aztán az éhes fesztiválozók pocakjában landol. A Food Truck Egyesület oszlopos tagja immár 4. éve van jelen a Szigeten. 2 egységük is van, egyik a Magic Mirror sátortól nem messze, a másik pedig a Nagyszínpadhoz közel.12-től éjjel 2-ig vannak nyitva és három szendvics variációval készültek a fesztiválra.

Én a Szekszárdi batyut kóstoltam, ami egy olyan fullos szendvics, hogy akár egy fél napra is jóllakhatsz tőle. Kenyércipó, savanyú uborka, nyárson sült röfi, sült bacon, mustáros-borsos szósz

sziget_gasztro16.png

Ezt a sok finomságot bőven letáncoltam az este alatt. Csütörtökön lépett fel az egyik headliner, a The 1975, aki jól illeszkedik a Sziget Love Revolution kampányának üzenetéhez. Nemrég jelentettek meg egy "közös dalt" Greta Thunberg klímaváltozási aktivistával, a Fridays For Future életre hívójával. De ezen a napon a nagyszínpadon láthattam az egyik kedvenc magyar zenekaromat, a Quimbyt, igazi bulizós koncertet adott a Franz Ferdinand és fellépet Richard Ashroft, a The Verve frontembere is.

Szerintem szuper ötlet, hogy embernagyságú vízcseppekkel jelölik a friss vízlelő helyeket a Fesztivál területén, ezzel is arra bátorítva a látogatókat, hogy műanyag palackos víz helyett a csapból merítsenek ivóvizet.

sziget.png

További információk a https://szigetfestival.com/hu/szigetgasztro oldalon.

További képekért kattints a képre:

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr4114898030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása