Érdekességek a kecskeméti Univer gyárról

Május elején volt szerencsém részt venni az Univer Product Zrt. nyílt napján. Az Univer Product Zrt. ételízesítők és egyéb élelmiszer termékek - köztük lekvárok, gyümölcsitalok és bébiételek - gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Az esemény célja az volt, hogy bármely érdeklődő számára gyárlátogatás keretében bemutassa, hogyan készül Magyarország kedvenc majonéze, valamint az E-szám mentes Univer ketchup, mustár és más ételízesítők.

univer_gyarlatogatas_1.png

A kellemes, vendéglátással és ajándékkal egybekötött másfél órás program keretében betekintést nyerhettünk az Univer Product Zrt. gyártó tevékenységébe, az Univer ÉletÍzesítők gyártástechnológiájának érdekes részleteibe, valamint az üzemben és raktárházban dolgozó kollégák munkájába is. A legújabb érdekesség amit megmutattak nekünk,  az Univer Product Zrt. új, flakon- és vödörtöltő gépsora volt.

A rendezvény díszvendége Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszó volt. A programra előzetesen online kellett regisztrálni, majd a helyszíni bejelentkezés után megkaptuk a fülhallgatónkat, amin keresztül mindenki tökéletesen hallhatta a kísérő előadását. A feldolgozótérben kötelező a fehér köpeny, sapka és a cipőfertőtlenítő használata, nagyon mókásan néztem ki benne:

img_20190525_134553.jpg

Az itt dolgozó munkatársak először egy higiéniai zsilipen mennek át majd átöltöznek. Az öltözőből már munkaruhában érkeznek a termelő üzembe, ahol kötelező a kéz és munkacipő fertőtlenítés. A fertőtlenítést elvégezve az üzemi kísérőnket követve és az általa kijelölt útvonalon haladva sétáltunk végig a gyáron. A séta közben a lenyűgöző látvány mellé sok plusz háttér információt is megtudtunk a gyár mindennapi életéről.

  • Az 1948-ban alapított cég 100 %-ban magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik
  • Az első sikertermékük a magyar konyha elengedhetetlen ételízesítőjének számító, mai napig nagy népszerűséget élvező Piros Arany volt

  • 26 millió flakon termék készül itt évente, immár 2 vonalon, de sok más csomagolási forma (például tubus, tasak, zsák, vödör) is a többi a 12 töltő és gyártó berendezés segítségével
  • Kecskeméten két telephelyen készülnek az Univer majonéz, mustár, ketchup, a salátaöntetek, az asztali szószok valamint a prémium gyümölcslekvárok, ivólevek, paradicsom alapú termékek és bébiételek is
  • A termékkörökben a hagyományos tubusos, üveges és flakonos kiszereléseken túl 2011-től a talpas tasakos kiszerelés is helyet kapott, melyből a termék utolsó cseppje is könnyen kinyerhető
  • A McDonald’s-ban kapható ketchupot és majonézt is itt gyártják

univer_gyarlatogatas_2.png

  • 9600 négyzetméteres területen folyik a termelés és itt található a hatalmas alapanyag- és csomagolóanyag raktár, ami így néz ki: 

  • A kezelő kollégák segítségével számítógép vezérli a gyártást. A két új keverő berendezés 15- 20 percenként új keverésbe kezd, és közel 20 km hosszú csővezetéken érkeznek az egyes termékek alkotó elemei a gépekhez
  • Az új flakontöltő gépsor napi szinten 216 ezer flakon töltésére alkalmas (4500 kg/óra)

  • Ketchup gyártásakor a keverés után hőkezelő berendezésbe kerül a termék, ez az eljárás és az ezt követő forrón töltés biztosítja, hogy nem kell tartósítószert használniuk
  • A hatalmas fűszer raktárban remek illatok fogadtak minket. A képen látható fehér, 1000 kg-os zsákokban tárolják például a mustármagot és a cukrot. 
  • A fűszerkimérő egységben pontosan meghatározott mennyiségek alapján készül a közel 12 féle mustár, ami tartósítőszer mentes

univer_gyarlatogatas_13.png

  • Paradicsom és paprika mintaültetvénye is van az Univer-Agro kft. üzletágnak. A bébiétel gyártáshoz kapcsolódóan 10 hektáron termesztenek sütőtököt, továbbá 32 hektáron pedig ipari paradicsomot
  • Magyar őstermelőkkel is együtt dolgoznak és termékeikhez ahol csak lehet magyar alapanyagokat használnak

univer_gyarlatogatas_5.png

A gyárlátogatás után az udvaron felállított sátorban kóstolót is kaptunk az Univer sütőüzem süteményeiből és az Univer italokból. Az itt eltöltött pár óra alatt saját szememmel is meggyőződhettem róla, hogy a cég milyen kiemelt figyelmet szentel a korszerű technológia valamint gyártásbiztonsági feltételek megteremtésének.
univer_gyarlatogatas_7.png

Ha te is szeretnéd átélni ezt a nem mindennapi élményt, érdemes figyelni a holnapjukat, mert biztosan lesz majd a jövőben is hasonló ingyenes rendezvényük: http://www.univer.hu/

univer_gyarlatogatas_utolso_kep.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr7915058204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása