3 rémisztően egészséges ötlet a Halloween asztalra

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

"Az éj sötét és tele van iszonyattal." Aki nézte a Trónok Harca című sorozatot, annak ismerős lehet ez a gyakran ismételt mondat. Ez a sor jól passzol a közelegő Halloween (Mindenszentek előtti este) ünnepéhez is, amikor a népi hiedelem szerint a holtak szellemei visszatérnek. Ezen a kísérteties estén nem csak az emberek öltöznek ijesztő jelmezekbe, ételeinket is tálalhatjuk rémisztően látványos formában.

Ha egészséges és csodafinom ételeket tennél a vendégeid elé Halloweenkor, két egyszerűen elkészíthető parti étel és egy szuper ital ötletet mutatok neked. Válaszd ki a kedvencedet, vagy készítsd el őket mind! Bár nagyon igyekeztem, hogy félelmetesek legyenek, többségük azért inkább cuki lett. :)

egeszseges_otletek.png

1. Csípős pókfészek

Amire szükséged lesz hozzá: 1 fekete retek, tojás, fekete olajbogyó, pár szál zöldborsó mikrozöld, őrölt chili

Készíts annyi tükör-tojást, ahány vendéget vársz, hogy mindenkinek jusson! A fekete retket mosd meg és vágd vékony szeletekre. Ezután csepegtess rá pár csepp citromlevet. A fekete olajbogyókat csöpögtesd le és készíts belőle pókokat a képen látható módon. Végül az egészet szórd meg chili porral és pár szál borsó mikrozölddel.

halloween_pokfeszek.png

Fekete retek: A népi gyógyászat szerint emésztésjavító, epehajtó hatású. Rafanin tartalma miatt baktérium- és gombaölő hatású. Rendszeres fogyasztása epekövességre való hajlam vagy elégtelen epeelválasztás esetében is javasolt.

Tojás: A tojásban jelentős mennyiségű A-, B2-, D-, és E-vitamin található. Kiváló fehérjeforrás ami az izmok felépítésében is nagy előnyt jelent, kellő mértékű testedzés mellett. Ómega 3 zsírsavakat is tartalmaz, amellett, hogy koleszterinben is dúskál, amitől azonban a mértékletes fogyasztása mellett nem kell tartani. 

Fekete olajbogyó: Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, cinkben, vasban, E-, D- és K-vitaminokban és ómega 3 zsírsavban, de sajnos nátriumban is (a tartósítás miatt), ezért csak óvatosan, mértékkel fogyasszuk!

Mikrozöldek: Ezek a kicsi növények igazi vitaminbombák és tápanyagtartalmuk is jelentős méretükhöz képest. A zöldborsó mikrozöld friss, enyhén édeskés íze sok ételhez remekül passzol.

Chili: Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az egyes fájdalomcsillapítókban található acetil-szalicilsav káros hatásaitól. Tüzesen erős, csípős íze miatt csak keveset használj belőle és csak akkor, ha mindenki szereti, mivel azt, akinek refluxa vagy epebetegsége van, lehet, hogy kellemetlenül érint a fogyasztása.

halloween_pok.png

2. Tökfej penészes mártogatóssal

Amire szükséged lesz hozzá: 3 nagy sárgarépa,1  karalábé, fekete olajbogyó, 1 kis csokor zöldborsó mikrozöld, 1 kis dobozos (150 g) kefir, 60 g márványsajt

Pucold meg a sárgarépát és a karalábét! A karalábé lesz a tökfej héja, egy nagyobb fehér tányér szélén tedd körbe a  karalábé cikkekkel. Majd a lecsepegtetett fekete olajbogyókból formázz a tökfejednek szemeket és szájat, végül a felvágott sárgarépával töltsd ki a megmaradt részeket. Mikrozöldből formázz a töknek szárat. A márványsajtot reszeld le és keverd össze a kefirrel. Ízlés szerint sózd, borsozd.

tokos_martogatos_insta.png

Sárgarépa: Ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag és jelentős a béta-karotin tartalma. Szervezetünk a béta-karotint A-vitaminná alakíthatja át, ami fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. A népi gyógyászat szerint a sárgarépa fogyasztása csökkenti a felfúvódást, emésztési problémák és székrekedés esetén is fogyasztják. 

Karalábé: Magas B2-, B1-, B6- és C vitamin tartalma miatt ajánlott nyersen fogyasztani. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, és valamennyi kalciumot és foszfort is.  

Fekete olajbogyó: lásd fentebb!

Mikrozöldek: lásd fentebb!

Kefir: az élőflórás kefir probiotikum tartalma révén támogatja az emésztést. A savanyított tejtermékekben lévő, nem betegségokozó baktériumok ugyanis segítik a belek baktériumflórájának a kialakulását, regenerálódását. 

Márványsajt: a nemespenészt tartalmazó rokfort sajt egyes kutatási eredmények alapján gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bíró hatóanyagokat is tartalmaz, de azért, ha komolyabb problémánk van, ne sajtterápiával próbáljuk megoldani, hanem forduljunk vele orvoshoz!
tokfej_halloween.png

3. Vörös szellem smoothie shot

Amire szükséged lesz hozzá: 2 banán, 1 gránátalma, 1 nagy csokor zöldborsó mikrozöld, 2 dl tiszta víz

A felszeletelt banánokat, a gránátalma magjait és a friss mikrozöldet a vízzel együtt alaposan turmixold össze! Ha nem kedveled a gránátalma magokat, akkor szűrd át a kész turmixot és úgy öntsd a kicsi befőttes üvegekbe. Ha a turmixot hagyod állni, a magok leülepednek az aljára.

halloween_smoothie_shot_1.png

Banán: Jelentős B6- vitamin tartalmú és ezen felül tartalmaz, C- és K- vitamint, káliumot, foszfort, magnéziumot és valamennyi mangánt, rezet, vasat is. Kiváló szénhidrátforrás, ha gyors energiapótlásra van szükséged. 

Gránátalma: C- vitaminban, kalciumban és káliumban gazdag és nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású. 

Mikrozöldek: lásd fentebb!

halloween_smoothie_shot.pngA mikrozöldekért köszönet Salátázó Orsinak!

A cikk lektorálásáért köszönet: Schmidt Judit dietetikusnak. (https://youteefool.blog.hu/)

Alapanyag leírások forrása: Wikipédia oldalak, Házipatika, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémia Hírlevél, NutriComp energia- és tápanyagszámító szoftver 

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr7315265432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása