A Hajós-Bajai borvidék gyöngyszemei

A Hajós-Bajai borvidék számos programot és figyelemreméltó borokat kínál az ide látogatóknak. Gyönyörű pincesorai és kitűnő klímája miatt régi tradíció itt a borászkodás. A Duna Borút turisztikai kezdeményezés útvonala a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevő 40 borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. 

A sorozat első részét ide kattintva tudod elolvasni >>> Kulináris élmények a Kunsági Borvidéken 

a_hajos-bajai_borvidek_gyongyszemei.png

Szemerey Pince

A hely, ahol a finom borokon kívül az egyedi boros címkékbe is beleszerettem! Magyarország egyik legszebb fekvésű falujában Császártöltésen található a Hajós-Bajai borvidék meghatározó családi borászata a Szemerey Pince, amelynek autentikus présháza és pincéje már a 19. században is rendszeresen megtelt édes musttal és jó fajta borral. A sváb hagyományokon alapuló bortudomány generációkon keresztül öröklődött, amibe Szemerey István 2014-ben oltott fiatalos és innovatív gondolkodásmódot. Zászlós borai az irsai és a generosa, friss és gyümölcsös boraikkal a hazai és nemzetközi porondon is bizonyítottak már.

Hajósi pincefalu - Egy falu, ahol csak a bor lakik

Császártöltéstől nem messze található Hajós, ami a világhírű borai mellett az Európában egyedülálló, egybefüggő pincerendszeréről is híres. A Hajósi Pincefalu 24 kacskaringós útból és mintegy 1256 pincéből áll, a legöregebb ezek közül 1840-ben épült. A falu központjában, az egykori uradalmi pince épületében szeptember nyílt meg Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont, ami állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházakat.

Érseki kastély

Hajós másik vonzereje, a pincefalutól néhány kilométerre, a város központjában álló volt érseki kastély, amit gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtetett 1740-ben. Az épületet 1767-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette, ekkor nyerte el mai formáját. A kastélyt 1907–08-ban árvaházzá alakították át, ma látogatóközpontként működik. A kastély a megye egyik legrégebbi világi műemléke, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve a térség egyik legjelentősebb épülete. Az állandó és időszaki kiállításainak megtekintése mellett érdemes egy nagy sétát tenni a csodás kertjében, amit Török Péter, Prima Primissima díjas tájépítész varázsolt újjá.

Kovács Borház és Pince

A 3000 lakosú Hajósról azt kell tudni, hogy szinte minden családhoz tartozik legalább egy pince. Így van ez a Kovács Pince esetében is, akik a szőlő és a borok szeretetére építették 1970-ben a borturisztikai vállalkozásukat, amit ma már a második generáció vezet. A pince kedvenc bora cabernet sauvignon és zweigelt házasításával készült, amely testességével és gyümölcsös bársonyosságával szimbolizálja a sváb vért (Schwabenblut).

Koch Borászat

1748-ban Borotán telepedett le Koch József, aki szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett. A szakma tíz generáción keresztül szállt apáról fiúra, jelenleg Koch Csaba vezeti a borotai központtal működő Koch Borászatot. A borász töretlen lelkesedéssel hozza ki a legjobbat a 140 hektáros ültetvényeiből, erről hazai és nemzetközi elismerések sora tanúskodik. 2014-ben kiérdemelte az Év Pincészete díjat, idén pedig a Legjobb Európai Borászat címmel tüntették ki. Friss hír, hiszen 2019 december 5-én hirdették ki a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Koch Csabát választották az Év Bortermelőjének 2019-ben, amihez ezúton is gratulálok! :)

Borbistro étterem

Baján, a Szentháromság téren található a Borbistro Étterem, ahol igazi kulináris kalandozásban volt részünk.
Az étterem a különleges húsokat és ízletes szalámikat a Katymáron működő Bácskai Bivalyos Birtokról szerzi be. A Szommer Antal és Szommer-Papp Noémi által vezetett családi vállalkozás őshonos állattartással, valamint prémium kolbász és bivalysonka előállításával foglalkozik.
Az előételként kínált sajttál a dél-alföldi régió legnyugatibb településéről, Dunafalváról érkezett, ahol az ország legfinomabb sajtjait készítik. A lágy és a hosszabb érlelésű sajtok mellett különböző tejtermékeket is készítenek a Pencz Pál fiatal gazda által vezetett Kobolya biogazdaságban.
Vacsora közben megkóstoltuk a Bajai Pálinkafőzde pálinkakülönlegességeit is, mint például a faeperből és fekete ribizliből készült pálinkájukat. A hagyományos gyümölcsökből készült párlatokon kívül ágyas termékeket is kínálnak. 

Elizabeth Hotel

A bajai kalandozást érdemes a város legfiatalabb szállodájában, a 27 kétágyas szobát kínáló egy éves Hotel Elizabeth​-ben zárni. A szobák mindegyikében légkondicionáló, televízió, ingyenes wifi szolgálja a vendégek kényelmét. A szállodához ingyenes, zárt, kamerával megfigyelt parkoló tartozik és a vendégeket 24 órás recepció várja. A tervek szerint hamarosan wellness-részleggel szélesítik az amúgy is színes palettát, amit a szállóvendégeken kívül a külső vendégek számára is megnyitnak majd. Ami mellett nem lehet elmenni, hogy a hotel éttermében minden nap belekóstolhatunk az igazi, klasszikus bajai halászlé világába.

Sziegl Pince

Sziegl Balázs és felesége 2015 januárjában költöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak. Organikus gazdálkodásukban nem használnak felszívódó vegyszereket, rovarölő szereket, gyomirtót. A boraik spontán, fajélesztő hozzáadása nélkül, teljesen természetesen erjednek. Majd egy hosszabb érlelés után általában szűretlenül kerülnek a palackba, teljesen naturális borok. Fajták tekintetében is a hagyományokra támaszkodnak: az olaszrizling, a kövidinka, kékfrankos és a kadarka a fő irány. A boraikat azoknak készítik, akiknek fontos a természetesség és egy pohár borban az élményt, a földből és a gyümölcsből származó ízeket keresik. A szőlősben tett hangulatos séta után finom boraik mellé remek ebéddel leptek meg minket: bajai halászlé és házi rétes került az asztalra.  

Alkoholt mindig felelősséggel fogyassz!

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr9015323448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása