Tradicionális kocsonya recept

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

Kíváncsi voltam, hogy vajon hányan szeretik a kocsonyát a követőim közül? A szavazás eredményeképpen megállapítható, hogy bármennyire is megosztó étel a kocsonya, mégis többen szavaztak arra, hogy szeretik, mint arra, hogy nem. 

Sokkal könnyebb körül határolni azt, hogy milyen a rossz kocsonya. Ugyanis nem szabad, hogy zavaros, ízetlen, zsíros vagy túl híg és tartalmatlan legyen. A jó kocsonya rezeg – a túlfőzött kocsonya azonban kemény, mint egy gumidarab. Természetesen a kocsonya is azok közé a magyar ételek közé tartozik, amiről szöges ellentétek és viták alakultak ki.

Ha teszel bele tojást minimum 10 percig kell külön főzni, mert különben szétmállik a sárgája és zavaros lesz a kocsonya leve. Jó tudni, ha füstölt hússal készíted vigyázni kell, mert ha túl sokat teszel bele, akkor szintén zavaros lesz tőle a kocsonyalé. A lé felületén összegyűlt zsír eltávolítása rendkívül fontos művelet. Általában evőkanállal, merőkanállal, szedik le, de a legjobb megoldás egy fehér konyhai papírtörlőt a tetejére rakni, ami pillanatok alatt felszívja a meleg zsírt. Ha nincs, akkor a felesleges zsír fehér papírszalvétával is felitatható.

kocsonya.jpg

Hozzávalók (ez az adag minimum 10 -12 tányérra lesz elég)

1 ½ kg sertés bőr, köröm, farok (van kész kocsonya alapcsomag, abban minden benne van)
1 kg csontos csülök, azoknak, akik színhússal szeretik
½ füstölt csülök, ez adja meg az igazi ízt, zamatot
2-4 db nyers disznó nyelv (szintén azoknak, akik nem szeretik a körmöt)
5 tk só, ízlés szerint (figyelem a füstölt csülök sós!)
15-20 szemes bors (igen ilyen sok kell bele)
4-6 gerezd pucolatlan fokhagyma
1 egész hagyma (szintén remek színt ad a kocsonyának)
kb. 3 liter víz, illetve annyi, ami bőven ellepi a húst
1 ek. vegeta
3-4 nagyobb sárgarépa
1 db nagyobb babérlevél
4-5 tojást külön megfőzni

Elkészítése

  • Hideg vízben felteszem a megtisztított húsokat (bőr, köröm, farok, nyelv, csülök....) főni, annyi vízzel, hogy ellepje. Megvárom, míg felforr a víz. Amikor elkezd habozni türelmesen nagykanállal folyamatosan leszedem a felgyülemlő habot a tetejéről. Amikor tisztul a lé, mindet leöntöm, és a húst egy újabb adag hideg vízben teszem fel főni. Ekkor rakom bele a fűszereket, a sót és a nagyobb darabokra vágott (így nem fő szét) répát
  • 3-4 órát lassú, gyöngyöző lében főzöm
  • Ha minden összetevő megpuhult leszűröm a levet egy másik lábosba, a húsokat kiporciózom a tányérokba, közben kidobom a csontokat, és a bőr javát. (A bőrnek a főzésnél volt fontos szerepe, mert tele van zselatinnal) Kidobom a hagymát, fokhagymát is. A húsra öntöm az átszűrt levet, úgy, hogy elfedje
  • Hűvös helyen (de nem hűtőszekrényben) hagyjuk, amíg teljesen megdermed

Mi a teendő, ha a kocsonya nem dermed meg?  Figyeljük,ha egy óra múlva nem kezd el szépen dermedni a kocsonyalé, akkor nincs más teendő, újra fel kell tenni főzni. Ez akkor fordulhat elő, ha nem jött ki elég zselatin az alapanyagokból, vagy túl sok vízzel tettük fel főni. Ilyenkor el kell forralni a felesleges vizet. Végső esetben egy tasak zselatinnal tudjuk javítani a kocsonyalé állagát.

Dédik titka: SOHA ne adjál a főzés közben plusz vizet a kocsonyához, mert így nagyon nehezen fog megdermedni!

tradicionalis_kocsonya_recept.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

szia_melinda_vagyok_2.pngBlogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr815369926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása