rePET palack a kevesebb műanyagért

Múlt héten egy sajtótájékoztatón jártam, ahol bemutatták a Römerquelle ásványvíz 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült palackjait. Szűcs Judit, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs és fenntarthatósági vezetője, Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója és Epres Panni, manöken és a Römerquelle márka egyik képviselője beszélgetek a fenntarthatóság, újrahasznosítás és környezetvédelem fontosságáról.

cocacola_20200224_romerquelle_dining_guide-epres-panni_simon-krisztian_szucs-judit_herczeg-zoltan.jpg

A Römerquelle címkéjén olvasható felirat, a „Palackból lett palack” azt jelenti, hogy a csomagolásának volt korábbi élete: már kidobott palackok visszagyűjtésével és újrahasznosításával gyártották. És mivel 100%-ban újra is hasznosíthatóak, ezért mi, fogyasztók is segíthetünk abban, hogy visszakerüljenek a körforgásba. Ezek az ú.n. rePET-ek itthon újdonságnak számítanak, így ez a bevezetés jelentős lépés a Coca-Cola vállalat - amely portfóliójába az ásványvízmárka is tartozik - fenntarthatósági stratégiájában. 

A Burgenlandban található, 5300 éves forrásból nyert ásványvizet eddig csak üvegben és csak vendéglátóhelyeken lehetett kapni itthon, de 2020 májusától a Römerquelle már a boltokban is elérhető lesz úgynevezett rePET palackban. Ez azt jelenti, hogy kidobott, majd visszagyűjtött és 100%-ban újrahasznosított csomagolásba töltik; ezzel csökkentve az egyszer használatos, életútját szemétként végző műanyagok mennyiségét. A Coca-Cola vállalat Magyarországon forgalmazott PET-palackjai már mind 100%-ban újrahasznosíthatóak, de most először mutatnak be egy olyan csomagolást, amely nemcsak hogy ismét palackká válhat, hanem (legalább) egyszer már az is volt. A cég Hulladékmentes Világ stratégiája, hogy  2030-ra ugyanannyi műanyag palackot és aludobozt gyűjtsenek vissza, mint amennyit értékesítettek, illetve, hogy minden palackot 50%-ban újrahasznosított anyagból állítsanak elő.
cocacola_20200224_romerquelle_dining_guide-1.jpg

A környezet megóvásához azonban összefogásra van szükség, többek közt az éttermek erre irányuló törekvéseire is. Ezen a ponton találkozott az üdítőitalgyártó cég és a Dining Guide szemlélete. 2020-tól az étteremkalauz kiadója komoly figyelmet fordít a magyar éttermek fenntartható gondolkodásmódjának fejlesztésére. Az idei évtől az éttermek tesztelésénél már az ökológiai szemléletet is figyelemmel kísérik. Ez az elvárás ugyan nem befolyásolja az éttermi rangsort, de fontosnak tartják, hogy minél több szó essen róla. Ennek részeként a Römerquelle támogatásával a Dining Guide a történetében először adott át Fenntarthatósági Díjat egy étteremnek a február 24-i Volkswagen Dining Guide Gálán, amelyet az őrségbeli Pajta Étterem nyert el.

pajta_nyertes.jpg

Kép forrása: Dining Guide

A környezet megóvásáért mi, fogyasztók is sokat tehetünk, például, ha környezettudatos termékeket választunk, és támogatjuk a visszagyűjtést. Ha a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezzük az újrahasznosítható csomagolásokat, akkor lehetővé válik, hogy minél kevesebb műanyag végezze egyszer használatosként. 

rq_rpet_visual_fekvo.jpg

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr6515507292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása