Igazi gasztroforradalom zajlik az utóbbi években Magyarországon, ma már nem csak a fővárosban, hanem az ország szinte minden szegletében kitűnő ízekkel és színvonalas kiszolgálással találkozhatunk. A szakképzett munkaerő hiánya azonban továbbra is fenyegetésként vetül a szektorra, miközben a képzőhelyek a piaci szereplőkkel karöltve mindent megtesznek azért, hogy tapasztalt és magasan kvalifikált szakembereket indítsanak el a pályán.
Egy izgalmas gasztro program keretében a BGE KVIK profi tankonyhájában hallgatók és újságírók egy élményfőzés keretében közösen készíthettek el egy exkluzív, háromfogásos menüt Bryan Skelding, az amerikai Greenbier luxusszálloda executive séfjével. A kötetlen hangulatú eseményen a fiatalok feltehették kérdéseiket a séfnek, valamint sok praktikus tanácsot is kaphattak azok, akik gyakorlati idejüket külföldön tervezik eltölteni.
A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGE KVIK) a vendéglátás egyik legfontosabb képzőhelye, hiszen Magyarországon jelenleg a turizmus-vendéglátás alapképzésre bekerülő hallgatók fele itt teszi meg az első lépéseit a pályán.
Az elmúlt években óriási érdeklődés mutatkozik hazánkban a gasztronómia iránt: tódulnak a jelentkezők a főzős vetélkedőkbe, szaporodnak a jobbnál jobb éttermek és a Michelin-csillagok, miközben a hazai szakemberek és a magyar gasztrokultúra egyre elismertebb külföldön is. Mindezen pozitív hírek mellett egyre többet hallunk a szektort érintő általános munkaerőhiány kedvezőtlen következményeiről is. Abban minden szereplő egyetért, hogy a magasan képzett, elkötelezett és nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett szakemberek utánpótlása elengedhetetlen a húzóágazat bővülésének fenntartásához.
A nemzetközi tapasztalat jelentősen javítja a hallgatók munkaerőpiaci értékét, hiszen a páratlan szakmai fejlődési lehetőségeken túl nyelvet tanulhatnak, új kultúrákat, technológiákat és ízvilágot ismerhetnek meg, ráadásul a kint töltött hónapok megkönnyítik számukra a belépést a nagybetűs életbe.
A BGE külföldi szakmai gyakorlatszervező partnere, a nemzetközi hátterű Smaller Earth Group által működtetett Resort Leaders programban évente több mint 1000 közép-kelet-európai fiatal vesz részt, akik elismert, 4-5 csillagos amerikai szállodákban tölthetik el a 4-11 hónapos gyakorlati időt. A külföldön töltött gyakorlati idő óriási motivációt és komoly útravalót jelent a fiataloknak, akik nagy lendülettel vetik bele magukat a szakmai munkába hazatérésüket követően és gyakran új utakat köveznek ki a hazai gasztronómiában a kint szerzett impulzusokkal.
A BGE és a Resort Leaders is nagy tervekkel vág neki a következő féléveknek, hogy újabb lehetőségeket kínálhassanak a szakmában elinduló fiataloknak. Azok a hallgatók, akik 2020 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat a karon – a vonatkozó jogszabály módosítása következtében – már kötelezően két féléves szakmai gyakorlatot kell letölteniük, az intézmény pedig rugalmasan igyekszik minden segítséget megadni a tanulóknak, hogy ki is használhassák a gyakorlati időt, akár több helyszínen. A Resort Leaders tovább bővíti kapcsolati hálóját az USA-ban és a Karib-tenger térségében is, hiszen az a céljuk, hogy minden jelentkező megtalálhassa a személyiségéhez, tapasztalataihoz és álmaihoz legjobban illő gyakorlati helyet.
A visszajelzések is igen pozitívak, hiszen a külföldi partner szállodák szerint a magyar fiatalok szenvedélyesen szeretik a szakmájukat és a kezdeti nyelvi és kulturális nehézségek után könnyen beilleszkednek a profi konyhák stábjába.
Bejegyzésben szereplő fotók: Varga Ottó és BGE
Öröm volt részt venni ezen a programon és látni, hogy mennyi lelkes és ügyes fiatal készül elhivatottan a gasztronómiai pályára.
Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem! Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!
M
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.