Gulyásleves

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

Gulyásleves. Vannak olyan hagyományos ételeink, amiket átörökítünk a múltból, hogy ízeik a jövőben se merüljenek feledésbe.

hagyomanyos_gulyasleves.png
Hozzávalók (8 főnek)


2-3 db fehérrépa
3-5 db sárgarépa
0,5 db zellergumó
1 csokor petrezselyem
6-8 db közepes méretű burgonya
1 fej közepes méretű vöröshagyma 
1/2 gerezd fokhagyma 
1 kg marha lábszár, vagy sertés comb 
1 ek. mangalica zsír
1 púpozott ek. pirospaprika
2 dl víz a felöntéshez (a hús párolásához)
½ mk. őrölt feketebors
½ mk. őrölt kömény
2-3 tk. só
1 ek. vegeta
1 ek. (házi) piros arany
1,5 – 2 l alaplé (vagy 2 db húsleves/ erőleves kocka+ víz)


Elkészítés

  • A fehérrépát, sárgarépát, zellert felkockázzuk/karikára vágjuk. A petrezselymet egyben hagyjuk, összekötözzük. A legjobb teatojásba rakni, akkor nem fő szét a levesbe. A krumplit meghámozzuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és hideg vízbe tesszük. Végül apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát pedig összepasszírozzuk. A húst lehártyázzuk, és 2x2 cm-es darabokra kockázzuk
  • Egy nagy lábosba tesszük a zsírt, és felhevítjük. Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük, ha már üveges félrehúzzuk a lábost és ráhintjük a pirospaprikát, összekeverjük. Gyorsan hozzáadjuk a húst, hogy ne égjen meg az őrölt paprika, és visszatesszük a tűzhelyre, addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik. Felöntjük 2 dl vízzel, majd mehetnek bele a fűszerek (kömény, só, bors, ízlés szerint vegeta) és a piros arany is. Fedő alatt pároljuk, míg a hús félig megpuhul. Ez nagyjából 30 perc
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket és felöntjük a többi alaplével. Beletesszük a petrezselymet, majd fedő alatt addig főzzük, míg majdnem készre fő benne az összes zöldség. Ez kb. újabb 20-25 perc. Ha a gyökérzöldségek már majdnem jók, hozzáadjuk a burgonyát. Rendszerint annak kb. további 10-20 perc fog kelleni, burgonyától függően. Fedő alatt készre főzzük. Jó étvágyat hozzá! :)

gulyasleves_gastrotherapy.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

szia_melinda_vagyok_2.png

Blogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr9215541320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2020.03.22. 18:30:54

Két eltérés, ahogy én készítem :

- Ha csak sertéshússal főzöm, akkor inkább lapocka, mint comb.
- A vöröshagyma dinsztelésekor csipetnyi egész köményszemet dobok bele, teljesen megpuhul a főzés végére, élmény ráharapni . És 4-5 szem egész zöldbors (csak pár éve fedeztem fel) sem rontja el.

Ma is így készült :)

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása