Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.
Foszlós, fonott húsvéti kalács, amit még nagymamám receptes füzetében találtam és az ott leírtak alapján sütöttem. Bármelyik hétköznapodat is ünnepivé varázsolhatod vele.
Hozzávalók
500 g liszt
50 g vaj + 2 ek. olvasztott vaj
1 tojás sárgája + 1 egész tojás a kenéshez
4 ek. porcukor
1 ek. tejföl
1 ek. zsír
20 g friss élesztő
2,5 dl tej
1 kk. só
Elkészítés
- A kalács sütése előtt 2-3 órával tegyük a hozzávalókat szoba hőmérsékletű helyre
- 0,5 dl langyos tejbe keverjünk el 1 ek. porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel
- öntsük dagasztó (vagy kenyér sütő) gépbe az átszitált lisztet, a langyos tejet, a maradék 3 ek. porcukrot, a tojás sárgáját, a vajat, a tejfölt és a zsírt majd kezdjük el dagasztani. Amint az élesztő felfutott öntsük azt is hozzá, és keverjük tovább
- Végül apránként adjuk hozzá az olvasztott vajat és a sót. Lényeg, hogy lágy tésztát kapjunk ami nem tapad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Meleg helyen kelesszük 35 percig
- Az első kelesztés után borítsuk a tésztánkat enyhén lisztezett nyújtódeszkára és osszuk el annyi részre, ahány szálas fonatot szeretnénk belőle (ez a mennyiség vagy egy nagyobb, vagy két kisebb kalácsra lesz elég, a képeken négyes fonatú kalácsok láthatóak)
- A tészta adagokat nyomkodjuk át és csináljunk sima gombócokat belőlük. Takarjuk le alufóliával őket és kelesszük további 10 percig
- Ezután jöhet a tészta nyújtása és formázása, fonása. Úgy nyújtsuk ki a gombócokat, hogy középen vastagabb, a széleinél vékonyabb szálakat kapjunk. Ha elkészült, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, vagy sütőformába, kenjük le a tojással és kelesszük további 25-30 percig
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra. Ha letelt az utolsó kelesztési idő is, kenjük át a tojással még egyszer a kalácsunkat és tegyük be a sütőbe. 10 perc után vegyük lejjebb a hőfokot és 170 °C fokon süssük további 35 percig. Ha elkészült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat hozzá! :)
Kedves olvasóm, követőm! Ha tetszenek a receptjeim és támogatni szeretnéd a munkámat, hívj meg egy virtuális kávéra. A jövőben is számos új recepttel, étel inspirációval és izgalmas gasztro hírekkel hálálom meg a segítséget.
Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem! Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!
Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)
Blogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.
Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.