Foszlós kalács

Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.

Foszlós, fonott húsvéti kalács, amit még nagymamám receptes füzetében találtam és az ott leírtak alapján sütöttem. Bármelyik hétköznapodat is ünnepivé varázsolhatod vele.

foszlos_kalacs.png

Hozzávalók

500 g liszt
50 g vaj + 2 ek. olvasztott vaj
1 tojás sárgája + 1 egész tojás a kenéshez
4 ek. porcukor
1 ek. tejföl
1 ek. zsír
20 g friss élesztő
2,5 dl tej
1 kk. só
foszlos_fonott_husveti_kalacs.png

Elkészítés

  • A kalács sütése előtt 2-3 órával tegyük a hozzávalókat szoba hőmérsékletű helyre
  • 0,5 dl langyos tejbe keverjünk el 1 ek. porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel
  • öntsük dagasztó (vagy kenyér sütő) gépbe az átszitált lisztet, a langyos tejet, a maradék 3 ek. porcukrot, a tojás sárgáját, a vajat, a tejfölt és a zsírt majd kezdjük el dagasztani. Amint az élesztő felfutott öntsük azt is hozzá, és keverjük tovább
  • Végül apránként adjuk hozzá az olvasztott vajat és a sót. Lényeg, hogy lágy tésztát kapjunk ami nem tapad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Meleg helyen kelesszük 35 percig
  • Az első kelesztés után borítsuk a tésztánkat enyhén lisztezett nyújtódeszkára és osszuk el annyi részre, ahány szálas fonatot szeretnénk belőle (ez a mennyiség vagy egy nagyobb, vagy két kisebb kalácsra lesz elég, a képeken négyes fonatú kalácsok láthatóak)
  • A tészta adagokat nyomkodjuk át és csináljunk sima gombócokat belőlük. Takarjuk le alufóliával őket és kelesszük további 10 percig
  • Ezután jöhet a tészta nyújtása és formázása, fonása. Úgy nyújtsuk ki a gombócokat, hogy középen vastagabb, a széleinél vékonyabb szálakat kapjunk. Ha elkészült, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, vagy sütőformába, kenjük le a tojással és kelesszük további 25-30 percig
  • Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra. Ha letelt az utolsó kelesztési idő is, kenjük át a tojással még egyszer a kalácsunkat és tegyük be a sütőbe. 10 perc után vegyük lejjebb a hőfokot és 170 °C fokon süssük további 35 percig. Ha elkészült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat hozzá! :)

Kedves olvasóm, követőm! Ha tetszenek a receptjeim és támogatni szeretnéd a munkámat, hívj meg egy virtuális kávéra. A jövőben is számos új recepttel, étel inspirációval és izgalmas gasztro hírekkel hálálom meg a segítséget.

foszlos_fonott_husveti_kalacs_gastrotherapy.png

fonott_kalacs.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

szia_melinda_vagyok_2.png

Blogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr6915602814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása