Húsvéti sonkamentő akció

Ez a tartalom elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik

Tele etted magad, elteltél az ízekkel és nem kívánod már? Vákuumozd le és tedd mélyhűtőbe! Mit csináljunk azzal a sonkával, ami megmaradt húsvét után? Ha az ünnepet követően megcsömörlöttél és már semmilyen maradékmentő formában nem kívánod a sonkát, akkor vákuumozd és fagyaszd le, hogy a következő hónapokban bármikor elő tudd venni. Mutatom, hogy én hogyan csináltam.

A húsvét alatt a legtöbb ünnepi asztal elképzelhetetlen füstölt, főtt sonka nélkül. Mi a füstölt, nyers változatot is nagyon kedveljük, amit apróra vágunk és szendvics feltétként fogyasztjuk.

Bármennyire is rajongok a sonka-tojás-torma szentháromságáért, az ünnep harmadik napján már nehezebben csúszik le egy ilyen tartalmú vacsora. Nekem egy jó darabig elég volt most a sonkából és a sonkás ételekből és kevesebb, mint fél óra alatt megoldottam, hogy mi legyen a maradék sonkák sorsa.
husveti_sonka_mentes.png

Mit jelent a vákuumozás?

Ez a modern technika az utóbbi években a háztartásokban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ne féljünk tőle, mert vákuumozni egyszerűbb, mint gondolnánk. Nem kell feltétlenül gasztro mágusnak és profi séfnek lennünk ahhoz, hogy a saját konyhánkban is gyorsan, akár már néhány gombnyomással vákuumozzunk különböző alapanyagokat és ételeket. Csak az igényeinkhez megfelelő háztartási vákuumozó gépre és vákuum tasakokra (vagy speciális dobozokra) van szükségünk hozzá, amelynek nagyon felhasználóbarát és egyszerű a kezelőfelülete. A vákuum tárolás lényege, hogy az ételeket légmentesen lezárjuk. A vákuumcsomagolás voltaképpen egy speciális műanyag tasak. Ebből a tasakból - miután beletettük az alapanyagot, esetünkben a húsvéti sonka maradékát - egy vákuumcsomagoló gép kiszívja az összes levegőt, majd légmentesen le is zárja. Az oxigénmentes vagy légmentes tárolásnak pedig az a hatalmas előnye, hogy az élelmiszer, akár ötször tovább eltartható, hiszen a baktériumok nem tudnak olyan gyorsan szaporodni ebben a közegben.

husveti_sonka_vakuumban_fagyasztasa.png

Miért jobb a vákuumos tárolás a mélyhűtőben?

A vákuumcsomagolt ételek lefagyasztásakor (-18/-12°C körül) nem lép fel a víz megfagyása közben jelentkező kristályosodási folyamat, mert a levegőt eltávolítottuk a zacskóból, így az ételeken nem képződnek jégkristályok. A vákuumcsomagolt és lefagyasztott élelmiszer tartósabb lesz, és hosszabb ideig képes megőrizni eredeti színét, illatát, nem roncsolódik a szerkezete és nem szárad ki.

Ha levákuumozod a sonkát és úgy teszed a mélyhűtőbe, akkor:

  • minőség romlás nélkül fagyasztható és kiolvasztható: a mélyhűtőből kivéve hamarabb kiolvad és fogyaszthatóvá, felhasználhatóvá válik
  • hosszabb ideig eláll (2-4 hónap)
  • helytakarékos, hiszen a maximálisan rásimuló fóliának köszönhetően kevesebb helyet foglal el
  • higiénikus, a légmentes csomagolásnak köszönhetően a füstölt sonka szagát nem veszi át a többi étel
  • a sonkának nem lesz utóíze, nem lesz olyan fura „hűtő ízű”
  • a speciális vákuum tasakokat biztonságosan lehet akár melegíteni is (pl.:forró vízfürdő)

husveti_sonka_vakuum_tasakban.png

Tippek a húsvéti sonka vákuumos tárolásához

Mindig legyen tiszta a kezünk, a konyhapult és az eszközeink, amivel dolgozunk, így elkerülhető a vákuumozni kívánt ételek szennyeződése. Nézzük meg, hogy körülbelül mekkora fóliára lesz szükségünk, amelyben elférnek az előre kiporciózott sonka szeletek. A vákuumozáshoz speciális fóliára van szükség, amelyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. A BPA mentes, szabadalmaztatott bordázott műanyag tasak szakadás és sérülés álló, amely teljes védelmet nyújt a szagok és a párásodás ellen is.

A kívánt méretűre vágott fólia egyik végét a géppel lezárjuk, és az így kapott tasakba helyezzük a sonkaszeleteket. Ezután a tasak nyitott végét beleillesztjük a gépbe és következhet a vákuumozás, vagyis a levegő kiszívása, majd a csomag hermetikus lezárása, amit a gép kevesebb, mint fél perc alatt elvégez.

vakuumozas_gastrotherapy.png

vakuumozas_gastrotherapy_1.png

vakuumozas_gastrotherapy_2.png

A sonka vákuumozásához az alábbi háztartási vákuumcsomagóló készüléket használtam:

Magic Vac® Dinamika vákuumcsomagoló 

husveti_sonka_maradek_vakuumozasa.png

A sonka bőrét se dobd ki!

A sonka bőrét is érdemes levákuumoznunk, hiszen egy bableves, vagy krumplileves ízesítéséhez remekül felhasználhatjuk majd. A főt sonka szeletelésekkor keletkezett morzsalékot is külön tasakba levákuumoztam, ez remek lesz majd egy sonkával töltött batyuhoz, vagy egy sonkás tésztához. A füstölt- és a főtt sonka szeleteket pedig 2-3 szeletenként kiporcióztam és úgy vákuumoztam le. Ha egy-két hónap múlva újra sonkás ételt ennénk, csak kivesszük a hűtőből, és remekül felhasználhatjuk reggelik, melegszendvicsek, omlettek, levesek és tészta ételekhez is.

A BEJEGYZÉS A SOUSVIDEHUNGARY.HU TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.

husveti_sonka_szeleteles.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

szia_melinda_vagyok_2.png

Blogomon és social média felületeimen is szívesen működök együtt gasztro influencerként a profilomba illő cégekkel, márkákkal. Bővebb információkért, ajánlatkérésért keresd fel honlapomat.

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr4415611796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása