Ez a recept elköltözött az új oldalamra, ami néhány pillanat múlva automatikusan megnyílik.
Sztori: Sokan kérdeztétek már, hogy sütnék e nektek ilyen olyan alkalomra sütiket, tortákat. Egyelőre még nem jött el ennek az ideje, de nagyon jólesik, hogy bizalmat szavaztok nekem és a sütijeimnek :) 90%-ban családi ünnepekre, alkalmakra, ’belső használatra’ készülnek amiket itt láttok, néha viszek csak ajándékba vagy meglepetésnek tortát, édességet. Ez alkalommal egy barátnőm születésnapjára készítettem el a család egyik kedvenc tortáját. Nekem annyira bevált a Boldog tortánál is sütött piskóta, hogy ehhez a tortához is azt választottam. Tökéletes ízkombinációt alkot a keserű csoki íze a fanyar narancséval, bátran próbáljátok ki ti is!
Remek választás születésnapra, ballagásra, vagy akár évfordulóra is :)
És annyira bízom benne, hogy a 'szexicsokoládé'-ról nektek is egyből az a film ugrik be, mint nekem. Ha nemrémlik, akkor tessék megnézni az Amerikába jöttem örök klasszikus és kortalan filmet, kiskoromban az egyik kedvencem volt. :)
Hozzávalók
Piskóta |
Krém |
Narancs zselé |
8 db tojás |
4 db tojás |
2 dl narancslé |
200 g búzaliszt |
3 ek kristálycukor |
1 ek kristálycukor |
160 g kristálycukor |
1 ek liszt |
1 púpozott kk kukoricakeményítő |
fél csomag sütőpor |
200 g étcsokoládé |
|
|
2 dl habtejszín |
|
|
1 narancs reszelt héja |
|
|
1 kk rumaroma |
|
Elkészítés:
1) A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük
2) Majd óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját is
3) Végül kis adagokban hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Addig keverjük óvatos, lassú mozdulatokkal, míg sima masszát nem kapunk
4) Egy kb. 22-24 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral és belelapátoljuk a tésztánkat. Figyeljünk rá, hogy a teteje szép egyenletes és sima legyen
5) 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük! Mikor készen van, meglisztezzük és tetejére fordítjuk pl. egy nyújtódeszkán, hagyjuk teljesen kihűlni
6) Amig hűl a piskótánk két külön edénybe válasszuk szét a krémhez szükséges tojások fehérjét és sárgáját.
7) A sárgáját robotgéppel verjük fel kb. fél percig, majd adjuk hozzá a tejszínt és a lisztet, keverjük el csomómentesre
8) Öntsük egy serpenyőbe és közepes lángon, folyamatosan kevergessük. Majd tegyük hozzá a lereszelt narancs héját is. Hamar elkezd majd sűrűsödni, ne ijedjünk meg, ez normális. Ha már egészen sűrű, vegyük le a tűzről, várjunk egy pár percet és keverjük hozzá a cukrot is, ettől egy picit fellazul. Majd keverjük bele az összetört étcsokoládét és a rumaromát is.
9) Ezután a tojás fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan hozzákeverjük a kihűlt krémalaphoz, jól eldolgozzuk, és rögtön tegyük is hűtőbe!
10) A narancszseléhez a narancslevet a cukorral egy kis lábosba öntjük, és közepes lángon elkezdjük hevíteni. Amikor már gőzölög, egy evőkanálnyit egy pohárban csomómentesre elkeverünk a keményítővel, majd az így feloldott keményítőt hozzáöntjük a narancsléhez. Közepes lángon továbbra is folyamatosan kevergessük, lassan besűrűsödik, amikor méz állagú lesz, vegyük le a tűzről.
11) Vágjuk három részre a már kihűlt tortánkat, kenjük meg a lapokat vékonyan a narancszselével, majd a csokikrém ¾-ét egyenletesen osszuk el a belső két lapra. A csokikrém megmaradt részével vékonyan borítsuk be a tortát, végezetül díszítsük tetszés szerint. (én fehércsokival, kandírozott naranccsal, cukorgyönggyel és mentalevelekkel díszítettem)
12) A kész tortánkat érdemes hűtőbe tenni pár órára, vagy akár egy egész éjszakára is. A pihitől kellemesen hűs és szaftos lesz a tortánk és csodásan összeérnek az ízek.
Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem! Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!
Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.
M
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.