Tippek, trükkök otthoni vákuumozáshoz

Egyre inkább törekszem arra, hogy ne halmozzak fel semmit feleslegesen, most viszont a spájzban körbe nézve sajnos úgy látom, hogy vannak itthon olyan hamar romlandó vagy rövid eltarthatósági idejű élelmiszerek és alapanyagok, amiknek nem lenne rossz kicsit kihúzni a szavatossági idejét. Tavasz lévén egyre melegebb van kint, ezáltal a kamra sem olyan hűvös már, mint télen, valamint a fagyasztóm kapacitása is korlátozott. Az elérhető lehetőségek közül a háztartási vákuumcsomagoló gép remek megoldást jelentett a fentebb részletezett problémáimra.

tippek_trukkok_otthoni_vakuumozashoz.png

Ebben a bejegyzésemben összefoglaltam vákuumozási tapasztalataimat, amely segítségedre lehet, ha ilyen gép vásárlásán gondolkodsz. Megmutatom továbbá, hogy milyen élelmiszerekkel és alapanyagokkal próbáltam ki a saját konyhámban, mi az, amivel működött és mi az, amivel nem.

Miért hasznos az otthoni vákuumozás?

A háztartási vákuumozó gép segítségével számos élelmiszer tárolása válik könnyebbé az otthonunkban. A vákuumtasakban hermetikusan lezárt étel nem érintkezik levegővel ezért a hagyományos tárolási módokhoz képest az esetleges romlási folyamatok is sokkal később indulnak el. A vákuum alatt az élelmiszerek megtartják friss állagukat. Vákuumozás számos előnye mellett például több helyünk lesz a hűtőnkben, az alapanyagaink frissességi ideje pedig jelentősen meghosszabbodik.

Így kezdj neki!

Az otthoni vákuumozáshoz a  Magic Vac® Dinamika vákuumcsomagoló készüléket használtam. Mindig legyen tiszta a kezünk, a konyhapult és az eszközeink, amivel dolgozunk, így elkerülhető a vákuumozni kívánt ételek szennyeződése. Ha szükséges vákuumozás előtt mossuk meg, tisztítsuk le, pucoljuk meg az alapanyagokat és tetszés szerint daraboljuk. Nézzük meg, hogy körülbelül mekkora zacskóra lesz szükségünk, amibe belefér a vákuumozni kívánt alapanyag. A vákuumozáshoz speciális fóliára van szükség, amelyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. A BPA mentes, szabadalmaztatott bordázott műanyag tasak szakadás és sérülés álló, amely teljes védelmet nyújt a szagok és a párásodás ellen is. A kívánt méretűre vágott fólia egyik végét a vákuumozó géppel lezárjuk, és az így kapott tasakba helyezzük az előkészített ételt. Ezután a tasak nyitott végét beleillesztjük a gépbe és következhet a levegő kiszívása, ezzel történik meg a csomag hermetikus lezárása, amit a gép kevesebb, mint fél perc alatt elvégez.

Milyen alapanyagokkal működik?

A csomagolatlan ételek minőség romlását elősegítő egyik fő ok, hogy a levegőben lévő gombákkal, mikro orgazmusokkal és baktériumokkal érintkezve hamar romlásnak indulnak. A magas hőmérséklet és a nedvesség sem tesz jót, hiszen veszítenek a tápértékükből, és más egyéb jellemző tulajdonságaikból (szín, illat, állag) és rövid idő alatt fogyasztásra alkalmatlanná válhatnak.

A légmentesen tárolt alapanyagok nem oxidálódnak, így nem színeződnek el és megtartják eredeti ízüket, illatukat. A vákuumcsomagolási technológia által tehát jelentős mértékben növekszik az ételeink eltarthatósága. 

A friss alma megmosva, felszeletelve, vákuumtasakba téve 8 nap után sem barnult meg. Friss és lédús maradt. Így ha a család bármikor nassolna valami egészségeset, csak kivesszük a hűtőből, kibontjuk és tányérra téve már fogyaszthatjuk is.

alma_vakuumozasa.png

Ha kimérve, nagyobb adagban veszed az aszalt gyümölcsöket, például az aszalt áfonyát, és nem fogyasztod el egyszerre, vákuumozd le. Mivel ezekből a gyümölcsökből már eltávolították a nedvességet, légmentes lezárással megakadályozhatjuk, hogy teljesen kiszáradjon, megkeményedjen.

A magvak, például dió, mandula is hosszabb ideig tárolható vákuum tasakban és elkerülhető, hogy idő előtt megavasodjon.

dio_aszalt_afonya_vakuumozasa.png

Csirke és kacsa comb. Nem színeződött el. Nem lett hűtő íze, nem keletkeztek rajta jégkristályok, fagyasztás után hamarabb kiolvadt. Friss fűszernövényekkel együtt, bepácolva, adagonként, vagy több adagnyi egybe csomagolva is levákuumozható.

csirkecomb_file_vakuumozasa.png

Szalonna, kolbász, sonka is remekül vákuumozható. A húsvéti sonkamentő akció bejegyzésemben részletesebben is írtam róla, hogy miért és hogyan érdemes a megmaradt sonkát levákuumozni.

Sárgarépa felkarikázva, hűtőben, vákuumtasakban tárolva, több, mint 7 napig friss maradt. Utána a tasakból kivéve az íze és illata is olyan volt, mintha frissen szeleteltem volna fel.

sargarepa_vakuumozasa.png

Burgonya hasonlóan a sárgarépához, előkészítve sokkal hosszabb ideig tárolható vákuumzacskóban. A képen látható kockára vágott burgonya több, mint 12 napja lett levákuumfóliázva és hűtőbe téve, semmilyen elváltozást nem tapasztaltam rajta.

krumpli_burgonya_vakuumozasa.png

Sajt, reszelt sajt is vákuumozható. Ezáltal tovább marad friss, nem szárad ki és nem veszít az ízéből sem.

sajt_vakuumozasa.png

Petrezselyem és más fűszernövények is remekül tárolhatók vákuumtasakokban, akár le is fagyaszthatóak, a mélyhűtőben minimális helyet foglalnak, de milyen remek lesz majd elővenni télen és velük ízesíteni az ételeinket.
fuszernovenyek_vakuumozasa.png

Melyik alapanyagoknál nem működik? 

A gázokat képző zöldségeket, mint például a brokkoli nyers állapotban nem javasolt levákuumozni. Ezeket a zöldségeket először forró vízben néhány percig blansírozzuk, majd megszárítva már le lehet őket is fóliázni.

Puha és érzékeny alapanyagokat, mint például a hamarosan beérő bogyós gyümölcsöket érdemes előfagyasztás után vákuumozni.

Az apró szemű, por állagú élelmiszereket nem tanácsos vákuumozni, mert kárt okozhatnak a gépben.

Csontos, hegyes végű alapanyagok sérülést okozhatnak a fólián, így ezeket a sérülést okozó részeket először tekerjük be egy papírtörlővel és utána vákuumozhatóak.

Kenyér általában mindig megmarad pár szelet, és gondoltam milyen jó lenne levákuumozni és úgy lefagyasztani. Nos, a képen is látszik, hogy nekem ez nem jött össze, viszont a végeredményen jót kacagott a család. :)
kenyer_vakuumozasa.png

Ahhoz, hogy a mindennapi konyhai tevékenységeink közé be tudjuk építeni, használjuk rendszeresen a gépet. Így olyan rutinra tehetünk szert, amivel gyorsan és hatékonyan fogunk tudni vákuumozni.

Összességében az a véleményem, hogy megéri beruházni egy otthoni vákuumozó gépre. Tapasztalataim szerint és az általam próbált élelmiszerek sokkal tovább maradtak frissek, a hűtőm pedig rendezettebb, átláthatóbb lett a vákuumozott zacskókban való tárolásnak köszönhetően.

A BEJEGYZÉS A SOUSVIDEHUNGARY.HU TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb! :)

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr2615645508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása